Compania de parcări a Capitalei îşi va cumpăra sute de parcometre de 7.300 de euro bucata și câteva zeci de mașini electrice

Compania de parcări a Capitalei îşi va cumpăra sute de parcometre de 7.300 de euro bucata și câteva zeci de mașini electrice

Compania Municipală Parking SA ar putea investi peste 20 de milioane de lei într-un sistem inteligent care să o ajute la creșterea consistentă a încasărilor din taxe de parcare.

Mai exact, scopul companiei este să ajungă să își majoreze încasările zilnice de la câteva zeci de mii de lei – cât obține în prezent – la peste 1 milion de lei.

Cu 43 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere, Consiliul General a adoptat bugetul pentru anul 2022 al Companiei Municipale Parking SA.

Această companie – una dintre cele 22 înființate în mandatul Gabrielei Firea - are delegat serviciul de gestiune al parcărilor publice cu plată.

ADVERTISING

Problema companiei municipale este că gradul de ocupare a celor 11.956 de locuri de parcare pe care le gestionează este mic. Iar asta înseamnă că încasează mult mai puțini bani decât ar trebui.

În plus, șoferii care parchează pe locurile respective nu plătesc întotdeauna taxele de parcare.

Așa se face că, în primele 4 luni ale acestui an, CM Parking SA a încasat de pe urma locurilor sale de parcare doar 7.865.071 de lei. Asta, în condițiile în care, potrivit viceprimarului liberal Stelian Bujduveanu, s-ar putea încasa și 1 milion de lei pe zi din parcări.

ADVERTISING

Estimarea acestor venituri a fost făcută, de fapt, de compania municipală. În documentația de fundamentare a încasărilor, compania a menționat că, pe lângă cele 11.956 de locuri de parcare pe care le închirază acum, mai are încă 4.906 locuri deja avizate și pe care le va putea folosi curând.

În plus, a cerut avize pentru încă 6.062 de locuri de parcare și lucrează la documentație pentru alte 6.057.

Per total, compania estimează că va putea exploata nu mai puțin de 32.214 locuri de parcare.

Dar ca să le poată exploata eficient compania susține că are nevoie de un sistem inteligent de administrare a parcărilor.

ADVERTISING

Planul de investiții în acest sistem ar urma să fie finanțat din banii pe care îi are acum compania, din capital social și încasările înregistrate în 2021. Per total: 26,4 milioane de lei.

Printre achizițiile pe care CM Parking SA și le propune sunt 300 de parcometre de 7.300 de euro bucata, 10 sisteme cu parcometru, barieră și software care, cu tot cu instalare, vor costa 50.000 de euro bucata, dar și 20 de mașini electrice, de 22.000 de euro bucata, pentru personalul care va asigura verificarea operațiunilor.

achizitii-parking-1

În plus, CM Parking SA menționează că are nevoie de 2 mașini de câte 150.000 de euro ca să ridice autoturismele parcare neregulamentar, dar și de dispozitive pe blocare a roților și parbrizelor de peste 27.000 de euro.

achizitii-parking-2

Există șanse bune ca programul de investiții să înceapă, dat fiind faptul că PMB nu trebuie să aloce acești bani, ci ei există deja în bugetul companiei (care cu excepția unei mici redevențe achitate la bugetul local își păstrează toate încasările – n.red.).

Rămâne să vedem când vor începe achizițiile și cum se vor desfășura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇