Sprijin pentru crearea unor comunități active și sănătoase în Colinele Transilvaniei. Animații care explică pas cu pas (Video)

Sprijin pentru crearea unor comunități active și sănătoase în Colinele Transilvaniei. Animații care explică pas cu pas (Video)

Comunitățile din zece localități din județele Brașov, Sibiu și Mureș fac pași mici, dar siguri pentru a se dezvolta din punct de vedere al spiritului civic și sustenabilității, iar prin platforma Colinele Transilvaniei au acces la numeroase materiale utile în procesul de dezvoltare durabilă.

Două animații create prin proiectul „Colinele Transilvaniei – Model de parteneriat activ pentru o dezvoltare durabila” (PACT 2020) sunt menite să transfere către comunitățile locale cunoștințe și experiențe despre cum pot răspunde în timp real nevoilor identificate local.

Animația „Comunități vii” vorbește despre 5 pași concreți pe care o comunitate trebuie să îi facă pentru a deveni activă și contribui la redistribuirea puterii astfel încât să se asigure un echilibru între diverşii participanţi la soluționarea provocărilor, fie ei autorități locale, mediul de afaceri, organizații și asociații sau simpli cetățeni.

ADVERTISING

Dând dovadă de implicare și responsabilitate oamenii se asigură că valorile comunităților locale sunt respectate și ocrotite.

Urmărește animația „Comunități vii”

PACT 2020 - Comunități vii în Colinele Transilvaniei

Un exemplu de inițiativă roditoare din Colinele Transilvaniei, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, este prezentată în animația „Comunități sănătoase”. Vedem cum o comunitate poate prospera economic, se poate dezvolta din punct de vedere cultural și social și valorizează capitalul natural sănătos, dacă există colaborare între cetățeni și se acționează împreună cu autoritatea locală. Elementele umane, naturale și economice sunt interdependente și se susțin, se hrănesc unele pe altele.

Urmărește animația „Comunități sănătoase”

PACT 2020 - Comunități sănătoase

”Talentul celor de la Worksheep Studio, care au realizat animațiile, ne-a ajutat să creionăm etapele esențiale pe care oamenii din orice comunitate, indiferent de vârstă, etnie sau statut social trebuie să le parcurgă împreună pentru a avea parte de un trai bun acum și în viitor”, spune Bianca Ștefănuț, Specialist Comunicare WWF România. 

ADVERTISING

Diverse inițiative din comunele din Colinele Transilvaniei ne arată cum oamenii își pun în practică planurile și gândurile despre cum ar dori să arate comunitatea în care trăiesc. Soluția aceasta dinamică de a transfera cunoștințe, prin animații, ne dă șansa de a interacționa cu membrii acestor comunități pentru a discuta online, în perioada aceasta plină de provocări, despre nevoile generației actuale și cum se reflectă ele asupra generațiilor următoare.

Proiectul este derulat de Asociația WWF România, în parteneriat cu Asociația Mioritics și Fundația Mihai Eminescu Trust cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a transfera către comunitățile locale din Colinele Transilvaniei cunoștințe și experiență despre sisteme de bună guvernanță, prin intermediul creării unei rețele de mentori și de lideri comunitari care va răspunde în timp real nevoilor identificate local. 

ADVERTISING

Vă invităm să urmăriți activitatea proiectului, descoperiți evenimente și materiale informative pe care le vom crea împreună cu cele 10 comunități aici: www.colineletransilvaniei.ro/pact2020

Despre Colinele Transilvaniei

Destinația Colinele Transilvaniei / Transylvanian Highlands include 7 situri (de interes național și Natura 2000), fiind a doua arie protejată din ţară, ca mărime, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Destinaţia e mărginită de localitățile Sibiu, Braşov, Făgăraş, Rupea, Sighişoara şi Mediaş, desfăşurându-se în jurul văilor Hartibaciului, Târnavei Mari și a Oltului. Însumează 267.438 ha și 90.000 de locuitori, în 44 de comune, din 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov).

Destinaţia este asociată cu peisajul medieval mozaicat, cu dealuri şi coline înalte, văi însoţite de terase şi lunci, sate multiculturale, cetăți și biserici fortificate, unele monumente UNESCO. Pădurile de stejari seculari şi gorun sunt iconice, iar pajiștile și fânețele au înaltă valoare naturală (HNV), favorizate de păstrarea metodelor tradiţionale de paşunat şi de întoarcere a fânului. Colinele Transilvaniei este o destinaţie activă, cu o reţea de 500 de km de trasee de drumeție și bicicletă, ce poartă vizitatorii prin peste 60 de localități. Turiştii pot încerca vizite la ateliere meşteşugăreşti, producători sau puncte gastronomice locale.

Mai multe informații pe https://www.colinele-transilvaniei.ro/

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre Asociația Mioritics

Asociaţia Mioritics este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit fondată în anul 2004 având ca misiune protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România.

Mai multe detalii la www.mioritics.ro

Despre Mihai Eminescu Trust

Mihai Eminescu Trust are o experiență de peste 20 de ani în revitalizarea și revigorarea comunităților, a patrimoniului cultural și natural transilvănean și a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de dezvoltare comunitară, restaurare și reabilitare, agricultură și reîmpădurire, educație non-formală pentru copii și cursuri de instruire profesională pentru adulți.

Mai multe detalii la www.mihaieminescutrust.ro

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.