Joe Biden promite să apere dreptul la avort şi critică noua lege radicală și scandaloasă din Texas

Joe Biden promite să apere dreptul la avort şi critică noua lege radicală și scandaloasă din Texas

Preşedintele american Joe Biden a promis miercuri că va apăra dreptul femeilor de a avorta, şi a criticat cu putere o lege extrem de restrictivă care tocmai a intrat în vigoare în Texas.

„Această lege radicală este o încălcare flagrantă a dreptului constituţional recunoscut în verdictul Roe v. Wade”, a declarat Biden într-un comunicat, cu referire la decizia din 1973 a Curţii Supreme ce a statuat dreptul la avort în toate statele americane.

„Administraţia mea este foarte ataşată” de acest drept, „îl vom proteja şi apăra”, a promis preşedintele Biden.

Legea din Texas, care face obiectul unui recurs în regim de urgenţă în faţa Curţii Supreme, interzice avortul din momentul în care bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, adică începând cam din a şasea săptămână de sarcină, chiar dacă aceasta a rezultat dintr-un viol sau incest.

Fapt unic, legea intrată în vigoare în Texas le încredinţează exclusiv cetăţenilor misiunea de a o face respectată, dându-le posibilitatea să dea în judecată orice persoană sau organizaţie care le-ar ajuta pe femei să avorteze dincolo de acest termen.

Lega „va afecta semnificativ accesul femeilor la îngrijirile de sănătate de care au nevoie, mai ales în comunităţile de culoare sau cu venituri reduse”, a regretat preşedintele Biden. „Şi, în mod scandalos, ea deleagă cetăţenilor privaţi urmărirea în justiţie împotriva celor despre care cred că au ajutat” o femeie să avorteze, a mai arătat preşedintele în comunicat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇