Ciucu și Băluță s-au înţeles să-și promoveze în „fermoar” proiectele în şedinţa lui Nicuşor Dan. S-a ajuns la vot cu strigare, dar a fost un succes

Ciucu și Băluță s-au înţeles să-și promoveze în „fermoar” proiectele în şedinţa lui Nicuşor Dan. S-a ajuns la vot cu strigare, dar a fost un succes

După ce au văzut că nu primesc sprijinul cerut de la Consiliul General, primarul Sectorul 6, Ciprian Ciucu (PNL), și cel al Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD), s-au înțeles și au găsit un mecanism politic prin care să își promoveze reciproc proiectele.

În cele din urmă – după o întâlnire la care a fost prezent și Nicușor Dan – planurile s-au schimbat. Iată cum a negociat și ce a obținut fiecare primar și cum proiectele dispuse „în fermoar” au ajuns pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General.

Pentru unele decizii – cum ar fi acelea de a face exproprieri – primăriile de sector au nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

Iar ca să-l obțină, trebuie, înainte de toate, să urmeze o procedură birocratică. Mai exact, primăriile de sector cer de la Primăria Generală ce le este necesar. Acolo, aparatul de specialitate al primarului general întocmește – în baza documentației primite și a legislației în vigoare – un proiect de hotărâre de Consiliu General.

Iar primarul general pune pe ordinea de zi a unei ședințe de CGMB respectivul proiect și le propune consilierilor să-l voteze.

Poate părea un proces simplu, dar nu este. Și de multe ori primarii de sector se plâng că li se blochează proiecte importante pentru comunitățile pe care le conduc tocmai din cauză că nu primesc la timp girul Consiliului General.

Ba, uneori – din cauză că aleșii din administrație sunt și oameni politici - situția se complică și mai mult.

Cum au ajuns Ciprian Ciucu și Daniel Băluță să negocieze proiecte „în fermoar”

Încă de vinerea trecută Nicușor Dan a convocat o ședință ordinară a Consiliului General pentru data de 26 noiembrie, la ora 12:00.

ADVERTISING

Ulterior, grupul consilierilor generali PSD a convocat pentru aceeași dată o a doua ședință a Consiliului General, care să înceapă de la ora 10:00.

Iar pe ordinea de zi a a ședinței convocate de PSD figurează proiecte care să permită investiții și cheltuieli la Primăria Sectorului 4 (care e condusă de edilul social-democrat Daniel Băluță), dar și la Primăria Sectorului 6, unde edil este președintele PNL București, Ciprian Ciucu.

Proiectele sunt așezate „în fermoar”. Adică alternativ. După fiecare proiect necesar la Primăria Sectorului 4 urmează unul pentru Primăria Sectorului 6.

Spre exemplu, al doilea proiect de pe ordinea de zi prevede exproprieri pe care primăria lui Daniel Băluță vrea să le facă pentru construcția unui pasaj rutier la intersecția Str. Turnu Măgurele – Bd. Metalurgiei – Bd. Alexandru Obregia”

Apoi, urmează un alt proiect prin care CGMB își dă acordul pentru exproprieri care să permită începerea lucrărilor de supralărgire a străzii Valea Largă din Sectorul 6.

Urmează un proiect pentru Sectorul 4. Și apoi încă unul pentru Sectorul 6. Și tot așa.

E o modalitate prin care social-democrații care-l susțin pe Daniel Băluță cer votul liberalilor pentru fiecare proiect de la Sectorul 4. Iar dacă primesc sprijinul solicitat, PSD-iștii votează, la rândul lor, proiectele liberalilor care-l susțin pe Ciprian Ciucu.

La primul proiect care nu primește voturile celuilalt grup, însă, acest „fermoar” se blochează.

Proiecte-in-fermoar

Ciucu: Da, am negociat cu Daniel Băluță. Nu înseamnă o alianță PNL – PSD

În acest context, l-am întrebat pe primarul Sectorului 6, Ciprian Cicu, dacă a negociat cu Daniel Băluță această ordine de zi dispusă „în fermoar”.

ADVERTISING

„Răspunsul este da, am negociat cu Daniel Băluță.

Am 8 proiecte pe acea ordine de zi. Și pentru 5 dintre ele, dacă nu mă înșel, am nevoie de două treimi dintre voturile consilierilor generali (de regulă, pentru cele care necesită exproprieri – n.red.).

Iar PNL și USR PLUS nu au două treimi dintre voturile din Consiliul General. Așa că este nevoie de niște voturi de la alte grupuri politice din CGMB.

Pe acest fond, PSD a venit cu un fel de șantaj. Problema lor este că primarul general n-a pus pe ordinea de zi proiectele care vizează primăria lui Daniel Băluță.

N-a făcut-o pentru că există o înțelegere între primar și PNL și USR, care prevede că pe ordinea de zi ajung doar proiectele agreate de ambele partide. Și mi s-a spus că USR nu a agreat proiectele care vizau investițiile lui Daniel Băluță. Așa că ele n-au fost puse pe ordinea de zi.

În consecință, PSD a început să voteze împotriva proiectelor pe care primarul general le-a pus pe ordinea de zi. Și a votat inclusiv împotriva proiectelor benefice pentru Sectorul 6.

Și atunci am agreat (cu Daniel Băluță și grupul PSD): voi puneți pe ordinea de zi (a unei ședințe extraordinare convocate de PSD - n.red.) acele proiecte, noi (liberalii – n.red) le votăm. Iar voi le votați pe ale noastre”, a explicat Ciprian Ciucu pentru spotmedia.ro.

În mod normal, în CGMB sunt 55 de consilieri, cu următoarea apartenență politică: 21 (PSD), 12 (PNL), 17 (USR) și 5 (PMP).

Dar la vot, pe 26 noiembrie, vor veni cel mult 54 de consilieri. PSD îl va înlocui la începutul ședinței pe Lazăr Neacșu (retras în urma dezvăluirilor din ancheta „Marele Alb” realizată de Recorder – n.red.). Dar PMP va avea doar 4 consilieri în loc de 5, din cauză că încă nu i-a găsit înlocuitor lui Cătălin Militaru (reținut sub acuzația de trafic de influență, în urmă dezvăluirilor primarului Secorului 2, Radu Mihaiu).

ADVERTISING

Potrivit lui Ciprian Ciucu, grupurile PNL, PSD și PMP – adică 37 de oameni, care asigură două treimi din total voturilor din CGMB - ar urma să susțină atât proiectele pentru Sectorul 6, cât și pe cele pentru Sectorul 2.

„Datoria oricărui primar este să recurgă la orice strategie politică pentru a-și trece proiectele pentru cetățeni. Pe oameni n-o să-i intereseze peste 5-6 ani că nu știu ce consilier nu ți-a votat proiectele.

Oamenii te vor întreba ce ai făcut. Nu am niciun fel de dilemă morală, vă rog să mă credeți, să treacă proiectele lui Daniel Băluță cu voturile PNL.

M-am uitat personal pe ele. Sunt proiecte pentru oameni.

Nu este vorba despre niciun fel de alianță a PNL cu PSD aici din punctul meu de vedere, în București. Este vorba exclusiv de o chestiune politică conjuncturală pentru proiecte administrative.

N-o să mă ascund! N-o să mint pe nimeni! Pentru că nu mi-e rușine cu proiectele mele! Și nici pe ale lui Băluță”, a mai spus Ciprian Ciucu, pentru Spotmedia.ro.

Primarul Sectorului 6: Companiile municipale pot fi utile. Dar nu 22 dintr-o dată, cum a făcut Firea

În fapt, unele dintre proiectele lui Daniel Băluță conțin prevederi controversate.

Spre exemplu, într-unul dintre ele se menționează că primăria de sector vrea să își înființeze o firmă edilitară care să cumpere terenuri în vederea amenajării unei stații de sortare a deșeurilor și să se desfășoare în parcări o serie de activități enumerate în clar dar – potrivit textului proiectului - „fără a se limita la acestea”.

Or – potrivit mai multor surse din administrație consultate de Spotmedia.ro – asta înseamnă că respectiva societate putea, de fapt, să se ocupe cu orice altceva, fără să mai ceară acordul de la nimeni.

Ciprian Ciucu a precizat pentru Spotmedia.ro că, în discuțiile pe care le-a avut, Daniel Băluță i-a spus că toate acele activități se vor referi doar la parcări.

L-am întrebat pe primarul Sectorului 6 și de ce ar gira un proiect care prevede înființarea unor societăți edilitare, în condițiile în care – în perioada 2016 – 2020, cât a fost consilier general – s-a opus celor 22 de companii municipale înființate de Gabriela Firea.

„Companiile municipale nu sunt un rău în sine. Sunt un rău dacă se înființează 22, cum au fost cele înființate de Gabriela Firea.

Pentru că nici Dumnezeul managementului nu are capacitatea să înființeze atâtea dintr-o dată. Efortul logistic, de resursă umană, capitalizare, proceduri de lucru, sedii, contracte... era o nebunie ce au încercat ei să facă.

Companiile municipale, de obicei, se justifică acolo unde ai monopol de facto (în practică -n.red.) sau de jure (potrivit legii – n.red.). Adică de obicei pe servicii specifice de utilități, unde teritoriul nu îţi aparține.

Dacă ai eșec al pieței sau piața nu e funcțională. Eu, personal, vreau să fac una exclusiv pentru salubritate. Nu pentru toată gama de servicii de salubritate, ci doar pe salubrizare stradală: să măture și să deszăpezească. Este un efort de management realizabil”, a precizat Ciprian Ciucu.

Nicușor Dan a „spart” ședința extraordinară convocată de PSD. Cum s-a negociat

În cursul serii de joi, primarul general Nicușor Dan a emis o dispoziție prin care a mutat ședința ordinară pe care o convocase de la ora 12:00 la ora 9:00 dimineață.

Cu 26 de puncte pe ordinea de zi, e practic imposibil ca această ședință convocată de Nicușor Dan să se termine până la ora 10:00, când ar fi trebuit să înceapă cea convocată de grupul PSD.

Potrivit surselor Spotmedia.ro, în spatele acestei decizii a stat o negociere politică, purtată în prezența primarului general Nicușor Dan.

Mai exact, grupul USR s-a opus ideii unei ședințe de CGMB la care să nu participe sau la care să aibă doar rol decorativ.

Ciprian Ciucu a fost de acord și i-a solicitat lui Nicușor Dan să pună pe ordinea de zi a ședinței extraordinare proiectele pentru Sectorul 4 și Sectorul 6 din „fermoar”.

Iar după ce Nicușor Dan a fost de acord să procedeze astfel, primarul social-democrat Daniel Băluță a fost cel care a propus ca ședința ordinară a Consiliului General să înceapă înaintea celei de extraordinare. În acest fel, ședința extrordinară a devenit caducă.

”Femoarul” s-a mutat în ședința convocată de Nicușor Dan

Proiectele pe care le propun primăriile Sectoarelor 4 și 6 au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței CGMB convocată de Nicușor Dan.

În context, consilierul general Valentin Necula (USR) a spus că grupul său politic din CGMB nu va vota pentru adoptarea unora dintre proiectele propuse de Daniel Băluță, din cauză că arterele rutiere pe care acestea urmează să se construiască nu se află în administrarea Sectorului 4.

Primarul Daniel Băluță a intervenit în ședința CGMB și a susținut că informațiile prezentate de Valentin Necula sunt eronate.

”Spre exemplu, Șoseaua Turnu Măgurele este în administrarea noastră. Este dată pentru a fi lărgită. Și pasajul tocmai la această operațiune contribuie. Iar celelalte pasaje la fel, fac parte din inelul median al Capitalei”, a precizat Băluță.

Ulterior, a început votul pe fiecare proiect în parte.

La solicitarea grupului PSD, înaintea fiecărui proiect s-a decis ca votul să fie uninominal. Mai exact, secretarul PMB a stricat numele fiecărui consilier și fiecare a spus, cu voce tare, cum votează.

Spre exemplu, la solicitarea Primăriei Sectorului 4 de a declanșa exproprierile pentru un pasaj suprateran la interscția dintre Str. Turni Măgurele – Bd. Metalurgiei și Alexandru Obregia, toți cei 17 consilieri USR s-au abținut.

Dar au votat pentru toți cei 37 consilieri generali în funcție ai PSD, PNL și PMP. Și proiectul a trecut.

A urmat apoi proiectul necesar Primăriei Sectorului 6. Este vorba despre exproprieri care să permită supralărgirea la 4 benzi a Străzii Valea Largă.

De această dată, au votat pentru adoptarea proiectului și consilierii USR. Așa că proiectul a trecut cu 54 de voturi pentru.

A urmat proiectul de exproprieri propus de Daniel Băluță pentru a construi un pasaj rutier la intersecția străzilor Sergent Iriceanu și Turnu Măgurele.

La solicitarea PSD s-a decis, din nou, ca votul să fie nominal, cu strigarea numelor consilierilor și a opțiunii de vot. De vreme ce a fost vorba despre un pasaj, cei 17 consilieri USR s-au abținut. Iar toți cei 37 de consilieri au votat pentru, așa că proiectul a trecut.

Votul continuă în aceeași manieră pentru toate celelalte proiecte propuse de cele două primării de sector care au figurat pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri, 26 noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇