Strategia bugetară pentru 2022 - 2024: ce estimări se fac pentru creșterea economică și inflație și cum vor resimți oamenii

Strategia bugetară pentru 2022 - 2024: ce estimări se fac pentru creșterea economică  și inflație și cum vor resimți oamenii

Economia românească va creşte în următorii doi ani, iar avansul va încetini în 2024 când este prevăzută o majorare a Produsului Intern Brut de 5%, estimează Ministerul Finanţelor. Nici inflația nu va sta însă pe loc.

Astfel, conform prognozei de toamnă se estimează pentru anul 2021 un avans economic cu 7%, o valoare nominală a produsului intern brut de 1.190,3 miliarde de lei şi un deflator 5,4%.

Prognoza de toamnă 2021 a Comisiei Europene estimează, pentru 2021, o valoare nominală a produsului intern brut de 1.173,5 miliarde lei în condiţiile unei creşteri economice de 7,0% şi a unui deflator PIB de 3,9%.

ADVERTISING

Pentru anul 2022, în urma tendinţelor de creştere a preţurilor produselor energetice şi a multor materii prime de la nivel global, se estimează că inflaţia îşi va continua trendul ascendent, rata medie anuală indicând o creştere de 6,5%, în timp ce la sfârşitul anului, se aşteaptă ca preţurile de consum să atingă un nivel de 4,7%.

În lipsa altor şocuri, tendinţa inflaţiei este de atenuare, ajungând la finele anului 2024 la un prag de 2,7%, respectiv 2,9% ca medie anuală.

De notat că previziunile au luat în calcul atât ani agricoli normali, cât şi o stabilizare a preţurilor energiei electrice, gaze naturale, petrol şi a altor materii prime de la nivel global. Totodată, a fost luată în considerare şi o uşoară depreciere în termeni nominali a monedei naţionale, în raport cu moneda europeană.

Produsul Intern Brut pentru 2022 este estimat la 1.317,267 miliarde lei

Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii vor înregistra ritmuri de creştere, în termeni reali, cu o medie anuală de 5,7%, respectiv 7,1%, exportul net având efect negativ asupra creşterii economice, dar care se va diminua treptat, se menţionează în strategie.

Numărul mediu de salariaţi se va majora în perioada 2022-2024, în medie cu 2,4% anual, iar rata şomajului înregistrat la sfârşitul anului se va diminua, ajungând la 2,6% la finalul anului 2024.

"În intervalul 2022-2024 se estimează că exporturile de bunuri se vor majora în medie cu 7,6%, în timp ce importurile de bunuri vor avea o dinamică superioară, respectiv 8,2%. Creşterea mai accentuată a importurilor de bunuri se datorează unei majorări mai accelerate a achiziţiilor de bunuri intermediare, în corelare cu evoluţia aşteptată a producţiei industriale şi accelerarea activităţii de construcţii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un trend similar este estimat şi în cazul importurilor de bunuri de capital, investiţiile necesitând în special achiziţii de pe pieţele externe. În ceea ce priveşte bunurile de consum şi acestea sunt estimate în uşoară creştere, pe fondul temperării cererii de consum a gospodăriilor", se arată în documentul Ministerului de Finanțe.

Potrivit MF, nivelul deficitului de cont curent va avea o medie 16,6 miliarde de euro, în intervalul 2022-2024, ponderea în PIB urmând să fie de 5,5%, în ultimul an al orizontului de prognoză.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇