Dreptul la avort în Europa, între tabu și relaxare: Unde e complet interzis şi unde se lucrează la noi restricţii

Dreptul la avort în Europa, între tabu și relaxare: Unde e complet interzis şi unde se lucrează la noi restricţii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dezbaterea privind avortul a încins, săptămâna aceasta, spiritele în Statele Unite, unde Curtea Supremă se pregătește să anuleze decizia istorică Roe v. Wade din 1973, prin care a recunoscut dreptul la avort. Efectele draftului ajuns în presă printr-o scurgere de informații de la instanța supremă americană au reverberații și în Europa, unde activiștii și politicienii conservatori fac eforturi pentru interzicerea avortului.

Parlamentul European a declarat anul trecut accesul liber la avort, ca drept fundamental al omului, însă legislațiile naționale tratează diferit această problemă.

Cele mai multe state membre ale Uniunii Europene permit avortul în primul trimestru al sarcinii. Statele nordice, printre primele care au legalizat avortul, sunt cele mai liberale în acest domeniu, Suedia ocupând primul loc în Atlasul Politicilor de Avort din Europa întocmit în 2021.

O analiză publicată de Politico demonstrează cât de diversă este abordarea asupra dreptului la avort în Europa, continentul văzut deseori ca un bastion al liberalismului.

Polonia, ochiul ciclonului

Varșovia a devenit epicentrul european al dezbaterii asupra avortului după introducerea interzicerii aproape totale în 2020, când o instanță supremă a stabilit că sarcina nu poate fi întreruptă din cauza malformațiilor fătului. Decizia permite excepții doar pentru sarcinile produse de viol sau incest ori în cazul în care viața femeii este în pericol.

ADVERTISING

Avortul era legal în Polonia din 1932, însă începând din anii '90 accesul la această procedură a fost mult restricționat.

Interzicerea avortului a fost puternic politizată, instanța care reglementează avortul fiind considerată extensia guvernului conservator din Polonia. În plus, Biserica Catolică, foarte influentă în acest stat, a promovat intens interzicerea întreruperilor de sarcină. Decizia Curții a provocat fracturarea blocului conservator, asimilat îndeosebi mediului rural, și cel liberal, mai puternic în orașe.

Moartea unei femei în vârstă de 30 de ani a stârnit valuri de protest în toată Polonia și a atras condamnarea politicii statului în Parlamentul European, după ce un avocat al familiei victimei a spus că decizia medicilor de a nu interveni a fost determinată de prevederile legale.

Tentative de interzicere în Europa de Est

Viziunea liberală asupra avortului suferă cel mai mult în Europa de Est, unde s-au înregistrat mai multe tentative de a restrânge acest drept al femeilor.

În Ungaria, guvernul lui Viktor Orban a redus fondurile suplimentare ale spitalelor pentru ca unitățile medicale să nu-și mai permită acoperirea costurilor pentru această procedură. Totodată, femeile trebuie să treacă prin două ședințe de consiliere înainte de a li se permite avortul.

ADVERTISING

În Slovacia, parlamentarii Puterii au încercat de mai multe ori restricționarea accesului la avort, însă tentativele lor au eșuat.

În România, avortul a fost interzis în 1966 de Nicolae Ceauşescu. Decretul a fost abolit la 26 decembrie 1989. În prezent, avortul este permis, la cerere, în primele 14 săptămâni de sarcină și până la 24 de săptămâni, dacă sănătatea sau viața femeii este pusă în pericol ori dacă fetusul este afectat de malformații serioase.

Cu toate acestea, mai multe spitale din țară au invocat motive deontologice sau religioase şi au anunţat că nu mai efectuează avorturi la cerere. Mai mult, Colegiul Medicilor şi-a arătat susţinerea faţă de medicii ginecologi care refuză să facă aceste intervenţii, se arată într-un raport al Centrului FILIA, organizaţie non-profit ce luptă împotriva inegalităţilor de gen.

Presiunea crește în sudul Europei

Malta are cea mai dură legislație din blocul comunitar: avortul este interzis, indiferent de circumstanțe. Femeile din această țară majoritar catolică evită interdicția comandând online anticoncepționale sau călătorind în străinătate pentru a face avort.

ADVERTISING

Poziția Maltei a ajuns în prim-plan la începutul acestui an, când Roberta Metsola a fost aleasă președintele Parlamentului European. Ea s-a opus mai multor rapoarte și rezoluții care prevedeau accesul femeilor la avort în condiţii sigure.

Chiar și în țările în care avortul este legal, femeile întâmpină obstacole când vor să facă o întrerupere de sarcină. În Italia, aproximativ 70% din medicii ginecologi spun că se opun din principiu avortului. Situația le îngreunează femeilor însărcinate avortul în siguranță, arată Human Rights Watch, unele fiind nevoite să plece în alte țări pentru această procedură.

Femeile se confruntă cu aceleași bariere și în Spania, țară în care avortul este legal: gravidele trebuie, însă, să călătorească pe distanțe de sute de kilometri pentru o întrerupere de sarcină.

O altă limită o reprezintă perioada obligatorie de așteptare dintre consultația medicală și avort, impusă pentru a le împiedica pe femeile însărcinate să ia decizii esențiale fără a fi bine informate. În Belgia, de exemplu, există o perioadă de așteptare de șase zile, în timp ce în Italia acest interval este de șapte zile. În Slovacia s-a încercat instituirea unui timp obligatoriu de așteprare cuprins între 48 și 96 de ore, dar proiectul a fost respins.

Avortul, privit cu relaxare în țările nordice

Pe măsură ce urcăm spre nordul continentului, legislația devine mai permisivă. În 2017, un referendum organizat de Irlanda pentru abrogarea interzicerii avortului a trecut cu o majoritate largă.

În Olanda, camera inferioară a Parlamentului a votat, anul acesta, în favoarea unui proiect de abolire a perioadei de așteptare de cinci zile între consultația medicală și întreruperea sarcinii.

Datele companiei de cercetare de piață IPSOS arată că locuitorii din nordul Europei au cea mai favorabilă atitudine în privința dreptului la avort: în Suedia, 75% din persoanele chestionate au spus că sunt de acord ca femeile să aibă dreptul la avort când vor ele, iar în Olanda 64% din subiecți sunt de aceeași părere. Pentru comparație, cele mai puține opinii în favoarea avortului au fost înregistrate în Polonia - 33%.

În România, 56% din persoanele chestionate cred că femeile trebuie să aibă dreptul de a face avort, țara noastră situându-se la distanță peste Belgia (55%) și Germania (54%).

Lucrurile se schimbă și în Germania, unde dezbaterea despre avort s-a concentrat pe interzicerea așa-numitei "promovări" a avortului. Potrivit ministrului Justiției, Marco Buschmann, coaliția de guvernare se pregătește să ridice interdicția pe baza căreia medicii puteau fi cercetați penal dacă publicau informații factuale despre avort.

Din punct de vedere tehnic, avortul încă este ilegal în Germania, fiind permis doar în anumite circumstanțe - în primele 12 săptămâni de sarcină și după ce femeia a primit consultație.

Avortul la domiciliu, permis în Franța și Marea Britanie

Pandemia a forțat statele europene să se confrunte cu problemele legate de avort și să găsească soluții, iar partea bună este că unele dintre rezolvările găsite ar putea deveni permanente.

În Franța, de pildă, femeile pot întrerupe o sarcină incipientă la domiciliu, folosind pilule speciale administrate după o consultație de telemedicină.

Dincolo de Canalul Mânecii, în Marea Britanie, folosirea acasă a pilulelor care provoacă avortul a fost extinsă până la 29 august.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇