Rusia devine principalul furnizor de petrol al Chinei, depășind Arabia Saudită

Rusia devine principalul furnizor de petrol al Chinei, depășind Arabia Saudită

Importurile de țiței ale Chinei din Rusia au urcat cu 55% față de anul precedent, ajungând la un nivel record în luna mai, înlocuind Arabia Saudită ca principal furnizor, în timp ce rafinăriile au profitat de livrările la preț redus, pe fondul sancțiunilor impuse Moscovei.

Importurile de petrol rusesc au totalizat aproape 8,42 milioane de tone, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China, citate de Reuters.

Acest lucru este echivalent cu aproximativ 1,98 milioane de barili pe zi (bpd) și în creștere față de 1,59 milioane de bpd în aprilie. China este cel mai mare importator de țiței din lume.

ADVERTISING

Companiile chineze, inclusiv gigantul de stat Sinopec și compania de stat Zhenhua Oil, au crescut achizițiile de petrol rusesc, atrase de reducerile abrupte, după ce marile companii petroliere și casele de comerț occidentale s-au retras din cauza sancțiunilor.

Arabia Saudită a fost al doilea mare furnizor, cu volume în luna mai în creștere cu 9% față de anul trecut, la 7,82 milioane de tone, sau 1,84 milioane bpd.

Datele vamale publicate luni au arătat, de asemenea, că China a importat luna trecută 260.000 de tone de țiței iranian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇