Ciucu: Dacă Nicușor Dan vrea, mergem împreună la Guvern! Dar nu te poți duce cu mâna întinsă, fără un plan clar de reforme la Primăria Capitalei

Ciucu: Dacă Nicușor Dan vrea, mergem împreună la Guvern! Dar nu te poți duce cu mâna întinsă, fără un plan clar de reforme la Primăria Capitalei

Președintele PNL București, Ciprian Ciucu, nu înțelege de ce spera Nicușor Dan să primească de la Guvern bani pentru subvenția la termoficare, de vreme ce n-a prezentat niciun plan de reducere a cheltuielilor la nivelul Primăriei Municipiului București (PMB).

„Noi (PNL București -n.red.) o să împingem reforme prin proiectele pe care le vom gândi. Raționale și de multe ori poate nepopulare. Proiecte de restructurări. De tăieri.

O vom face și fără primarul general. Apelul nostru către primarul general este, însă, să se deschidă către PNL. Să nu ne mai ia prin surprindere. Să discute cu noi proiectele (de hotărâri de Consiliu General – n.red.), pe față, din timp.

Nu e normal să aflăm de o rectificare cu o zi sau două înainte de votarea ei. Deocamdată sprijinul nostru rămâne acolo. Este real, nu este mimat. Dar el va rămâne doar atâta timp cât va fi reciprocitate. Acum nu există reciprocitate.

Ceea ce a spus Nicușor Dan despre buget este adevărat (că nu ajunge pentru funcționare, în cazul în care PMB e nevoită să plătească subvenție dublă pentru încălzirea centralizată – n.red.).

Pe vremea Gabrielei Firea, subvențiile reprezentau o treime din buget. Acum reprezintă două treimi. Vorba lui Cătălin Deaconescu (secretarul general al PNL București – n.red.): așa mai bine transformăm PMB în agenție de plăți si plecăm acasă.

ADVERTISING

Însă nu are dreptate Nicușor Dan când spune că au început reformele în PMB. Da, colegii liberali din CGMB și cei de la USR au închis câteva companii municipale. Dar nu a început reforma”, a precizat Ciprian Ciucu, într-o conferință de presă susținută miercuri la sediul PNL București.

Conferință de presă #PNL București

Președintele PNL București Ciprian Ciucu, viceprimarul Municipiului București Stelian Bujduveanu, alături de consilierii generali Catalin Deaconescu și Diana Mardarovici

Publicată de PNL Bucuresti pe Miercuri, 22 decembrie 2021

Președintele liberalilor din Capitală spune că partidul său are și soluții pentru remedierea situației.

„Bugetul (PMB - n.red.) se poate echilibra prin tăieri de cheltuieli. Aici nu am ajuns (Nicușor Dan nu a ajuns - n.red.). Sunt instituții care aproape că nu-și justifică existanța, în condițiile în care Bucureștiul e în pragul falimentulul. Trebuie comasări de instituții, restructurări.

Firea a preluat o Direcție de Asistență Socială cu 60 de milioane de lei buget și a dus-o undeva la 600 de milioane de lei. Sunt bani de care ai nevoie anul viitor pentru investiții în termoficare. Nu ne mai permitem să venim cu acești bani, peste ce oferă Guvernul pentru persoanele care au nevoie de asistență socială, în restul țării.

Ca să mergem să cerem bani de la Guvern, trebuie să venim cu un plan de reformă a primăriei și de reducere a cheltuielilor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dacă Nicușor Dan vrea ca președintele PNL București și Vlad Voiculescu, poate, să vină în fața Gvernului – ca să nu se mai ducă el singur cum s-a dus până acum – poate ar avea mai multe șanse. Dar nu poți să te duci nepregătit cu mâna întinsă la Guvern fără că în cealaltă mână să ai un plan de restructurare, prin care să arăți că ai încercat să tai cheltuieli”, a precizat Ciprian Ciucu.

Preşedintele PNL București mai a spus - printre altele - că nu înțelege de ce PMB nu a accelerat ritmul investițiilor în termoficare și, în loc să dea bani pentru a rezolva problemele, caută acum finanțare doar pentru a plăti subvenții.

„Primarul general a semnat contractul pe POIM (pentru înlocuirea de conducte magistrale de termoficare uzate - n.red.) din primăvară. Nu înţeleg cum de - până la acest moment - nu s-a lansat licitația. Îi închideam în primărie (pe funcționarii responsabili cu pregătirea documentației pentru atribuire - n.red). Și nu numai că îi închideam pe ei, mă închideam și eu cu ei până era gata caietul de sarcini”, a precizat Ciprian Ciucu.

Sute de funcţionari nu fac nimic şi ar putea fi daţi afară

Consilierul general Cătălin Deaconescu – care este și prim-vicepreședinte al PNL București – a dat câteva detalii despre restructurările pe care le va propune grupul liberal din Consiliul General la Municipiului București (CGMB), în următoarele luni.

ADVERTISING

"Sigur, când ai un dezechilibru major, te uiți pe de o parte la optimizarea costurilor și, pe de altă parte, la sporirea veniturilor.

În acest an și un pic – de când am fost aleși pentru un mandat de reforme - din păcate, la nivelul executivului Bucureștiului nu s-a întâmplat acest lucru.

Celebra caracatiță din PMB crește și e liniștită. L-am întrebat pe primarul general într-o ședință de CGMB și mi-a confirmat că așa stau lucrurile.

În proiectul acesta de optimizare pe care noi îl propunem, lucrurile nu vor fi întotdeauna plăcute. Pentru anumiți funcționari care s-au obișnuit să nu aibă un obiect clar al activității, lucrurile nu vor fi deloc plăcute.

Pe structura aparatului de specialitate al primarului general – numit în mod comun primărie - noi, consilierii generali, nu avem drept de iniațiativă. De aceea, pe acest segment, îl rugăm pe primarul general să vină cât mai curând cu proiectul de reorganizare.

Noi am cerut tăierea cu cel puțin 25% a funcțiilor publice generale și tăierea cu cel puțin 35% a funcțiilor publice de conducere din PMB. Avem o armată întreagă de funcționari care la orice fel de analiză nu-și justifică existența.

Sunt și profesioniști acolo, dar sunt și suficienți alții care trăiesc de pe urma celor care muncesc. Credem că o astfel de reformă, de restructurare a aparatului, aducându-l la 800 – 850 de peroane de la 1.270 câte are acum e ușor de realizat în câteva luni. Și așteptăm propunerea primarului general.

Se cheltuiesc peste 150 de milioane de lei pe salariile acestor funcționari. Și credem că 50 de milioane de lei pot fi economisite odată cu restructurarea”, a declarat Cătălin Deaconescu.

Deaconescu-2
Foto: de la stânga spre dreapta: Ciprian Ciucu, Cătălin Deaconescu, Diana Mardarovici

Prim-vicepreședintele PNL București a prezentat și o serie de reforme pe care liberalii din CGMB vor să le inițieze, până când Nicușor Dan va reuși să își reformeze primăria.

„Până decide primarul general să vină cu proiectul, noi propunem un alt proiect de comasare a subordonatelor CGMB. Aici avem noi, Consiliul, drept de reorganizare.

Între aceste instituții, sunt unele înființate în mandatul trecut doar pentru a satisface anumite interese și de a crea sinecuri. Sunt centre culturale, centre pentru seniori și centre pentru tineret.

Vorbim aici despre activități care se desfășoară și la nivelul sectoarelor și pe care nu mai are sens să le dublezi la nivelul administrație Primăriei Generale. Poți păstra la nivelul acesta partea de strategie, dar fără să dublezi atribuții.

În maxim 3 luni putem face această reformă (comasare de instituții și desființare de posturi – n.red.). Și putem economisi, în primă fază, 70 de milioane de lei anual. Iar după implementarea totală a reformelor propuse de noi, economia va fi de 200 de milioane de lei anual.

Asta, despre tăieri de cheltuieli. Pe zona de optimizare a veniturilor, o mare deficiență a Municipiului Bucureşti este că nu reușește să genereze venituri cu patrimoniul său imobiliar.

Îi cerem primarului general să demareze o reformă la nivelul fondului imobiliar, astfel încât veniturile din închirieri și concesionări să fie la un nivel acceptabil. Nu se poate să stăm pe un patromnoiu de miliarde de lei, dar să ținem spații nefolosite și să încasăm doar câteva milioane de lei din chirii”, a precizat Cătălin Deaconescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇