Primăria Capitalei a primit undă verde să încerce să cumpere ELCEN de la Guvern, chiar dacă nu are banii necesari

Primăria Capitalei a primit undă verde să încerce să cumpere ELCEN de la Guvern, chiar dacă nu are banii necesari
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consilierii generali i-au dat acordul Companiei Municipale Termoenergetica SA să înceapă procedurile pentru a prelua ELCEN, societate aflată în insolvență și care administrează cele 4 mari centrale de termoficare din oraș.

Sistemul de termoficare al Capitalei are două componente majore: centralele care produc apă fierbinte și o rețea de conducte și puncte termice care distribuie acea apă.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Rețeaua de distribuție aparține, însă, Primăriei Municipiului București (PMB), care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA.

CET

În repetate rânduri, încă de pe vremea când primar era Sorin Oprescu, PMB a încercat să preia ELCEN. S-a încercat și în timpul Gabrielei Firea. Spre exemplu și pe 30 iunie 2017 Consilul General - în care majoritatea aveau pe atunci PSD și ALDE - și-a dat acordul pentru cumpărarea ELCEN, la un preț care depășea cu puțin pragul de 700 de milioane de lei.

ADVERTISING

Dar achiziția și fuziunea cu ELCEN cu RADET n-a mai avut loc.

Acum, administrația lui Nicușor Dan încearcă din nou să preia ELCEN.

În consecință, primarul general a pus pe ordinea de zi un proiect prin care a cerut acordul Consiliului General pentru ca Termoenergetica SA să înceapă procedurile pentru cumpărarea ELCEN.

Potrivit documentației proiectului de hotărâre, ELCEN costă 1.075.719.000 lei.

Întrebat de consilierul PSD Marius Pavel de unde are PMB banii pentru a cumpăra ELCEN, Nicușor Dan a precizat:

”În acest moment nu avem bani pentru prima tranșă. Dar cu sprijinul Guvernului putem să-i avem. Dar ca să nu pierdem finalul de an 2021 – pentru că am pierde tot intervalul până la aprobarea unui nou buget - e bine să luăm decizia azi ca sa dăm timp Consiliului Concurentei să se propunțe asupra achiziției. De aceea ne exprimăm intenția azi, deși nu avem banii.

ADVERTISING

De ce în 2021 și nu în 2022? Pentru că așa cum a spus doamna Stoica, e nevoei de investiții consistente în ELCEN. Există fondul de Modernizare. ELCEN a fost afectat de falimentul RADET și are nevoie și el pentru a ieșit din insolvență niște bani.

Iar legat de discuții pe care le-am mai purtat, există o scrisoare a Primăriei Termoenergetica, ELCEN și creditorii ELCEN adresată premierului, ministrului de Finanțe și Ministerului Energiei”, a precizat Nicușor Dan.

Ce va face Primăria Capitalei cu ELCEN

În teorie, preluarea ELCEN de către PMB pare o mișcare inspirată. În acest fel, Primăria Generală va avea în proprietare atât capacitățile de producție a energiei, cât și infrastructura de disribuție.

ADVERTISING

Problema este că, momentan, PMB abia reușește să țină în fucțiune rețeaua de distribuție, adică cei 954 km de conductă magistrală, cei 2.963 de km de conducte secundare, cele peste 1.000 de punct termice etc.

Întrebarea este: cum va reuși să dezvolte și centralele ELCEN? La acest moment, dintre cele 4 CET-uri, doar CET Vest a fost modernizat, în ultimele decenii. În schimb, la CET Sud, CET Grozăvești și CET Progresul e nevoie de investiții consistente, de sute de milioane de euro.

Potrivit lui Nicușor Dan, o posibilă sursă de finanțare este Fondul de Modernizare, un instrument creat de UE și prin care Bruxellesul poate aloca până la 7 miliarde de euro pentru modernizarea sistemului energetic.

În plus, potrivit surselor Spotmedia.ro, administația Capitalei se bazează pe faptul că va găsi investitori interesați de producția de energie în regim de cogenerare și care ar fi dispuși să investească în CET-uri.

Rămâne să vedem dacă, de această dată, Primăria Capitalei va reuși, într-adevăr, să facă mai mulți pași spre achiziția ELCEN decât administrațiile precedente.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇