După ce Guvernul n-a prevăzut, în bugetul național, nicio sumă cu care să sprijine Primăria Capitalei pentru plata încălzirii centralizate, Nicușor Dan a lansat un apel la înțelepciune celor care decid soarta Bucureștiului, de la nivel central.
În mod normal, PMB achită în jur de un miliard de lei anual pentru subvenția sistemului de încălzire centralizată din oraș. În acest an, din cauza creșterii prețurilor la energie și pe fondul unei încercări de a recunoaște toate costurile funcționării sistemului, PMB ar trebui să plătească subvenție de 2 ori mai mare.
Anterior, Nicușor Dan a declarat că PMB își permite să dea 100-200 de milioane de lei în plus, dar nu poate achita încă un miliard de lei. Așa că a cerut de la Guvern sprijin de 958 de miliard.
Pentru moment, nu l-a primit, așa că a ieșit la declarații de presă.
„Subiectul declarației de presă de astăzi este foarte important. Pentru că așa cum arată proiectul de buget național în acest moment, veniturile reale ale PMB în 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale PMB pe 2021.
Ceea ce va pune PMB în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuție.
Nicio instituție nu poate funcționa cu un buget la jumătate. Vă amintesc de România în criza din 2010, când România a fost constrânsă să reducă salarii, după o scădere de 10% a bugetului, nu de 50% cum se preconizează pentru PMB în 2022.
În 2021, Bucureștiul a avut un buget de 10 miliarde de lei, din care 6 miliarde au mers la sectoare. Din cele 4 miliarde rămase la PMB, 2 miliarde s-au dus pe subvenții – la transport și termie – iar din 2 miliarde am plătit spitale, teatre, muzee, investiții, consolidarea de clădiri cu risc seismic (cheltuieli minime pentru că nu s-a lucrat – n.red.), semafoare și toate celelalte.
În 2022, vor fi tot 6 miliarde la sectoare, tot 4 miliarde la PMB. Dar chiar dacă vom dubla tariful pentru populație la termie, subvenția pe care va trebui să o plătim, de la primărie, va fi de 2 miliarde, în loc de 1 miliard, anul trecut.
Și atunci, bugetul care ne rămâne va fi de 1 miliard, în loc să fie de 2 miliarde, ca în 2021.
În 2021 am redus masiv costurile pentru a ajunge la un echilibru în PMB. Am închis companii, am dispozibilizat oameni. Am redus cheltuieli și am dus banii acolo unde e nevoie de ei. Am plătit integral subvenția la termie. A fost o premieră.
Față de această situație sunt două soluții. Una este ca statul să ajute Bucureștiul și toate celelalte localități cu sisteme centralizate de încălzire (cu bani - n.red.). O altă soluție este ca acest supliment de subvenție să fie împărțit echitabil între PMB și sectoare. Cu toată simpatia mea pentru primarii de sector, administrăm aceiași oameni.
Ambele soluții au fost propuse la Ministerul de Finanțe. Din păcate n-am găsit deschiderea necesară la Ministerul de Finanțe.
Solicit și Guvernului și Parlamentului, în cele 2 zile care au rămas, să opereze modificările necesare, ca PMB să poată funcționa. Și sper să găsim înțelepciunea astfel încât să putem opera modificările de buget de care avem nevoie".