Biden: Curtea Supremă a dus SUA cu 150 de ani în urmă (Video)

Biden: Curtea Supremă a dus SUA cu 150 de ani în urmă (Video)

Președintele american Joe Biden a criticat vineri în termeni extrem de duri decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul constituțional la avort.

Instanţa supremă, remodelată de fostul preşedinte Donald Trump pentru a-i da o componenţă foarte conservatoare, a anulat hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, astfel că acum dreptul la avort nu mai e recunoscut la nivel național, ci fiecare stat poate decide cum dorește. Deja 13 state au legi anti-avort care au intrat în vigoare odată cu decizia Curții Supreme.

„Curtea a reactivat legi în anumite state care incriminează avortul ce au fost adoptate după rațiunile anilor 1800. Curtea practic a întors SUA cu 150 de ani în urmă. E o zi tristă pentru țară, dar lupta nu s-a încheiat”, a spus Biden, un catolic dedicat, dar şi apărător al dreptului la avort, potrivit CNN.

El a acuzat aripa conservatoare a Curții de extremism, avertizând că sănătatea și viața femeilor sunt puse în pericol.

Biden a asigurat că Departamentul de Sănătate se va asigura că americanii vor avea acces la toate metodele contraceptive, chiar și în statele care le interzic. În acest sens, ar putea fi asigurate un fel de vouchere de călătorie pentru a le asigura femeilor transportul către state care permit avortul.

Biden a apărat decizia în cazul Roe, despre care Curtea a spus că a fost greșită de la bun început. Președintele american consideră că prin decizia de acum 50 de ani a fost garantat dreptul la intimitate, la a face deciziile cele mai potrivite pentru sănătate, drepturi care acum pică odată cu decizia de azi: „Cuplurile nu mai au intimitate în dormitor”, a spus Biden.

El a enumerat și câteva dintre cele mai grave cpnsecințe ale deciziei de azi.

„Decizia pune în pericol viețile a milioane de femei. Femei și fete sunt obligate să poarte copiii concepuți în urma unui viol. Femeile sărace vor fi cele mai afectate, este o cruzime. (...) Specialiștii spun că mortalitatea maternala va creste în SUA. Politicienii nu pot intervenii în decizia care o privește doar pe femeie și pe doctorul ei”, a mai spus președintele american.

Biden a făcut un apel către toți americanii care vor să protesteze să o facă pașnic, amintindu-le că pot schimba situația dacă la alegerile legislative din toamnă vor vota lideri care susțin dreptul femeilor de a alege.

„Cer tuturor sa protesteze pașnic, pașnic, pașnic. Violența nu e niciodata acceptabilă. Amenințările și intimidările nu sunt libertate de exprimare.

Știu că multe femei sunt în situații foarte dificile. Vă aud, vă sprijin, sunt alături de voi. Curtea Suprema a arătat cât de extremistă este, dar nu va avea ultimul cuvânt. Congresul trebuie să ia atitudine și, prin vot, voi puteți avea ultimul cuvânt. Asta nu s-a încheiat aici”, și-a încheiat Biden declarația.

Președintele american nu a acceptat întrebări, dar a promis că va reveni zilele următoare cu anunțuri publice despre măsurile luate pentru a contracara efectele deciziei de azi.

President Biden delivers remarks on the Supreme Court decision on Dobbs v. Jackson Women's Health Organization to overturn Roe v. Wade.

Happening now: President Biden delivers remarks on the Supreme Court decision on Dobbs v. Jackson Women's Health Organization to overturn Roe v. Wade.

Publicată de The White House pe Vineri, 24 iunie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇