Cîțu nu e mulțumit de bugetul pe 2022. Liberalii vor decide prin vot dacă îl sprijină în Parlament

Cîțu nu e mulțumit de bugetul pe 2022. Liberalii vor decide prin vot dacă îl sprijină în Parlament

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat că liberalii din conducerea partidului vor decide dacă sprijină în Parlament varianta de buget propusă de premierul Nicolae Ciucă.

Cîțu i-a solicitat prim-ministrului explicații și s-a declarat nemulțumit de forma bugetului.

„Vom supune la vot dacă aprobăm acest buget… totodată le voi spune colegilor mei că dacă nu se adoptă bugetul va fi o situație dificilă”, a declarat Florin Cîțu, luni seara, la Digi 24.

Fostul premier susține că micșorarea cu 3,4 miliarde de lei a sumei pentru investiții poate fi explicată prin introducerea în buget a unor pachete sociale care nu figurau în programul de guvernare. De asemenea, a fost criticată abordarea propusă de cei care au construit proiectul de buget.

ADVERTISING

„Am trecut foarte rapid de la antreprenorul, un erou în economie, la antreprenorul, un infractor. Mă aștept la retragerea investițiilor”, a explicat liderul PNL.

Cîțu vrea ca Ciucă să dea explicații PNL

Florin Cîțu mai spune că programul de guvernare nu se respectă în totalitate.

"Am cerut în coaliţie să se respecte programul de guvernare. Şi nu se respectă în multe lucruri. Sunt acolo şi alte decizii care nu au fost în programul de guvernare şi ele sunt făcute. La multe dintre ele am zis ok, trebuie să mergem mai departe, nu au fost linii roşii.

ADVERTISING

De exemplu, bugetul pierde bani prin acea măsură prin care se acceptă reducerea pragului de TVA la 5% pentru un plafon mai mare. Deci Guvernul se plânge că nu are bani la buget, dar acceptă o măsură care pierde bani la buget. Şi până la urmă am zis: ok, este decizia premierului.

Dar acest 7% nu este cifra în sine, este faptul că deja vedem că se schimbă paradigma. Trecem de la un buget care se baza pe investiţii, la un buget care alocă mai puţin resurse investiţiilor şi mai multe pachetelor sociale", a precizat Cîţu. 

ADVERTISING

Premierului Nicolae Ciucă i se va cere să vină în fața conducerii PNL pentru a oferi explicații despre buget.

„Va trebui să vină să prezinte bugetul colegilor din PNL. Nu, nu (întrebat dacă premierul s-a consultat cu liberalii - n.red). Asta e dezamăgirea mea, PNL a cerut să se respecte programul de guvernare”, a adăugat Cîțu.

Decizia va fi respectată de toți parlamentarii liberali, a precizat Cîțu. Ședința din Parlament pentru aprobarea bugetului pe anul 2022 va avea loc joi.

Guvernul a aprobat, luni, în şedinţă, proiectul bugetului de stat pe 2022 şi proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇