Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR), susține că România are buget de investiții pentru anul viitor datorită banilor atrași din PNRR, cu ajutorul USR.
În schimb, e mult mai slab bugetat programul Anghel Saligny din pricina căruia a izbucnit criza politică în urma căreia USR a ieșit de la guvernare.
Ghinea și-a postat mesajul pe Facebook chiar în ziua în care Guvernul Ciucă ar urma să adopte proiectul de buget al României pentru anul 2022.
„În buget au apărut 20 miliarde lei în plus la investiții. Așa, brusc .
Văd titluri triumfaliste: cei mai mulți bani la investiții, din toate bugetele. De fapt, au pozat la capitolul investiții banii de la PNRR intrați în casă. Cu plăcere!
În toate analizele pe situația macro-economică, blocajul implementării PNRR este top la categoria riscuri. Este vital să stăm cu ochii pe subiect, să ajutăm unde putem, să criticăm unde merită. Deci trenul cu bani de la PNRR intră în buget și se vede la categoria investiții.
Ce se întâmplă cu trenul de bani de la Anghel Saligny? Știți acel program mamut cu care «dezvoltau» România. Țineți-vă bine: au pus credite bugetare 300 milioane de lei.
În acest buget al coaliției care a dat afară USR de dragul Anghel Saligny, mărețul program are bugetat aprox. 60 de milioane de euro.
Pe scurt: în bugetul pe 2022 PNRR = 4 miliarde de euro vs Anghel Saligny = 60 milioane de euro. Asta arată cifrele. Restul e gargară”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.
Chiar și în plin război politic între USR și PNL, preşedintele liberalilor, Florin Cîțu, i-a recunoscut meritele lui Ghinea pentru întocmirea proiectului României de atragere a banilor europeni din PNRR.
Reamintim că întreaga criză guvernamentală a izbucnit de la un scandal iscat în jurul programului Anghel Saligny.
USR n-a vrut să susțină acest proiect de finanțare a investițiilor din țară, pe motiv că nu s-au stabilit criterii destul de clare de acordare a banilor. Și că fondurile ar ajunge să fie „sifonate”. Mai ales că urmau alegerile interne în PNL, iar Florin Cîțu avea nevoie de instrumente care să-i asigure sprijinul primarilor din țară.
Din cauză că n-a girat Programul Anghel Saligny, Cîțu l-a demis pe fostul ministru al Justiției, Stelian Ion (USR).
Ulterior, criza s-a acutizat, iat la începutul lui septembrie, miniștii USR au demisionat din Guvernu Cîțu. Coaliția nu s-a mai refăcut, iar liberalii au ajuns să guverneze alături de PSD și UDMR.