Guvernul a aprobat bugetul pe 2022. Ciucă: Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri

Guvernul a aprobat bugetul pe 2022. Ciucă: Nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri

Guvernul a aprobat, luni, în şedinţă, proiectul bugetului de stat pe 2022 şi proiectul bugetului asigurărilor de stat pe 2022.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat că Executivul îşi propune atingerea ţintei de deficit până în 2024, iar deficitul bugetar pe cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv, respectiv 5,84% din PIB.

El a subliniat că proiectul bugetului pe 2022 este configurat pe următorul cadrul economic: creştere economică de 4,6%, PIB de 1.317,3 miliarde, inflaţie medie anuală de 6,5% câştigul salarial mediu brut de 6.095 lei.

Potrivit ministrului, obiectivele acestui buget sunt crearea premiselor pentru susţinerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă.

ADVERTISING

”Deficitul bugetar cash se menţine în termenele agreate cu Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv respectiv 5,84% din PIB în 2022. Deficitul bugetar ESA este stabilit la 6,24% din PIB, iar cel structural la 5,71% din PIB. (..) Practic continuăm consolidarea fiscală, dar în mod echilibrat atât pe cheltuieli cât şi pe venituri din perspectiva bugetului general consolidat", a punctat Câciu”, a explicat ministrul Adrian Câciu.

Taxele și impozitele nu cresc

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat în deschiderea şedinţei de Guvern, că proiectul de buget pe 2022 este unul ”echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia, pe termne mediu şi lung, valorificând resursele financiare pe care Uniunea Europeană ni le oferă”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a mai arătat că filosofia din construcţia bugetului se bazează pe predictibilitate şi stabilitate și a spus, din nou, că nu vor exista creșteri de taxe și impozite.

”Am reuşit, prin bugetul pe anul viitor, să menţinem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească dar şi să pregătim investiţii majore, finanţate din fonduri naţionale şi europene.

Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menţine regimul actual al IMM-urilor, şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor”, a afimat Ciucă.

ADVERTISING

Şeful Executivului a enumerat priorităţile din buget: reducerea birocraţiei, extinderea digitalizării şi reconsiderarea priorităţilor de finanţare, în acord cu agenda europeană.

Cea mai mare alocare pentru investiții

Nicolae Ciucă a mai spus că prin bugetul pe 2022 s-a realizat cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani, dublul sumei investiţiilor realizate în 2019.

”Fondurile însumează 88,8 miliarde lei, reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în 2019”, a arătat el.

Potrivit premierului, infrastructura de transport este un obiectiv al agendei cetăţenilor. Astfel, investiţiile care vor primi finanţare în cursul anului viitor sunt: Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva, Autostrada Nădăşelu-Suplacu de Barcău-Borş, incusiv legătura cu centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada kde centură sud a Capitalei, Autostrada de centură Nord a Capitalei, drumul expres Craiova-Piteşti, drumul expres Brăila-Galaţi, podul suspendat peste Dunăre.

Premierul s-a referit şi la măsurile sociale, arătând că, aşa cum şi-au asumat prin programul de guvernare, pentru a proteja veniturile populaţiei, în special a celor cu venituri mici şi wa celor vulnerabile, s-a decis majorarea alocaţiilor, a pensiilor şi acordarea ajutorului social pentru pensionari.

”Aprobarea bugetului reprezintă garanţia că aceste măsuri se vor aplica începâned cu 1 ianuarie 2022”, a afirmat Ciucă, menţionând că bugetul Ministerului Muncii este cu 6,7% mai mare decât anul în curs.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇