De la 1 octombrie, crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor

De la 1 octombrie, crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor

De la 1 octombrie 2024, va crește substanțial pragul de impozitare a pensiilor, a anunțat, luni seara, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, într-un moment în care sunt distribuite deciziile de recalculare a pensiilor, multe dintre acestea cauzând probleme.

Potrivit ministrului Muncii, pragul de impozitare a pensiilor va creşte de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.

„În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată", a spus ministrul Muncii, la Realitatea TV.

ADVERTISING

Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.

Decizia anunțată de ministrul Muncii vine într-o perioadă cu multe tensiuni cauzate de distribuirea deciziilor cu noua valoare a pensiilor, în urma recalculării acestora.

De exemplu, nevăzătorii s-au trezit cu scăderi de 60 - 80% la pensie și au anunțat proteste și acțiuni în instanță. În Alba, este babilonie totală, poștașii iau înapoi de la pensionari deciziile de recalculare. Iar unii pensionari au primit decizii cu pensie recalculată de 1 leu.

ADVERTISING

Toate aceste situații generează tensiuni într-un an electoral, un efect contrar celui scontat de guvernanți. Pe lângă o scrisoare pe care o vor primi pensionarii, în care guvernul le dă asigurări că indiferent de ce scrie pe hârtia cu recalcularea, pensia lor nu o să scadă, acum guvernul anunță și creșterea pragului de impozitare.

Înainte de recalculare, potrivit statisticilor, pensia medie era sub 2.500 de lei și circa 80% dintre pensionari aveau pensii mai mici de 3.000 de lei pe lună.

Citește și: Despre pensii, pe înțelesul tuturor. Cum va arăta viața ta când veniturile nu mai depind de tine?

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇