Un satelit Starlink trebuie să se ferească de 137 de ori pe zi din cauza aglomerației de pe orbită

Un satelit Starlink trebuie să se ferească de 137 de ori pe zi din cauza aglomerației de pe orbită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Devine îngrozitor de aglomerat spaţiul de pe orbita joasă a Pământului, unde există deja mai mult de 4.000 de sateliți Starlink și alte câteva mii își vor face în curând apariţia acolo.

Din decembrie 2022 până în mai 2023 inclusiv, adică în doar 6 luni, sateliții Starlink au făcut 25.000 de manevre pentru evitarea coliziunilor cu nave, alți sateliți sau deșeuri spațiale. În medie, un satelit Starlink trebuie să se ferească de 137 de ori pe zi din cauza aglomerației de pe orbita Pământului, scrie Gizmondo.

ADVERTISING

Sateliții SpaceX au efectuat un total de 50.000 de manevre de evitare a coliziunilor în ultimii 4 ani, de când compania a început să lanseze sateliţi pe orbită în 2019, arată rapoartele depuse de SpaceX la Comisia Federală de Comunicații (FCC).

Bilanţul arată o creștere abruptă a numărului de potențiale coliziuni între sateliții Starlink și alte obiecte aflate pe orbita joasă a Pământului în ultimele șase luni.

Practic, există un risc crescut de coliziune pe măsură ce numărul sateliților Starlink continuă să crească.

ADVERTISING

Acum există 4.411 sateliți Starlink pe orbită, conform datelor culese de astrofizicianul Jonathan McDowell. Însă firma lui Elon Musk vrea să lanseze alţi 12.000 de sateliți în următorii câțiva ani și 42.000 în total.

Sunt foarte mulți, iar cei aflați acum pe orbită provoacă deja destule probleme.

În 2019, Agenția Spațială Europeană (ESA) a fost nevoită să-și mute satelitul de observare a Pământului Aeolus din calea unui satelit Starlink pentru a evita coliziunea. Mai târziu, în 2021, China a depus o plângere la ONU pentru că a trebuit să-și mute stația spațială ca să evite coliziunea cu doi sateliți Starlink.

ADVERTISING

Sateliții SpaceX sunt echipați cu propriul software autonom de evitare a coliziunilor, care îi obligă să se dea din drum dacă un alt obiect spațial se apropie prea mult.

Deși încă nu au avut loc accidente, numărul uluitor de manevre de evitare a coliziunilor dezvăluit de recentul raport al FCC indică o amenințare în creștere rapidă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇