În Transilvania se testează un sistem de colectare a gunoiului în saci care pot fi identificați electronic

În Transilvania se testează un sistem de colectare a gunoiului în saci care pot fi identificați electronic

Administrația locală din oraşul Făgăraș implementează un proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor, prin care se urmărește eliminarea taxei speciale de salubritate și introducerea costului pe cantitatea de deșeuri generată de fiecare cetățean.

Proiectul „Făgărașul reciclează” va lua startul pe 1 iunie și se va desfășura pe parcursul a 4 luni într-unul dintre cartierele orașului, urmând să fie extins ulterior. 

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”

Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate.

ADVERTISING

Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.

Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, se va ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta făgărășenii va fi prețul sacilor.

Costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș. Începând din luna ianuarie, am analizat mai multe variante pentru reducerea sumei plătite de către cetățeni. Am ajuns la concluzia că realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului. În perioada iunie – septembrie 2021 vom observa ce funcționează și ce nu, vom lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor.

Gheorghe Sucaciu, primar
Făgărașul reciclează

Campania de informare a fost lansată în mediul online joi, iar proiectul intră în dezbatere publică pe 19 aprilie 2021.

ADVERTISING

La începutul acestui an, taxa specială de salubritate din Făgăraș a fost majorată la 16 lei/persoană/lună, din cauza costurilor suportate de operatorul de salubritate pentru gestionarea, transportul și depozitarea deșeurilor.

Firma de salubritate se află în subordinea Consiliului Local.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇