Roberta Metsola ar putea deveni cel mai tânăr preşedinte PE, dar are un punct slab: opoziţia declarată la avort

Roberta Metsola ar putea deveni cel mai tânăr preşedinte PE, dar are un punct slab: opoziţia declarată la avort

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), a doua forţă politică din Parlamentul European, a renunţat marţi să mai prezinte un candidat la preşedinţia instituţiei.

Deschide astfel calea maltezei Roberta Metsola (PPE, dreapta) pentru a-i urma actualului preşedinte, social-democratul italian David Sassoli, informează AFP.

"Nu vom prezenta un candidat S&D, condiţiile nu sunt îndeplinite", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului reunit la Strasbourg.

În contextul respingerii din partea grupurilor centriste/liberale (Renew Europe) şi ecologiste a unei candidaturi social-democrate, David Sassoli, slăbit în ultimele luni de o pneumonie, nu candidează pentru al doilea mandat, în pofida "sprijinului unanim" primit în noiembrie din partea membrilor grupului său politic.

ADVERTISING

Mandatul lui Sassoli expiră în ianuarie

Actualul mandat al fostului prezentator de ştiri din Italia expiră în ianuarie 2022, la jumătatea legislaturii de cinci ani.

El a ajuns la conducerea Parlamentului European în 2019, în urma unui acord între liderii grupărilor S&D, PPE şi Renew Europe, care s-au angajat să îl susţină şi apoi să aleagă un candidat PPE.

În prezent, calea pare clar deschisă pentru succesul maltezei Roberta Metsola, vicepreşedinte al Parlamentului, desemnată candidat al PPE în noiembrie.

ADVERTISING

Roberta Metsola ar urma să fie cel mai tânăr preşedinte PE

În eventualitatea unei victorii la alegerile cu vot secret programate în plenul Parlamentului European în luna ianuarie, Roberta Metsola ar urma să fie, la 42 de ani, cel mai tânăr preşedinte al instituţiei şi a treia femeie, după Simone Veil şi Nicole Fontaine.

"Avem un candidat convingător, tânără, femeie, dintr-o ţară mică" a UE, a declarat marţi preşedintele grupului PPE, germanul Manfred Weber.

Deşi cunoştinţele sale despre instituţie şi dosare nu pot fi puse la îndoială, candidatura generează unele semne de întrebare, ca urmare a poziţiei împotriva avortului, opinie foarte răspândită în Malta, ultima ţară din UE în care avortul este complet ilegal.

ADVERTISING

Dacă grupul său politic nu şi-a definit încă poziţia, Bernard Guetta (LREM, Renew Europe) a indicat că, personal, nu o va vota pe Roberta Metsola, pentru că aceasta ar transmite un semnal foarte rău "pentru drepturile femeii".

Doar alte două grupuri politice prezintă candidaţi la aceste alegeri: stânga radicală the Left, cu spaniolul Sira Rego, şi euroscepticii de la ECR, cu polonezul Kosma Zlotowski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇