conversații fragile

un proiect editorial susținut de
„Un copil nu poate să aleagă un copil să-i fie mamă, stăteam și mă gândeam”
Cea de-a unsprezecea poveste din cadrul Conversații Fragile este despre Găbița, o adolescentă care a rămas însărcinată la vârsta de 15 ani și jumătate. Găbița a păstrat copilul și astăzi nu își regretă decizia. Dar nu a fost o decizie ușoară și chiar dacă își iubește băiatul, realizează că viața ei ar fi decurs cu …
15 octombrie 2022
Preotul, procurorul, ministrul. Imensa singurătate a femeii. Și eu!
Cazul Alexa Visarion, preotul acuzat, cu probe zdrobitoare, de agresiune și hărțuire sexuală, nu este doar despre acest om. Cum nu este un accident. Este despre societatea majoritar misogină care protejează agresorii și acuză invariabil femeia, încurajând astfel amuțirea și strivirea ei. Și o mostră clară de mentalitate am auzit în emisiunea „România în direct” …
21 septembrie 2022
Mamele cu brațele goale își poartă mereu copiii cu ele
În copilărie și adolescență, Camelia Popescu (Rangu) își dorea să se facă jurnalistă. Pentru că în acea perioadă mentalitatea era că bani fac doar avocații, doctorii și inginerii, Camelia a ascultat sfatul părinților și a urmat Facultatea de Electronică și Telecomunicații din București. Nu a regretat, pentru că Politehnica a format-o și a disciplinat-o. În …
16 septembrie 2022
Centrul Filia – o speranță pentru femeile din categorii defavorizate, într-un program de prevenire și depistare HPV
În articolul trecut din cadrul Conversațiilor Fragile, scriam povestea Mirunei, femeia care a luptat timp de un an cu virusul HPV. Din dorința de a-și întemeia o familie cu noul său partener, i-a acordat încrederea deplină, având relații intime neprotejate, fapt în urma căruia, după doar câteva luni de relație, a descoperit prezența unei tulpini …
20 august 2022
Miruna: am ajuns la ginecolog, iar ea se purta cu mine ca și cum eram o prostituată
În 2003, în România, nu se știau, spre deosebire de acum, foarte multe despre virusul HPV, în ziua de astăzi suntem mai informați, sau cel puțin, așa sper. Știm că a apărut un vaccin și cred că multe femei au informațiile de bază măcar, despre faptul că există două tipuri de tulpini, cele cu risc …
22 iulie 2022
Femeile care fug din calea războiului sunt oaspeți, nu refugiate
În 29 aprilie, o prietenă din America mi-a scris pe Facebook: „Bună, încerc să ajut o familie de ucraineni care vine de la Odessa spre București și caut informații legate de orice ajutor pentru o ședere temporară la București. Știu că este foarte multă informație online, dar dacă știi pe cineva de încredere acolo, ne-ar …
2 iulie 2022
Am venit în România pentru a nu fi departe de țara noastră
În 2020 am început să documentăm poveștile unor femei din România, încercând să stăm de vorbă cu cât mai multe, de vârste cât mai diferite, provenind din categoriile sociale cât mai diverse. Parte din aceste mărturii au devenit video documentare, în care actrițele Ioana Flora și Ana Radu au adus în fața publicului poveștile adevărate …
4 iunie 2022
În bătaia vântului adolescenței
În articolul trecut scriam povestea Aniei, adolescenta care a ajuns, din cauza unei depresii, provocate de bullying-ul online, la un episod de suicid. Povestind cu ea, am ajuns să înțeleg că, la fel ca și în alte povești consemnate în cadrul Conversațiilor Fragile, sâmburele viitoarelor comportamente și întâmplări se află în relațiile din familie. În …
15 mai 2022
Bullying în liceu: Aveam nevoie de cineva care să mă ajute și să mă apere, plângeam să mă mute din școală
Platformele de social media îi sperie pe majoritatea părinților de adolescenți. Dar prin ce trec cu adevărat unii dintre ei, așa cum va urma povestea de mai jos, sunt lucruri greu de imaginat. Daca le-am cunoaște și dacă am ști că trec singuri prin situații de acest gen, ne-am putea uni forțele și oferi un …
17 aprilie 2022
De la singurătate la comunitate
Povestea din numărul trecut din cadrul „conversațiilor fragile”, consemnată de Rucsandra Pop, a fost despre Laura, o tânără femeie care a fost abuzată sexual în copilărie. După o viață întreagă în care a tăcut, Laura a prins curaj sa vorbească despre asta unui psiholog. Apoi să-i mărturisească soțului său că are acest secret, bine ținut …
2 aprilie 2022
Cel mai tare mă intrigă nedreptatea față de copilul care am fost
Povestea de astăzi din cadrul proiectului „Conversații fragile” este despre Laura, o femeie care ne-a vorbit despre cum a fost abuzată sexual de fratele ei mai mare. Astfel de lucruri se întâmplă mai des decât ne-am imagina, însă rușinea este atât de copleșitoare încât foarte puține povești de genul acesta sunt împărtășite altfel decât într-un …
19 martie 2022
Cel care ajunge să mute munții din loc începe prin a căra mici pietre, bucată cu bucată
De fiecare dată când stau la duș mai mult, și copiii mei la fel, o spun ca pe un cântecel: „Ce privilegiu. Există oameni care nu au acces la apă potabilă”. Mai departe nu m-am gândit niciodată, cum ar fi fost, de exemplu, să nu fi avut acces la cele mai de bază produse de …
20 februarie 2022
„O casă - aia-mi doresc, doar Aladin cu lampa dacă ar exista”
Cea de a treia poveste din cadrul proiectului Conversații Fragile este despre o femeie de 40 de ani, mamă a trei copii, care și-a petrecut aproape jumătate din existență trăind pe străzi și în case părăsite. Trecem zilnic pe lângă oameni ca ea și cel mai simplu ne este să-i judecăm. Judecata vine la pachet …
5 februarie 2022
Terapia, între stigmă și necesitate
Terapia e un moft! Terapia e o cheltuială inutilă! Practic, plătești pe cineva ca să te duci să te plângi. Dacă am probleme, prefer să vorbesc cu prietenii mei, ei măcar mă cunosc de multă vreme. Mi-e rușine să vorbesc cu un necunoscut despre lucruri super intime. Eu n-am nevoie de terapie, că doar nu …
22 ianuarie 2022
Până nu recunoști că ai problema asta tu n-ai cum să treci peste ea
Cea de a doua poveste din cadrul proiectului „conversații fragile” este despre Alina, o femeie care a avut curajul să vorbească despre ce înseamnă să fi afectată de o boală psihică și despre felul cum gestionează acest lucru ea și cei din jur. Acesta este un subiect despre care în societatea noastră se vorbește foarte …
1 ianuarie 2022
Conversații fragile despre copiii născuți prematur: Nu știm, doamnă, dacă va trăi
Să mă prezint. Sunt Ioana Flora, mi-am dorit să devin actriță de când mă știu. Am avut un tată poet, dar nu am avut niciodată pretenția de a fi scriitoare, la rândul meu. Gândul și nevoia mea creativă au fost mereu de a reda emoția, de a o transmite mai departe, de a observa o …
18 decembrie 2021
Am născut joi și abia duminică m-au lăsat să pun mâna pe ea
Prima poveste din cadrul proiectului CONVERSAȚII FRAGILE este despre Alexandra, o tânără de 31 de ani, care a ales să vorbească despre experiența nașterii premature și despre felul cum gestionează o mamă un astfel de eveniment, în condițiile în care sistemul nu oferă sprijin emoțional, iar cei mai mulți medici nu îți spun ce se …
27 noiembrie 2021
Conversații Fragile documentează și spune poveștile de viată ale unor femei din România, aflate în luptă cu abuzurile, tensiunile create de prejudecățile celorlalți și de așteptările societății și un stat care își uită cetățenii.
Proiectul vrea să aducă în dezbatere problemele cu care se confruntă femeile din România, să creeze o comunitate de suport, să pună lupa pe organizațiile care susțin drepturile femeilor, în încercarea de a arăta cum putem contribui fiecare dintre noi la schimbare.
Poveștile sunt semnate de actrița Ioana Flora și scriitoarea, antropologa și activista Rucsandra Pop, sub formă de interviuri-mărturisiri, în care protagonistele își vor păstra anonimatul și sunt o continuare firească a serialului web Fragile, realizat de Asociația Storyscapes în coproducție cu Fragile Society și Black Horse Mansion.
un proiect editorial susținut de
horizontal cracks