Încă o iarnă cu calorifere sloi? Ce-a promis și ce-a făcut până acum Nicușor Dan pentru termoficarea Capitalei

Încă o iarnă cu calorifere sloi? Ce-a promis și ce-a făcut până acum Nicușor Dan pentru termoficarea Capitalei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chiar dacă Nicușor Dan susține că termoficarea centralizată din București va funcționa ceva mai bine iarna viitoare, informațiile de pe șantiere din oraș nu-i prea confirmă optimismul.

De alfel, bună parte dintre promisiunile făcute de primarul general privind termoficarea, în primele sale luni de mandat, nu s-au concretizat încă. Și nici nu e clar când se va întâmpla asta.

Spotmedia.ro vă relatează pe larg despre ce a promis și ce face, de fapt, administrația lui Nicușor Dan pentru ca la iarnă bucureștenii să o ducă mai bine decât iarna trecută.

Încă din campania electorală, Nicușor Dan a promis soluții pentru problema termoficării. Pe termen lung, salvarea erau banii europeni - atrași, de fapt, printr-un proiect întocmit de administrația Firea - pentru înlocuirea a 200 de kilometri de conductă uzată din circuitul primar de termoficare.

Pe termen scurt, spunea Nicușor Dan în urmă cu aproape un an, nu se mai puteau face decât reparații urgente la rețeaua de conducte. Iar echipele Termoenergetica urmau să intervină prompt la avarii. Așa că schimbarea urma să se simtă.

Ce a promis Nicușor Dan toamna trecută. Și cum a fost iarna care a urmat

Chiar la finalul primei luni de mandat a lui Nicușor Dan - adică în ultimele zile din noiembrie 2020 - au apărut avarii majore la rețeaua de termoficare. Primarul general a spus, inițial, că de vină era o răcire bruscă a vremii. Dar pe atunci era tot optimist și declara că situația nu se va mai repeta.

„În particular, în aceste ultime 3 zile am avut o situație mai grea decât o să fie în această iarnă pentru că a fost diferență mare de temperatură în jos. Și pentru că rețeaua este așa cum este, nu se poate opera cu schimbări mari de presiune. Pentru că ar plesni mult mai mult decât plesnește în mod curent. Și atunci ritmul în care a fost crescută presiunea a fost mai mic. Și atunci mulți bucureșteni au avut de suferit. Dar nu în felul în care le-am avut în ultimele 3 zile”, a precizat Nicușor Dan pe 2 decembrie, în deschiderea primei ședințe de Consiliu Local pe care a prezidat-o.

ADVERTISING

Puteți urmări declarația lui Nicușor Dan și în înregistrarea video a ședinței de Consiliul General de pe 2 decembrie 2020 (cu începere de la minutul 2.30).

Cel mai probabil, parte dintre bucureștenii care, la final de noiembrie, au făcut duș cu ligheanul și ibricul au respirat ușurați, ascultându-l pe primarul general. Dar nu pentru mult timp, ci doar pentru vreo 5-6 zile.

Nici bine nu s-a reluat furnizarea la parametri optimi a căldurii și apei calde, că pe 8 decembrie 2020, a apărut o avarie majoră la CET Sud. Și mii de bucureșteni au rămas din nou în frig și fără apă caldă, pentru mai bine de 3 zile consecutive.

Primarul general a revenit atunci asupra prognosticului dat pentru funcționarea termoficării și a declarat că ”umează trei luni pentru bucureșteni cam cum au fost ultimele două săptămâni. Din păcate”.

Iarna trecută a fost, însă, chiar un pic mai rău decât se așteptau mulți dintre bucureșteni. Sistemul a funcționat „sub parametri”, cum ar spune inginerii de instalații.

„Există multe blocuri din Capitală care au furnizarea sub parametri. A fost o decizie care s-a luat. Existau 2 alternative. Fie se merge așa cum se merge, pe funcționarea sub parametri. Fie se forța rețeaua pentru o temperatură mai mare – și implicit o presiune mai mare – cu riscul ca ea să crape. Decizia care s-a luat la nivelul Termoenergetica a fost să nu se forțeze rețeaua.

Deci se poate transmite mai mult, se poate produce mai mult, dar ne este frică acum, când este frig afară, să nu crape rețeaua și să fim nevoiți să lăsăm o zi și jumătate, două multe blocuri fără căldură. Și atunci am ales varianta asta”, a declarat pe 18 ianuarie Nicușor Dan.

ADVERTISING

Puteți urmări respectiva declarație a lui Nicușor Dan și în materialul video de mai jos, de la minutul 3.40.

Demarăm discuțiile cu reprezentanții companiilor specializate în reparații și reabilitări de rețele termice

În direct de la Primăria Capitalei | Demarăm discuțiile cu reprezentanții companiilor specializate în reparații și reabilitări de rețele termice

Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 18 ianuarie 2021

Din păcate, atunci când distribuția de agent termic este „sub parametri”, mulți bucureșteni au, de fapt, caloriferele reci și apă sloi la robinete.

De fapt, mai ales în cartierul Colentina, mulți bucureșteni s-au plâns că n-au avut întreaga iarnă nici suficientă căldură în case, nici apa pe cât de caldă ar fi fost nevoie. Dar probleme majore cu apa caldă și căldura au fost în mai tot Bucureștiului, iarna trecută.

Directorul de la acea vreme al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu (care, deși a fost susținut de Firea și-a păstrat funcția aproape 8 luni și în administrația lui Nicușor Dan), susținea că, într-adevăr, rețeaua de conducte funcționa mai prost în iarna 2020 - 2021 decât în cea precedentă.

”Da, sistemul funcționează într-adevăr mai prost decât iarna trecută. Din cauză că noi înlocuim porțiuni, iar el îmbătrânește ca întreg”, a declarat, la începutul acestui an Burghiu pentru Spotmedia.ro.

Inginerii de instalații de la Termoenergetica SA au explicat pe larg pentru Spotmedia.ro că, mai întâi, e nevoie să se înlocuiască o mulțime de conducte ca să putem spera că sistemul își va înceta prăbușirea accelerată. Și abia apoi vom vorbi despre creșterea performanțelor uriașei rețele de conducte, care este a doua cea mai mare de pe continent, după cea din Moscova, după cum se arată într-un studiu realizat de EFOR.

Or, o intervenție masivă, ca aceea despre care vorbesc inginerii consultați de Spotmedia.ro, n-a avut loc încă.

ADVERTISING

Promisiunile ieșirii din iarnă: 53 de kilometri de țeavă înlocuiți în 2021 și o centrală provizorie la CET Titan

Pe 9 februarie, Nicușor Dan a inaugurat un șantier pentru înlocuirea a circa circa 12 kilometri de conductă magistrală de pe Magistrala Progresu-Ferentari.

La acel moment, Nicușor Dan a declarat că vrea ca pe acel tronson, dar și altele 4, să se înlocuiască, până la finalul anului, 53 de kilometri de conductă magistrală, doar cu Compania Municipală Energetica Servicii SA și cu firme private.

În plus, urma să lucreze și Termoenergetica SA, cu echipele sale și cu alte firme pe care le-a contractat din anii trecuți, la înlocuirea de conducte și alte reparații. Dar Nicușor Dan nu putea face prea multe referiri la respectivele lucrări, de vreme ce director la Termoenergetica era, în continuare, omul numit de Gabriela Firea.

Aproape o lună mai târziu, Nicușor Dan anunța că vrea să amplaseze o centrală provizorie de termoficare pe locul fostei CET Titan, care să deservească zona de est a Capitalei.

Am avut astăzi o discuție cu echipa de conducere a Ministerului Energiei, dar și cu reprezentanți de la Elcen și...

Publicată de Nicușor Dan pe Joi, 4 martie 2021

Una peste alta, lucrurile păreau să se așeze. Și, cel mai probabil, parte dintre bucureșteni au sperat, din nou, la o iarnă în care caloriferele să fie mai calde, iar dușurile cu ibricul, ceva mai rare.

Câte dintre promisiunile primarului general s-au concretizat

Din cei 53 de kilometri promiși de Nicușor Dan la început de an, Compania Energetica Servicii SA a finalizat circa 5,5 kilometri. Și are în lucru - în diverse faze de execuție - încă vreo 2,3 kilometri. Per total, în teorie, până la finele anului există posibilitatea ca 7,8 kilometri de conductă nouă să fie pusă în circuit, potrivit informațiilor companiei municipale.

În schimb, pentru înlocuirea celorlalți kilometri de conductă promiși de Nicușor Dan, împărțiți în 4 loturi, încă e în curs o licitație pentru selecția de constructori.

Potrivit primarului general, chiar în aceste zile se vor alege câștigătorii pentru două dintre cele 4 loturi licitate. Problema este că până să înceapă sezonul de încălzire, în Capitală mai sunt doar circa 2 luni și jumătate. Așa că e târziu să mai sperăm în locuirea prea multor conducte cu aceste firme.

Termoenergetica SA și firmele pe care le-a contractat încă din anii din urmă au mai înlocuit circa 11,6 kilometri de conductă magistrală. Și speră ca până se va da drumul la încălzire să mai schimbe, împreună cu firmele contractate, încă 8,5 km de conductă.

Deci, per total, se vor înlocui cel mult 27,9 km de conductă în acest an.

E mai mult decât în anii trecuți? E greu de zi. Din informații comunicate de Termoenergetica SA la solicitarea Spotmedia.ro nu reiese dacă s-a lucrat mai mult sau mai puțin decât în anii trecuți, pe rețeaua magistrală.

Compania Municipală Energetica Servicii SA, spre exemplu, a finalizat anul trecut înlocuirea a 6,911 km de conductă. Iar acum are finalizați 5,5 kilometri, dar cu obiectivul de a înlocui 7,8 km până la finele anului.

Pe 31 august, într-o conferință de presă, Nicușor Dan a declarat că ar trebui să ne așteptăm să se înlocuiască, în linii mari, cam aceeași lungime de conductă magistrală ca și anul trecut.

Va fi suficientă înlocuirea acestor conducte pentru a stopa prăbușirea sistemului de termoficare? Din discuțiile pe care reporterul Spotmedia.ro le-a avut, în ultimii ani, cu ingineri de instalații specializați în termoficare, nu e nici pe departe suficient.

Pentru a mai rezolva din probleme, Termoenergetica SA recondiționează parte din conductele vechi de termoficare printr-un proces numit torcretare (un fel de căptușire interioară - n.red.)

După 6 luni, centrala provizorie din Titan există, în continuare, doar pe hârtie

În paralel, Nicușor Dan a promis că în această iarnă va fi gata centrala provizorie de pe locul fostei CET Titan. În prima parte a lunii iunie, fostul directorul al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat pentru Spotmedia.ro că se lucrează la un caiet de sarcini pentru acea centrală provizorie.

În schimb, Claudiu Crețu, actualul director al companiei municipale, ne-a spus că la începutul lunii iunie, când și-a preluat mandatul, n-a găsit nicio documentație. Așa că a luat-o de la zero. A lansat o consultare de piață, ca să stabilească ce mai e de făcut la documentația pe care a întocmit-o. Perioada de consultare a expirat pe 19 august.

Așa că acum urmează lansarea unei licitații. Claudiu Crețu a precizat pentru Spotmedia.ro că e posibil ca acea centrală să nu fie gata în octombrie, ci în decembrie sau ianuarie.

Nicușor Dan a declarat, de asemenea, în conferința de presă de bilanț de pe 31 august că în ianuarie ar putea fi gata centrala provizorie.

Rămâne să vedem dacă termenul va fi respectat. Din informațiile Spotmedia.ro, spațiul în care ar urma să se amenajeze centrala provizorie (care va fi alcătuită, de fapt, din cazane care vor înfiebânta apa) are diverse probleme. Printre ele, acces deficitar la apă rece. Așa că e posibil ca pe lângă problemele pe care le ridică achizițiile publice, să mai apară și obstacole tehnice în calea acestei centrale.

Și oricum - dacă va fi gata abia în ianuarie - înseamnă că pe bucureștenii din Colentina tot îi așteaptă măcar jumătate de iarnă în care să facă frigul în case.

Între timp, Termoenergetica SA mai încearcă și alte soluții. Spre exemplu, în Cartierul Aviației, pe cheltuiala primăriei de sector, se vor monta cazane închiriate la punctele termice, care să mai ridice temperatura apei care vine prin rețeaua de conducte magistrale. E un proiect pilot. Rămâne să vedem dacă va fi un succes și dacă soluția se va putea aplica și în alte părți ale Bucureștiului.

Ce urmează

Deși s-a lucrat la repararea și modernizarea rețelei de termoficare, e greu de crezut că degradarea accelerată a uriașului sistem se va opri, în 2021.

E o problemă gravă, dacă ne gândim că, în ultima perioadă, rețeaua de conducte și puncte termice a Termoenergetica funcționat din ce în ce mai prost. Diferențe au fost sesizabile, de la an la an. Așa că e greu de spus cum va fi iarna viitoare.

Speranța administrației lui Nicușor Dan e la fondurile europene pe care le-a accesat (în baza unui proiect adus la maturitate de administrația Firea). Cei circa 300 de milioane de euro accesați ar urma să ajungă pentru înlocuirea a peste 200 de kilometri de conductă magistrală din cele mai uzate zone ale rețelei.

Dar până să putem începe șantiere cu acei bani, mai durează. E nevoie de proceduri de achiziție și de alte operațiuni birocratice. Și oricum, problemele cu apa caldă și căldura se vor mai rezolva nu când aceste lucrări vor începe, ci abia după ce ele se vor finaliza. Vorbim despre ani de șantier.

Până atunci, vine o iarnă pentru care nu suntem suficient de bine pregătiți. Așa că e greu se spus de ce anume ar trebui să împărtășim optimismul primarului general Nicușor Dan și să credem că, într-adevăr, sistemul va funcționa mai bine, iar calorifele vor fi mai calde decât iarna trecută.

În rest, ne putem aștepta să avem parte din belșug de declarații despre ce se va face și de perdele de fum care să ne convingă că, de fapt, e mai bine, deși caloriferul tot rece rămâne.



Dacă te interesează, citește și despre cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două tipuri de componente: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Capitalei care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri.

În schema de mai jos puteți vedea principiul de funcționare a sistemului.

termoficare
Centralele livrează apă fierbinte până în punctele termice, prin conducte magistrale. În punctul termic, apa de pe magistrale intră într-un schimbător de căldură și încălzește apa de pe alte țevi, mai subțiri. Abia acea apă din conductele subțiri va ajunge la robinetele și în calorifere noastre. În schimb, apa venită pe magistrală la punctul termic se va întoarce la centrala care a livrat-o. Grafic: Alexandru Nistor

Marea problemă este că rețeaua de conducte - construită între anii 1965 și 1990 - n-a fost întreținută. Conductele magistrale ar fi trebui înlocuite după 25 de ani de utilizare. Dar administrațiile Capitalei n-au vrut să dea bani pe așa ceva.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Apoi au mai urmat vreo 15 ani în care nu s-a făcut aproape nimic.

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇