Oklahoma a adoptat cea mai dură lege anti-avort de pe teritoriul Statelor Unite

Oklahoma a adoptat cea mai dură lege anti-avort de pe teritoriul Statelor Unite

Congresul statului american Oklahoma, dominat de republicani, a adoptat cea mai dură lege anti avort de pe teritoriul Statelor Unite.

citizen

Dacă legea va fi semnată de guvernator, întreruperea de sarcină va fi interzisă din momentul fertilizării. În prezent, niciun stat american nu interzice avortul începând chiar de la fertilizare, relatează New York Times.

Avortul în caz de incest sau viol va fi permis doar dacă acestea sunt raportate poliției.

Proiectul de lege permite persoanelor private să dea în judecată medicii care fac avorturi și pe orice persoană care „ajută sau încurajează” un avort.

Cel mai probabil, legea va fi semnată de Kevin Stitt, guvernatorul republican care s-a angajat să facă din Oklahoma cel mai anti-avort stat din SUA.

citizen

Proiectul de lege a fost adoptat cu 73 de voturi pentru şi 16 împotrivă. Are ca model legislaţia care a intrat în vigoare în Texas în septembrie 2021, care a interzis însă avortul după aproximativ șase săptămâni.

Această lege din Oklahoma vine în contextul în care Curtea Supremă a Statelor Unite se pregăteşte să anuleze decizia istorică din 1973 prin care a recunoscut dreptul la avort.

Preşedintele Joe Biden a făcut apel la americani să voteze la legislativele din toamnă în aşa fel încât să apere „dreptul fundamental" la avort. Joe Biden, al cărui partid se teme de o înfrângere zdrobitoare în alegerile de la jumătatea mandatului, promite că administraţia sa "va fi pregătită" să reacţioneze când va veni decizia, extrem de aşteptată, a Curţii Supreme americane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇