USR a sesizat Avocatul Poporului privind Legea pensiilor

USR a sesizat Avocatul Poporului privind Legea pensiilor

Deputatul USR de Gorj Radu Miruţă a sesizat Avocatul Poporului cu privire la faptul că noua lege a pensiilor „încalcă principiul contributivităţii şi al stabilităţii” în cazul actualilor şi viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă.

„Ministrul PSD al Muncii şi alţi reprezentanţi PSD spun că aceştia au fost privilegiaţi până acum, ignorând total faptul că statul a încasat pentru ei, lună de lună, contribuţii suplimentare de 8-10% în raport cu angajaţii care au lucrat în condiţii normale”, reiese dintr-un comunicat USR.

ADVERTISING

Radu Miruţă subliniază că pensiile minerilor, siderurgiştilor şi altor categorii care au lucrat în condiţii deosebite şi speciale nu sunt pensii speciale.

"Aceasta este păcăleala pe care cei de la PSD încearcă să o împingă în aceste zile. Atât ministrul PSD al Muncii, cât şi preşedintele Casei Naţionale de Pensii, pus de PNL, îndrăznesc să spună că s-a făcut echitate, că cei cu grupe de muncă aveau privilegii. Nimic mai fals! Adevărul e altul şi trebuie apărat. Aproape 800.000 de oameni sunt nedreptăţiţi de noua lege a pensiilor şi asta nu poate fi întoarsă de propaganda PSD, indiferent de câţi bani plăteşte PSD pentru asta", declară deputatul.

ADVERTISING

USR solicită Avocatului Poporului să dispună sesizarea Curţii Constituţionale pe Legea 360/2023.

Potrivit legii, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuţiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă, se arată în comunicat.

"Aceştia au fost obligaţi să plătească o contribuţie suplimentară - iniţial de 10%, în prezent de 8% - pe toată durata activităţii lor, contribuţie destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum şi multiplicarea punctajului lunar proporţional cu salariul obţinut. Deciziile de recalculare primite în aceste zile, cu reduceri ale pensiilor chiar şi de peste 4.000 de lei, arată însă că aceşti oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb", transmite USR.

ADVERTISING

În cazul celor care au muncit în grupe de muncă şi care vor ieşi la pensie după 1 septembrie 2024, "nedreptatea pe care le-o face PSD îi va lovi din prima zi", adaugă sursa citată.

"Aceştia sunt furaţi direct, le bagă PSD mâna până la cot în buzunar. Ei vor primi direct valoarea mai mică a pensiei. Cine se pensionează zilele acestea va avea o pensie mai mare, care ţine cont de contribuţiile plătite în plus, dar care nu se va mai indexa în următorii ani, iar cine se pensionează după 1 septembrie încolo va avea direct mai puţin cu 2.000-4.000 de lei", precizează Radu Miruţă.

USR critică şi afirmaţiile conform cărora "nicio o pensie nu va scădea în urma recalculării", evidenţiind faptul că neindexarea în următorii ani, până când pensia recalculată o va ajunge din urmă pe cea în plată, "înseamnă de fapt o scădere" a puterii de cumpărare şi, implicit, a nivelului de trai.

"USR a atras atenţia asupra nedreptăţilor din noua lege a pensiilor încă din noiembrie 2023, în timpul aşa-ziselor dezbateri parlamentare făcute pe repede-înainte de PSD şi PNL, după ce au venit cu proiectul de lege cu o întârziere de aproape trei ani faţă de termenul stabilit în PNRR. Când amendamentele USR au fost respinse pe bandă rulantă, USR a depus proiect separat de lege pentru corectarea aberaţiilor privind grupele de muncă", se mai arată în comunicat.

Totodată, USR a solicitat convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru "rezolvarea nedreptăţilor" din noua lege a pensiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇