Dreptul la avort, la un pas să fie anulat în SUA. Curtea Supremă își asumă raportul, Biden promite să apere alegerea femeilor

Dreptul la avort, la un pas să fie anulat în SUA. Curtea Supremă își asumă raportul, Biden promite să apere alegerea femeilor

Curtea Supremă a confirmat marți autenticitatea raportului ajuns în presă, care, dacă va deveni lege, va întoarce SUA cu 50 de ani în urmă, când dreptul la avort nu era garantat.

Totuși, Curtea Supremă atrage atenția că, deși documentul este autentic, el nu reprezintă o decizie sau o poziție finală la acest moment, potrivit Business Insider.

Președintele Curții Supreme, judecătorul John Roberts, a acuzat că cei care au dat presei raportul „au trădat încrederea și încearcă să submineze integritatea activității noastre, dar nu vor reuși. Activitatea Curții nu va fi afectată în niciun fel”.

ADVERTISING

Cu puțin timp înainte, preşedintele Joe Biden a făcut apel la americani să voteze la legislativele din toamnă în aşa fel încât să apere „dreptul fundamental" la avort, dacă acesta va fi pus sub semnul întrebării de Curtea Supremă a SUA.

Dacă cea mai înaltă jurisdicţie anulează jurisprudenţa pe care se bazează dreptul la avort în SUA din anii 1970, aşa cum lasă să se înţeleagă un document dezvăluit luni seară de Politico, „va ţine de aleşii naţiunii noastre, la toate nivelurile, să protejeze dreptul femeilor de a alege. Şi va ţine de alegători să aleagă candidaţi favorabili" faţă de dreptul la avort în noiembrie, a estimat preşedintele democrat într-un comunicat.

"Vom avea nevoie de mai mulţi senatori favorabili dreptului la alegere, şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor, pentru a adopta o legislaţie care să instituie jurisprudenţa existentă, pe care o voi promulga", a dat asigurări şeful executivului, catolic dedicat dar şi apărător al dreptului la avort.

Joe Biden, al cărui partid se teme de o înfrângere zdrobitoare în alegerile de la jumătatea mandatului, promite în plus că administraţia sa "va fi pregătită" să reacţioneze când va veni decizia, extrem de aşteptată, a Curţii Supreme americane.

Preşedintele evocă în comunicatul său un răspuns "administrativ", fără a furniza mai multe amănunte, potrivit Agerpres.

Democraţii controlează deja Camera Reprezentanţilor şi Senatul, dar majoritatea lor în acest ultim for este foarte subţire şi nu le-a permis până acum să legifereze la nivel federal asupra dreptului la avort, pentru a invalida legislaţiile extrem de restrictive adoptate recent de numeroase state conservatoare americane.

Site-ul Politico, bazându-se pe scurgerea inedită a unui proiect de decizie, a provocat o deflagraţie politică luni seară, dezvăluind faptul că Curtea Supremă se pregăteşte să anuleze verdictul în cazul Roe versus Wade din 1973, pe care se bazează dreptul femeilor de a recurge la o întrerupere de sarcină în SUA.

Instanţa supremă, remodelată de fostul preşedinte Donald Trump pentru a-i da o componenţă foarte conservatoare, readuce deci SUA la situaţia de dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să autorizeze sau să interzică avortul.

Dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii este foarte important pentru americani şi responsabilii lor politici, notează AFP. Dezvăluirile Politico au provocat indignarea taberei democrate şi entuziasmul a numeroşi aleşi republicani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇