Proteste în Polonia după primul deces cauzat de interdicţia avorturilor. Medicii puteau să-i salveze femeii viaţa, dar legea nu îi lasă

Proteste în Polonia după primul deces cauzat de interdicţia avorturilor. Medicii puteau să-i salveze femeii viaţa, dar legea nu îi lasă

O gravidă de 30 de ani a murit în Polonia, în cea de-a 22-a săptămână de sarcină, după ce a intrat în șoc septic. Potrivit avocatului familiei, deși fătul nu mai avea deloc lichid amniotic, medicii ar fi refuzat să facă un avort.

Activiștii pentru drepturile reproducerii spun că acesta este primul deces cauzat de introducerea legii care interzice avortul în Polonia, scrie The Guardian.

Femeia, pe nume Izabela, a murit în luna septembrie, dar cazul său a fost făcut public abia vineri, provocând furie în rândul unor polonezi și a generat proteste în Varșovia, Cracovia și în alte orașe mari, luni după-amiază, când oamenii au aprins lumânări în amintirea femeii devenită simbol pentru o întreagă națiune.

ADVERTISING

Înaintea intrării în vigoare a noilor restricții, avortul era permis doar dacă sarcina a rezultat în urma unui viol, dacă viața mamei era pusă în pericol ori în cazul în care fătul prezenta malformații severe.

Tribunalul constituțional, controlat de partidul conservator aflat la conducere, a decis anul trecut că avorturile pentru malformații congenitale nu sunt constituționale.

Activiștii pentru drepturile femeii spun că doctorii din Polonia așteaptă acum ca un făt fără șanse de supraviețuire să moară în pântec, mai degrabă decât să facă un avort.

ADVERTISING

Spitalul în care a murit gravida a emis o declarație marți spunând că sunt alături de familia îndurerată și afirmând că angajații au făcut tot posibilul să o salveze pe femeie și pe făt. Potrivit avocatului, femeia a lăsat în urmă un soț și încă o fiică.

”Singurul factor după care sunt luate deciziile de procedură medicală este reprezentat de grija pentru sănătatea și viața pacientei și a fătului. Doctorii au făcut tot ce le-a stat în putință, au dus o luptă dificilă pentru pacientă și copilul său”, se arată în declarația Spitalului din Pszczyna, un oraș din sudul Poloniei.

ADVERTISING

Reprezentanții spitalului spun că s-a demarat o anchetă în acest caz, dar insistă că ”toate deciziile medicale au fost luate respectând standardele legale în vigoare în Polonia”.

Ordo Iuris, organizația ultraconservatoare care a făcut lobby pentru restricționarea avortului, a fost acuzată ca fiind responsabilă pentru moartea femeii. Președintele său, Jerzy Kwaśniewski, susţine însă că oamenii nu ar trebui să tragă concluzii pripite despre ceea ce s-a întâmplat.

Atât Kwaśniewski, cât și Radosław Fogiel, purtătorul de cuvânt al partidului conservator aflat la guvernare în Polonia, spun că, în cadrul legilor în vigoare, o femeie a cărei viață e pusă în pericol are dreptul legal de a pune capăt sarcinii, de fapt.

Fogiel a mai spus că partidul Lege și Justiție nu are în plan să schimbe legea avortului din cauza acestui eveniment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇