Un bucureștean a plătit o sumă fabuloasă ca să primească loc de parcare de la o primărie din București

Un bucureștean a plătit o sumă fabuloasă ca să primească loc de parcare de la o primărie din București
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dintre toate primăriile din București, cea a Sectorului 3 este singura care organizează licitații cu strigare pentru locuri de parcare de reședință. Iar un bucureștean a băgat foarte adânc mâna în buzunar ca să câștige dreptul de a folosi un loc pentru mașina sa.

Practic, a dat mai bine de jumătate din prețul unei Dacii Logan cu dotări de bază doar ca să aibă dreptul de a închiria locul de parcare.

Numărul autoturismelor înmatriculate în oraș a ajuns, la începutul acestui an, la nu mai puțin de 1.227.038, potrivit statisticii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

ADVERTISING

Cele mai multe dintre aceste mașini mici care aglomerează șoselele ajung să fie parcate printre blocuri, pe carosabil sau pe trotuare, indiferent dacă ele aparțin unor persoane fizice sau unor companii (care adesea le lasă tot în grija angajaților tocmai pentru ca aceștia să găsească singuri locuri în care să parcheze – n.red.).

Marea problemă este că, la acest moment, cele 7 primării din București nu pot asigura suficiente locuri de parcare.

PMB gestionează - prin Compania Municipală Parking SA - 11.956 de locuri de parcare publice cu plată. Dar pe aceste locuri, de regulă, parcarea se plătește la oră. Și nu e ieftină. Așa că nu sunt locuri accesibile pentru parcare îndelungată, ci doar spații în care să-ți lași mașina o oră-două, ocazional.

ADVERTISING

Cele 6 primării de sector au, împreună, circa 230.000 de locuri de parcare de reședință, pe care le atribuie în baza unor regulamente proprii. Condițiile de acordare a unui loc de parcare de reședință diferă, de la sector la sector.

Dintre toate primăriile, cea a Sectorului 1 are cele mai puține locuri de parcare de reședință (9.974) iar Primăria Sectorului 3 are cel mai mare număr de locuri de parcare, adică în jur de 80.000, după cum rezultă din datele comunicate, la solicitarea spotmedia.ro, de toate cele 6 primării de sector.

Dintre toate aceste primării, cea a Sectorului 3 este și singura din București care organizează licitații pentru locurile de parcare de reședință.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, dacă un loc e liber și îl solicită mai multe persoane, acestea trebuie să liciteze. Primește locul cel care plătește cel mai mult. Această sumă se achită o singură dată. În anii următori, câștigătorul licitației își va păstra dreptul de a folosi locul de parcare, dacă încă îndeplinește condițiile impuse de primăria de sector prin regulament și își achită la timp taxa.

Am întrebat Primăria Sectorului 3 care a fost cea mai mare sumă pe care a plătit-o vreodată un cetățean, la licitație, pentru dreptul de a închiria un loc de parcare de reședință, în Sectorul 3.

„Precizăm faptul că cea mai mare sumă cu care s-a câștigat, în anul 2021, un loc de parcare prin procedura de licitație publică cu strigare a fost de 30.700 de lei. Suma cuprinde taxa de parcare anuală. Locul de parcare este situat pe str. Fizicienilor”, a transmis Primăria Sectorului 3, la solicitarea spotmedia.ro.

Cu alte cuvinte, ca să prindă un loc de parcare liber și să aibă dreptul de a-l închiria de la primărie, un bucureștean a achitat puțin peste 6.200 de euro. Sunt bani cu care și-ar fi putut cumpăra o mașină second-hand. De asemenea, suma reprezintă mai mult decât jumătate din prețul unei variante cu dotări de bază a unei Dacii Logan.

Strada Fizicienilor este departe de zona centrală a Capitalei. Face legătura între Bulevardele Camil Ressu și Energeticienilor. Are blocuri vechi, câteva noi, dar și un complex comercial, cu două supermarketuri și un magazin de mobilă. De asemenea, strada trece prin apropierea CET Sud, una dintre cele mai mari centrale de termoficare din București.

Fizicienilor-2

Taxa de parcare anuală – despre care primăria de sector spune că a fost inclusă în prețul de 30.700 lei - a fost, de fapt, mică.

Având în vedere că strada Fizicienilor se află în zona B de parcare a Capitalei, anul trecut, cuantumul taxei anuale a fost de doar 66 de lei. Abia de la 1 ianuarie 2022 - la propunerea primarilor de sector, susținută de Nicușor Dan - cuantumul taxei s-a majorat de peste 7,5 ori și a ajuns la 500 de lei.

Primăria Sectorului 3 a transmis, la solicitarea spotmedia.ro, că în acest an a organizat încă 279 de licitații publice cu strigare pentru atribuirea unor locuri de parcare. Nimeni n-a plătit, însă, mai mult decât bucureșteanul care are acum dreptul să își închirieze loc de parcare pe strada Fizicienilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇