Ursula von der Leyen propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE

Ursula von der Leyen propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară, până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE, care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus ea, citată de Reuters.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE.

ADVERTISING

Anterior, Comisia Europeană a avertizat țările membre că o plafonare generală a prețurilor la gaze ar putea fi complexă și ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele țări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla prețurile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇