5 specialități culinare ce-ți vor încânta papilele gustative în Italia

5 specialități culinare ce-ți vor încânta papilele gustative în Italia

Gust, savoare și rafinament: Italia este renumită pentru bucătăria sa variată și delicioasă, care reflectă o bogată moștenire culturală și o faimoasă pasiune pentru mâncare. Iată cinci specialități culinare italiene pe care să le încerci într-o vacanță italiană, cu arome mediteraneene. Buon appetito!

Pizza Napoletana

Originară din Napoli, această pizza este faimoasă pentru crusta subțire și echilibrul perfect între sosul de roșii proaspete, mozzarella de bivoliță și frunze de busuioc. Preparată în cuptoare cu lemne, pizza napoletană reprezintă o experiență autentică italiană, așa că o vei găsi în meniurile restaurantelor din marile orașe turistice. 

ADVERTISING

Alege perioada preferată și selectează din oferta de zboruri București-Roma de pe Vola.ro, pentru un city break plin de savoare, o vacanță gustoasă ori un concediu italian în compania faimoaselor toppinguri de pizza, mereu surprinzătoare și întotdeauna delicioase. Din anul 2017, Pizza Napoletana face parte din patrimoniul cultural al umanităţii, fiind pe lista UNESCO de specialități culinare cu valoare simbolică deosebită, păstrătoare ale tradițiilor unice din gastronomia italiană.

Risotto alla Milanese

Un preparat clasic al bucătăriei lombarde, Risotto alla Milanese se remarcă prin folosirea unui condiment exotic, șofranul, care îi conferă o culoare aurie și un gust distinct. De obicei, este servit cu osso buco, o friptură de vițel gătită la foc mic, aromată și delicioasă. Cunoscut și sub numele de „risotto giallo” (risotto galben), poate fi savurat alături de o porție generoasă de Parmigiano Reggiano, un brânză cu un gust puternic și aromatizat, care completează perfect finețea orezului. 

Înnobilată cu vin alb și răsfățată de finețea uleiului de măsline, această delicatesă a gastronomiei italiene te va încânta și va da savoare vacanței tale la Milano, Roma, Verona, Veneția sau oriunde te vor purta pașii prin faimoasa peninsulă de forma unei cizme, cu vârful spre Sicilia și tocul la Puglia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tagliatelle al Ragù Bolognese

Paste proaspete, servite cu un sos bogat de carne, cunoscut sub numele de ragù, aceasta este specialitatea faimoasă în regiunea Bologna și unul dintre preparatele culinare italiene celebre în lumea întreagă. Ce este deosebit la Tagliatelle al Ragù Bolognese? Sosul face diferența! Trebuie gătit încet, timp de mai multe ore, pentru a dezvolta un gust profund și complex. Sunt necesare paste late (tagliatelle), carne tocată de vită și de porc, ceapă, morcovi, țelină, roșii.

Ingredientele neașteptate sunt vinul alb și laptele, care dau finețe unui festin memorabil. Savurează tagliatelle bolognese alături de un riesling italian, rece și aromat!

ADVERTISING

Tiramisu

Tiramisu este un desert savuros, care și-a făcut apariția relativ recent în contextul gastronomic european și a cucerit rapid întreaga lume. Creat în anii '60, în regiunea Veneto, reprezintă mai mult decât o prăjitură, a devenit simbolul rafinamentului culinar al italienilor.

Tiramisu este un desert simplu, realizat din ingrediente proaspete și aromate: ouă, zahăr, cafea espresso, mascarpone, cacao, pișcoturi și uneori lichior. Rețeta originală poate fi adaptată în funcție de preferințe. Delectează-te cu tiramisu cremos, îmbogățit cu nuci, fructe sau ciocolată! Nu uita să comanzi și un cappuccino tradițional, pentru a te simți ca un italiano vero!

Gelato

Desertul iconic italian, gelato este mai dens și mai intens în aromă decât înghețata obișnuită, datorită unei cantități mai mici de aer introdusă în timpul preparării. Varietatea de arome, de la fructe proaspete la ciocolată și nuci, te va uimi și te va determina să încerci în fiecare zi de vacanță o nouă versiune a celui mai iubit dulce din Italia.  

Fie ca este vorba despre arome clasice de fructe sau combinații neașteptate, precum lavandă sau trufe, există o varietate de gelato pentru toate gusturile. Vizitează pe îndelete orașele italienești și păstrează timp pentru senzaționala gastronomie a acestei țări, unde plăcerea de a trăi este un adevărat brand turistic național!