Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, marți, începerea lucrărilor din mandatul său la sistemul de termoficare din București.
Edilul a precizat că, în acest an, vor fi lucrări pe cinci tronsoane (reprezentate cu albastru pe harta de mai jos).
De asemenea, Nicușor Dan a confirmat o informație importantă: înlocuirea de conducte pe bani europeni nu va începe în acest an. În schimb, e posibil ca startul acelor lucrări cu finanțare parțial nerambursabilă să se dea abia în primăvara anului 2022.
"Vrem ca toate cele 5 tronsoane să fie gata anul acesta, ca să putem să începem din primăvara anului viitor tronsoanele pe care le vedeţi cu roşu, care sunt pe bani europeni", a spus primarul Nicușor Dan, prezentând o hartă cu lucrările care urmează să se facă la sistemul de termoficare.
Referitor la partea financiară, Nicușor Dan a punctat că „am semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni. Avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro - bani din PNRR și Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie".
"Valoarea totală a lucrărilor pe cele 5 segmente (…) este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. Aceşti bani nu există în momentul de faţă.
Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei e de doi ani este să punem datoriile în bugetul din 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru aceasta, avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare", a declarat Nicuşor Dan.
"Rețeaua are 1.000 de km, noi vorbim acum de 53 de km, asta înseamnă 5%, iar cele pe fonduri europene sunt 210 km deci 21%.
Aceste zone - și cele cu albastru și cele cu roșu - sunt cele mai afectate. În momentul în care o să le avem făcute calitatea serviciului va crește foarte mult.
Dacă ne uităm la harta vedem și știm cu toții că o zona foarte afectată este toată această zonă de Est. Un lucru pe care vrem să îl facem în vară asta este ca pe locația fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care îl putem face în trei luni și atunci în iarna următoare calitatea serviciului va fi îmbunătățită semnificativ", a mai spus edilul.
Vor exista opriri ale agentului termic de doar câteva ore, dar traficul va avea de suferit
Întrebat cum va afecta populația din zona respectivă lucrările la rețea, primarul a promis că nu foarte mult, vor exista opriri de doar câteva ore. Însă a punctat că pe măsură ce se va avansa cu lucrările este posibil să apară câteva probleme în trafic.
"După cum ați văzut, pe șantier aici s-au montat niște conducte mai subțiri provizorii prin care serviciul este menținut în continuare astfel încât să nu se folosească conductele mari pe care se transporta agentul termic. În principiu, mai mult de întreruperi de câteva ore nu este cazul să se întâmple.
În schimb, când o să fie vorba să se lucreze aici în intersecție o să vedeți că traficul va avea puțin de suferit", a spus el.
Din informațiile SpotMedia.ro, conductele de înlocuit au diametrul de 600 de mm. Asta înseamnă că nu pot fi scoase din pământ decât dacă se sparge strada. Și cum conductele trec și pe sub linii de tramvai, dar și pe sub strazi intens circulate, e lesne de înțeles că - așa cum a spus și Nicușor Dan - vor apărea probleme în trafic.
Cine lucrează acum și câți kilometri de conductă trebuie să înlocuiască până la toamnă. Se anunță deranj în trafic
Pentru cei aproape 60 de km de kilometri de conductă care trebuie înlocuiți cu bani de la bugetul Capitalei, proiectarea a fost realizată de Compania Municipală Energetica SA (devenită între timp Energetica Servicii SA) încă de la începutul anului 2019.
Iată segmentele de conductă care trebuie înlocuite:
1) Magistrala I Sud (zona Pantelimon)
2) Magistrala II Sud (zona Bobocica)
3) Magistrala II Sud (zona Colentina)
4) Magistrala II – III Grozăvești
5) Magistrala Progresu Berceni
6) Magistrala Progresu Ferentari
- Magistrala I-III Vest (zona Drumul Taberei)
Lucrările inuagurate astăzi de Nicușor Dan fac parte din al 6-lea obiectiv de investiții, de pe Magistrala Progresu-Berceni.
Din informațiile SpotMedia.ro, Energetica Servicii SA va trebui să înlocuiască acolo nu mai puțin de 12 km de conductă magistrală cu diamentri de 600 de mm. La acest moment, se fac lucrările de provizorat (pentru alimentarea populației pe alt circuit de conductă decât cel care va fi tăiat - n.red.).
Lucrările riscă să pună probleme din cauză că, pe unele porțiuni, conducta de termoficare trece pe sub șine de tramvai și pe sub străzi intens circulate.
Tot din informațiile SpotMedia.ro, Energetica Servicii SA a mai cerut să înceapă lucrul și la Magistrala II-III Grozăvești.
Vor fi suficiente măsurile luate de Nicușor Dan?
Dacă administrația lui Nicușor Dan reușește înlocuirea a peste 50 de kilometri de conductă în acest an, ar realiza un record în materie de investiții în rețeaua de termoficare.
Întrebarea este: vor fi suficiente aceste înlocuiri de conductă anunțate de primarul general pentru ca iarna următoare termoficarea să meargă mai bine, în Capitală?
După cum SpotMedia.ro v-a relatat deja, specialiștii în termoficare susțin că rețeaua se degradează în ritm accelerat, exponențial. Și că până acum lucrările de înlocuire a conductelor (circa 23,5 kilometri pe an - n.red.) n-au putut opri degradarea.
Rămâne să aflăm dacă investițiile anunțate de primarul general se vor putea realiza, dar și cât vor conta ele în asigurarea confortului termic al bucureștenilor pentru iarna viitoare.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:
.