Ambasadoarea SUA la ONU: Cu voia lui Dumnezeu, lumea a evitat la mustață o catastrofă nucleară

Ambasadoarea SUA la ONU: Cu voia lui Dumnezeu, lumea a evitat la mustață o catastrofă nucleară

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat, la ședința Consiliului de Securitate, că acțiunile rușilor de la centrala nucleară de la Zaporojie au fost periculoase și neglijente.

”Cu voia lui Dumnezeu, lumea a evitat la mustață o catastrofă nucleară noaptea trecută. Toți ne-am ținut respirația cât ne-am uitat la imaginile îngrozitoare transmise în timp real. Atacul Rusiei de azi noapte a în mare pericol cea mai mare centrală nucleară a Europei. A fost ceva incredibil de neglijent și periculos. Și a amenințat securitatea civililor din Rusia, Ucraina și Europa”, a spus ea, cerând ca un astfel de atac sa nu mai aibă loc niciodată, potrivit The Guardian.

ADVERTISING

Joi noapte armata rusă a atacat cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, care are 6 reactoare. Un incendiu a izbucnit şi ard mai multe etaje ale unei clădiri din interiorul centralei. Iniţial, pompierii nu au fost lăsaţi să intervină, abia pe la 5 dimineaţa au putut intra în complex, ca să se lupte cu flăcările.

Zaporojie se află la aproximativ 1.100 de kilometri de București. Vezi cât de periculos e atacul ruşilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie şi ce se poate întâmpla. Opinia experţilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut la primele ore ale zilei un nou apel către cetăţenii europeni să le atragă atenţia propriilor politicieni.

"Propaganda rusă a avertizat în trecut că va acoperi lumea cu cenuşă nucleară. Asta nu mai este doar o avertizare, este real", a afirmat el, citat de BBC.

Preşedintele Ucrainei a cerut "acţiuni fără întârziere" din partea lumii, în contextul atacului Rusiei asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

ADVERTISING

El i-a acuzat pe ruşi că au tras intenţionat spre cele şase reactoare ale centralei de la Zaporojie folosind tancuri echipate cu termoviziune.

"Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a adăugat Zelenski.

"Există 15 reactoare nucleare în Ucraina. Dacă unul dintre ele explodează, acesta este sfârșitul pentru toată lumea, acesta este sfârșitul Europei", a mai spus preşedintele Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇