Cum s-a pregătit Ciucu pentru deszăpezire: Peste 100 de utilaje, 500 de oameni și un buget uriaş

Cum s-a pregătit Ciucu pentru deszăpezire: Peste 100 de utilaje, 500 de oameni și un buget uriaş
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Sectorului 6 anunță că, în acest an, s-a pregătit temeinic pentru deszăpezire. Așa că – în 2 ore de la prima avertizare meteo de polei sau de ninsoare – poate mobiliza, în funcție de nevoi, peste 100 de utilaje și sute de oameni care să curețe șosele.

În plus, instituția și-a pregătit pentru deszăpezire un buget mai mare decât i-a fost vreodată necesar, din 2016 încoace.

La solicitarea Spotmedia.ro, primăria condusă de Ciprian Ciucu a transmis că e pregătită încă de la jumătatea lunii noiembrie să deszăpezească cu 102 utilaje (printre care 37 de sărărițe, 12 pluguri, 11 încărcătoare frontale, 5 cisterne, 5 autobasculante 22 minifreze etc).

Parte dintre aceste utilaje sunt ale URBAN SA (firmă care se ocupă de combatarea poleiului și de deszăpezire, în sector), iar parte au fost închiriare de primărie, prin acorduri cadru încheiate din anii trecuți sau aparțin Administrației Domeniului Public al Sectorului 6.

ADVERTISING

„Utilajele închiriate sunt mobilizate prin ordin de începere la primirea primelor informări de la INMH cu privire la căderi de zăpadă în Municipiul București și până la sfârșitul perioadei prevăzute în program (adică până la jumătatea lui martie n.red.) (...)

Timpul de ieşire în acţiune este de maximum cinci minute de la primirea ordinului (...)

Cei care vor asigura deszăpezirea vor lucra în schimburi, pentru a asigura permanența 24 de ore din 24 (...)

Acțiunea de deszăpezire va începe în maxim 2 ore de la emiterea avertizărilor meteorologice de ninsoare sau polei și se vor executa tratamente preventive cu material antiderapant, situația va reveni la normal în maximum 4 ore de la încetarea fenomenelor meteo nefavorabile, pentru urgența 1 și maximum 8 ore de la încetarea fenomenelor meteo nefavorabile, pentru urgența 2”, a transmis Primăria Sectorului 6, la solicitarea Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Potrivit primăriei de sector, 500 de oameni vor fi pregătiți să lucreze la deszăpezire.

Cât costă utilajele care doar așteptă să deszăpezească

Toată această mobilizare a oamenilor și a utilajelor costă și atât în perioadele cu vreme rea - când e nevoie de topit polei și de deszăpezire - dar și în perioadele cu vreme bună, fără precipitații.

Motivul: ca să poată interveni oricând, utilajele rămân în așteptare, într-un fel de mobilizare generală. Iar de mobilizare costă.

Spre exemplu, iarna trecută, Primăria Sectorului 6 a achitat pentru ora de lucru la deszăpezit a unui utilaj 220,15 lei. Iar pentru o oră de așteptare a aceluiași utilaj a dat de aproape 10 ori mai puțin, adică 23.18 lei.

Cu toate astea, pentru că iarna a fost blândă, numărul de ore de așteptare a utilajelor a fost mult mai mare. Așa că, per total, Primăria Sectorului 6 a achitat 963.043 de lei pentru orele de așteptare și doar 245.687 de lei pentru orele în care utilajele chiar au deszăpezit.

ADVERTISING

Structura cheltuielilor a fost similară și iarna anterioară (cea dintre anii 2019 – 2020) când timpul de așteptare a costat 1.022.495 de lei, iar timpul de deszăpezire doar 152.784 de lei.

Primarul Ciprian Ciucu vrea să reducă aceste costuri prin înființarea unei companii edilitare care să se ocupe de salubrizarea stradală, dar și de deszăpezire. Un studiu realizat de societatea Ramboll South East Europe detaliază operațiunile de deszăpezire pe care le-ar putea realiza respectiva companie.

Pe lângă costurile cu utilajele și cu oamenii care deszăpezesc, primăria de sector trebuie să mai cheltuiască și pentru substanțe cu care să combată poleiul și să curețe drumurile, când ninge.

Primăria Secorului 6 folosește sare (din care are o rezervă de 5.000 de tone pentru iarna care urmează) și o substanță ecologică pentru dezghețat drumurile numită Eco Taw. Instituția are deja și 1.200 de tone de substanță.

Buget mare, ca să ajungă pentru orice situație

Cheltuielile Primăriei Sectorului 6 cu deszăpezirea au variat, de la an la an, în funcție de cât de grea a fost iarnă. În anii în care a nins abundent, în mod evident, deszăpezirea a costat mai mult.

Iată cheltuielile anuale cu deszăpezirea în ultimii 5 ani, așa cum ne-au fost ele comunicate de primăria de sector: 6.790.322 lei (în 2016), 15.053.558 lei (în 2017), 10.669.682 lei (în 2018), 6.671.566 lei (în 2019) și 2.522.475 lei (în 2020).

Primăria Sectorului 6 a transmis, la solicitarea Spotmedia.ro, că a alocat pentru anul 2021 un buget pentru deszăpezire în cuantum de 24.813.032 de lei. E o sumă de aproape 10 ori mai mare decât cea pe care a cheltuit-o pentru deszăpezire, iarna trecută.

În consecintă, am întrebat la primăria de sector de ce s-au prevăzut sume atât de mari pentru deszăpezirea din iarna viitoare. Instituția ne-a comunicat că bugetul este unul care să permită acoperirea cheltuielilor cu deszăpezirea, indiferent de vreme. Dar că se va cheltui, de fapt, doar atât cât va fi nevoie.

Pentru anii care urmează, primarul Ciprian Ciucu vrea să schimbe modul în care se face salubrizarea stradală si deszăpezirea, în sector. Mai exact, vrea să înființeze o societate edilitară a primăriei, care să se ocupe de aceste operațiuni.

Puteți citi integral aici studiul (cu începere de la pagina 5 a documentului):

Din informațiile prezentate, cheltuielile primăriei cu deszăpezirea n-ar fi mai mici, ci mai mari, pentru că se vor cumpăra utilaje care trebuie amortizate în 5 ani. Dar per total, atunci când vorbim despre întrega operațiune de salubrizare stradală și deszăpezire, costul pentru populație ar urma să fie mai mic.

Acesta este, însă, un plan pe termen mai lung, care nu va influența cheltuielile de deszăpezire ale Sectorului 6 din iarna care urmează.

Spotmedia.ro va reveni, în zilele următoare, cu informații pe larg despre cum s-au pregătit să deszăpezească alte primării de sector.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇