Ghinea e de vină!

Ghinea e de vină!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

PSD încearcă să pună pe seama fostului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, imposibilitatea de a-și pune în practică fantezistele cheltuieli publice, deocamdată în domeniul pensiilor, dar probabil vor urma și altele.

“Nu știu de ce dl Ghinea vrea că părinții și bunicii noștri să fie saraci”, se plânge ministrul Budăi.

Vina aceasta este însă singura șansă ca părinții și bunicii să nu mai fie sărăciți în continuare de PSD și ilustrează cât de important este PNRR pentru România.

Acest plan european urmează să aducă în România, etapizat, 30 de miliarde de euro de care bugetul de stat depinde. Mai pe românește, fără acești bani nu sunt decât două căi – deficit uriaș sau austeritate la sânge, ambele dramatice pentru România.

ADVERTISING

Dar banii nu vin necondiționat. Vin cu condiția unor reforme, negociate în funcție de specificul fiecărei țări, care să întărească țara respectivă și să o facă mai aptă să înfrunte viitoare crize.

Pentru România sistemul de pensii nu e sustenabil, deci reprezintă o vulnerabilitate. De cinci ani CE a atras atenția că sistemul este neechitabil și nesustenabil. Deci reforma pensiilor nu avea cum să nu intre în PNRR.

Scopul reformei este sustenabilitatea ansamblului, adică pensii contributive și pensii speciale.

Comisia Europeană a cerut ca totalul lor să nu depășească 9% din PIB, până la urma a acceptat 9,4%. De ce mai puțin decât în alte țări unde anvelopa pensiilor ajunge și la 13%? Pentru că acesta e calculul de sustenabilitate raportat la veniturile din PIB.

Asta nu înseamnă că pensiile nu pot crește. Pot, dar numai în interiorul acestei anvelope.

Dacă vrei să pui accentul pe pensiile contributive, cum este și normal, trebuie să iei din zona pensiilor speciale.

Poți să dai pensii speciale primarilor, e o decizie politică, dar nu mai ai spațiu de creștere a pensiilor contributive. Și trebuie să asumi și această decizie politică.

Fixarea acestei anvelope înseamnă că sacul nu este fără fund, că nimic nu se mai poate face din pix. Orice decizie trebuie să fie una sustenabilă.

„Nu ar trebui să mai existe creștere din pix, ci doar creștere pe baza unor indicatori statistici, un mix între inflație, creștere economică și alți indicatori, la date fixe. Asta trebuie stabilit anul viitor prin lege”, a explicat Cristian Ghinea pentru SpotMedia.ro.

Asta este extrem de greu de asumat pentru PSD. Ne amintim că legea pensiilor în versiunea regimului Dragnea prevedea niște creșteri fantastice – 40%.

Ce poate face PSD pentru a avea mai mulți bani pentru pensiile bunicilor și părinților? Nu e niciun secret.

Trebuie luată la mână fiecare pensie specială care nu e garantată constituțional și printr-o lege distinctă pentru fiecare categorie trebuie stabilit dacă dispare sau este aliniată cu contributivitatea.

„Pensiile speciale vor fi aduse în limită cu contributivitatea și nu creăm altele noi. Noul guvern trebuie să negocieze cu Comisia care pensii. Dacă ne vom duce doar cu grefierii la Bruxelles, nu va fi îndeplinit jalonul”, spune Cristian Ghinea. Și dacă nu va fi îndeplinit jalonul, toți banii din PNRR se blochează.

În cazul magistraților partea de pensie de serviciu nu poate dispărea cu totul, fiind garantată constituțional. Însă cuantumul ei poate fi modificat astfel încât nicio pensie să nu depășească ultimul salariu. Este o modificare la care nici măcar corpul magistraților nu opune rezistență.

Ca să plătești pensii mai mari, trebuie să ai o bază mai mare de contributori la sistemul de pensii. Ca să ai venituri mai mari, care să suporte cheltuieli mai mari, trebuie să colectezi mai bine, începând cu TVA.

Acestea sunt măsurile care ar trebui să îi țină treji pe dl Budăi și pe dl Câciu, dacă într-adevăr țin la soarta bunicilor și a părinților. Altfel le vor vinde din pix doar iluzii, pe care inflația și dezechilibrele le vor topi cu asupra de măsură.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇