Cum au ajuns unii pensionari la 1 leu după recalculare

Cum au ajuns unii pensionari la 1 leu după recalculare

Recalcularea pensiilor aduce situaţii cel puţin bizare în ţară. Astfel, există pensionari care s-au trezit că ar trebui să încaseze doar 1 leu, pentru cât au cotizat de-a lungul vieţii la pensie. Iar asta scrie în decizia de recalculare pe care au primit-o acasă.

Însă nu va fi cazul pentru că statul le acordă automat indemnizația socială minimă de 1.281 de lei.

Totuşi, suma de 1 leu figurează pe decizia de recalculare, ceea ce le poate da chiar şi un infarct acestor oameni.

ADVERTISING

Este cazul unei femei cu care a vorbit Antena3 şi care are în grijă un copil cu dizabilităţi. În decizia de recalculare pe care a primit-o se arată faptul că, de la 1 septembrie 2024, ea va primi doar 1 leu.

„Nu știu ce s-a întâmplat. Fetița este bolnavă din naștere. Aș vrea să îi pun o întrebare doamnei ministru (Simona Bucura Oprescu - n.red.): poate trăi un copil bolnav, cu dizabilități, cu un leu? Atât vreau să întreb. Toate tratamentele și toate costurile la doctori, la orice am nevoie, mă pot duce cu 1 leu? (Până acum am avut) 1.281 de lei”, a declarat femeia la Antena3.

ADVERTISING

Şi asta va primi şi de acum încolo.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea: „Indemnizația minimă socială rămâne 1.281 de lei. De altfel, și în acest moment în care doamna Maria primește cupoanele de pensii, primește un cupon pe care este specificată suma care a fost calculată pe bază de contributivitate la care se adaugă diferența până la 1.281 de lei”.

Şi la Sibiu sunt zeci de pensionari care la recalculare au pensii de 1 leu, potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Sibiu pentru presa locală. 

ADVERTISING

„Cuantumul de un leu reprezintă suma plătită cu titlu de pensie în sistemul public de pensii din România, corespunzător perioadelor de contribuție în acest sistem. Sunt 78 de beneficiari a căror cuantum al pensiei este de 1 leu”, explică instituţia citată.

Pensii foarte mici au alți 701 de beneficiari. În cazul lor, cuantumul corespunzător perioadelor de contributivitate este mai mic de 10 lei. 

Cu toate acestea, şi ei vor primi indemnizaţia socială de 1.281 de lei. Doar în județul Sibiu sunt 20.486 de pensionari care primesc această pensie minimă garantată, adică 20% din total. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇