Ce înseamnă reforma pieței europene de energie: trebuie să întrerupem legătura dintre prețul la gaz și cel la electricitate

Ce înseamnă reforma pieței europene de energie: trebuie să întrerupem legătura dintre prețul la gaz și cel la electricitate

E nevoie de o reformă a pieței energiei în Europa. De aceea, la nivel european, președintele Comisiei Europene a spus următorul lucru: trebuie să reformăm profund piața europeană de energie pentru a întrerupe legătura dintre prețul la gaz și prețul la electricitate.

După aceea, profiturile nejustificate ale companiilor din domeniul energetic trebuie puse într-o oarecare măsură la dispoziția publicului, a companiilor, a sectorului privat, mai ales la dispoziția oamenilor care au nevoie, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan PNL/PPE), într-un interviu pentru spotmedia.ro.

ADVERTISING

Dacă ne uităm la harta Europei, vedem că avem mai multe conducte de gaz care vin direct din Federația Rusă în Uniunea Europeană. Statele europene care s-au legat direct la gazul rusesc au devenit prizonierii politici ai Moscovei, au devenit dependenți de Moscova și acest lucru trebuie corectat.

În opinia acestuia, Uniunea Europeană a luat deja unele decizii care, pe termen scurt și mediu, vor face ca dependența față de Rusia să dispară.

"S-au luat multe măsuri bune în acest an, în principal la nivel european. Am reușit să reducem importul, ponderea gazului rusesc în consumul din Uniunea Europeană de la 40% anul trecut la 9% anul acesta.

ADVERTISING

Cumpărăm mai mult gaz de la furnizori de încredere, de la democrații, de la state serioase, în primul rând de la Statele Unite ale Americii și din Norvegia. Deci trebuie să reducem dependența de gazul rusesc, fără a crea în paralel dependență de noi surse de energie sau de alte state.

Orice dependență de o singură sursă de energie, o singură cale de transport sau un un singur stat este periculoasă".

Există un set de măsuri menite să ajute pe termen scurt, dar și să reducă dependența pe termen lung, spune Siegfried Mureșan.

ADVERTISING

Pe termen lung e clar că avem suficient soare, suficient vânt, suficientă apă în Uniunea Europeană pentru a produce curat energie din surse regenerabile. Trebuie să investim aici, inclusiv în hidrogen. Președintele Comisiei Europene a propus crearea unei bănci pentru hidrogen, fiindcă tranziția spre economie verde, succesul tranziției la economia verde va fi definit de doi factori: de capacitatea noastră de a cerceta și inova și de investiții, de sprijin financiar. Deci trebuie să cercetăm, să inovăm astfel încât sursele regenerabile să devină mai ieftine și să alocăm suficienți bani pentru a putea dezvolta capacități de producție. În aceste domenii e nevoie de măsuri și pe termen scurt, și pe termen lung.

Interviul integral cu Siegfried Mureșan poate fi citit în rubrica Spot On Europa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇