Haos în SUA, după ce Curtea Supremă a decis că avortul nu mai e un drept. În 13 state femeile nu mai pot face avort. Proteste de amploare (Video)

Haos în SUA, după ce Curtea Supremă a decis că avortul nu mai e un drept. În 13 state femeile nu mai pot face avort. Proteste de amploare (Video)

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

Asta înseamnă că zeci de milioane de femei din SUA tocmai au pierdut dreptul legal la accesul la procedura de avort, potrivit CNN.

Instanţa supremă, remodelată de fostul preşedinte Donald Trump pentru a-i da o componenţă foarte conservatoare, a readus astfel SUA la situaţia de dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să autorizeze sau să interzică avortul.

Deja 13 state au legi anti-avort care au intrat în vigoare odată cu decizia Curții Supreme, iar alte 10 state au legi care ar putea fi folosite pentru a restrânge dreptul la avort. Cele 13 state unde avortul va fi interzis sunt Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma și Wyoming. În unele legile au intrat în vigoare chiar din acest moment, în altele se vor activa după 30 de zile.

ADVERTISING

Astfel, în multe state avortul a devenit ilegal dacă nu este necesar pentru a salva viața mamei și unele legi prevăd și arestarea medicilor care încălcă legea.

„Constituția nu face nicio referire la avort, așadar un astfel de drept nu poate fi implicit protejat de prevederile constituționale. Decizia în cazul Roe a fost greșită de la bun început, argumentația a fost extrem de slabă și decizia a avut consecințe grave și a produs dezbateri înflăcărate care au adâncit diviziunea.

Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem chestiunea avortului în decizia reprezentanților aleși de popor. (…) Avortul e o chestiune ce ridică întrebări morale profunde. Constituția nu le interzice cetățenilor din niciun stat să reglementeze sau să interzică avortul. Deciziile din cazurile Roe și Casey au interzis asta.

ADVERTISING

Anulăm acum acele decizii și întoarcem puterea de a decide către popor și reprezentanții săi aleși”, arată magistrații Curții în motivarea deciziei luată cu 6 la 3 voturi.

Proteste masive, Biden face apel la calm

În fața Curții Supreme sunt proteste de ambele tabere, existând riscul să izbucnească ciocniri violente. Totodată, oamenii ies în stradă în întreaga țară și organizează marșuri, mai ales în statele unde avortul a devenit deja ilegal.

O imagine puternică a venit de la Washington, unde angajații Congresului au plecat în masă de la muncă și s-au dus în fața Curții Supreme să-și arate nemulțumirea față de decizie.

ADVERTISING

Într-o declarație de presă în care a criticat în cei mai duri termeni instanța supremă, președintele american Joe Biden a făcut un apel la proteste pașnice, amintindu-le americanilor că pot schimba situația dacă la alegerile legislative din toamnă vor vota lideri care susțin dreptul femeilor de a alege.

„Cer tuturor sa protesteze pașnic, pașnic, pașnic. Violența nu e niciodată acceptabilă. Amenințările și intimidările nu sunt libertate de exprimare.

Știu că multe femei sunt în situații foarte dificile. Vă aud, vă sprijin, sunt alături de voi. Curtea Suprema a arătat cât de extremistă este, dar nu va avea ultimul cuvânt. Congresul trebuie să ia atitudine și, prin vot, voi puteți avea ultimul cuvânt. Asta nu s-a încheiat aici”, a spus Biden, un catolic dedicat, dar şi apărător al dreptului la avort.

Departamentul de Justiție: O lovitură devastatoare dată libertății de reproducere

O reacție promptă a avut vineri și procurorul general al SUA Merrick Garland, care a spus că Departamentul de Justiție este în dezacord cu decizia Curții Supreme.

„Curtea Supremă a eliminat un drept care era o componentă esențială a libertăților femeilor de jumătate de secol. Un drept care a apărat capacitatea femeilor de a participa deplin și egal în societate. Anulând acest drept fundamental, ce a fost frecvent reafirmat, Curtea a încălcat doctrina stare decisis (principiul conformităţii cu precedentele hotărâri date, n.red.), un pilon al statului de drept.

Departamentul de Justiție dezaprobă cu putere decizia Curții, care dă o lovitură devastatoare libertății de reproducere din SUA. Va avea un impact imediat și ireversibil asupra vieților oamenilor din întreaga țară. Și cea mai mare povară o vor suporta persoanele de culoare și cei cu venituri mici”, se arată într-o declarație semnată de Garland.

Potrivit statisticilor, 75% dintre femeile din SUA care aleg să facă avort au venituri mici, deci le va fi foarte greu, poate chiar imposibil să călătorească într-un alt stat care permite procedura.

Supreme Court overturns Roe v. Wade, its landmark abortion ruling | full coverage

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇