Bucureștenii din Sectorul 1 riscă să aibă patinoare pe străzi și să înoate printre troiene, în iarna care tocmai a început

Calendaristic, a venit iarna și - chiar dacă temperaturile n-au scăzut, încă, foarte mult – fiecare dintre cele 6 primării de sector din București trebuie să se pregătească temeinic pentru deszăpezire.
În caz contrar, vremea rea i-ar putea prinde din nou pe primari pe picior greșit. Iar bucureștenii ar trebui să se descurce singuri, printre troiene.
Bucureștenii din Sectorul 1 riscă să aibă patinoare pe străzi și să înoate printre troiene, în iarna care tocmai a început
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La solicitarea SpotMedia.ro, parte dintre primăriile de sector ne-au transmis că au fost gata să intervină încă de la jumătatea lunii trecute, în caz de polei sau zăpadă.

Altele mai au însă mult de lucru până să fie pregătite pentru iarna care urmează.

Vă arătăm pe larg, începând de astăzi, cum s-a pregătit pentru iarnă fiecare dintre cele 6 primării de sector și pe unde riscă bucureștenii să nu poată circula în bune condiții, din cauza poleiului și a zăpezii.

Începem cu situația din Sectorul 1, unde pregătirile pentru deszăpezire nu merg bine deloc.

În acest sector, serviciile de salubrizare, de combatere a poleiului și de deszăpezire i-au fost delegate, la pachet, încă din anul 2008, companiei Romprest Service SA.

Iar actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, nu se înțelege cu Romprest. Încă de la preluarea mandatului, aceasta a anunțat că societatea de salubrizare are prețuri „umflate” și, pe deasupra, mai facturează și servicii pe care nu le-a prestat.

În consecință, Armand a promis că va face tot ce poate pentru a reduce cheltuiala cu serviciile Romprest.

A încercat mai întâi cu cele de salubrizare. A amânat plata mai multor facturi, pentru care acum se judecă cu Romprest.

În plus, în cursul verii – după mai multe insistențe – Armand a obținut de la Instituția Prefectului (condusă pe atunci de colegul ei de partid Alin Stoica) – chiar instaurarea stării de alertă sanitară în sector.

Iar asta i-a permis să contracteze alte două firme de curățenie, care să facă o treabă mai bună și mai ieftină decât Romprest.

Din păcate – potrivit datelor furnizate chiar de primăria condusă de Clotilde Armand la solicitarea SpotMedia.ro – acea strategie a eșuat. Mai exact, ambele firme au făcut, până la urmă, mai puțină curățenie decât Romprest.

ADVERTISING

Ulterior, Clotilde Armand n-a mai solicitat stare de alertă și n-a mai spus că ar căuta să contracteze alte companii pentru serviciile delegate către Romprest.

În aceste condiții e clar că de combaterea poleiului și de deszăpezire, în Sectorul 1, în iarna care tocmai urmează, ar urma să se ocupe tot Romprest.

Nu e clar, însă, ce anume va face compania, în lunile care vin.

Cum se deszăpește și de ce e nevoie pentru intervenții

Romprest trebuie să combată poleiul și să deszăpezească Sectorul 1 în baza unui program aprobat anual de Consiliul Local. În acest an, programul a fost aprobat prin HCL 192/23.09.2021.

În document sunt menționate 1.159 de străzi care trebuie curățate de polei și zăpadă. Pe 454 dintre aceste străzi, Romprest va trebui să intervină cu prioritate. Printre ele se numără marile bulevarde din sector, cum ar fi Bucureștii Noi și Aviatorilor.

De asemenea, programul de deszăpezire prevede că Romprest trebuie să deszăpezească - cu utilaje pe carosabil și cu lopata, pe trotuar - intrarea în peste 100 de grădinițe, școli, licee și unități sanitare.

Potrivit planului de acțiune aprobat de Consiliul Local al Sectorului 1, când se dă alarmă de polei sau zăpadă, oamenii responsabili cu intervenția trebuie să aibă mașinile alimentate cu combustibil și să fie gata să iasă pe teren chiar și într-un interval foarte scurt, de 40 de minute.

Dacă plouă și se emite avertizare meteo de polei, în maxim 3 ore mașinile Romprest trebuie fie pe străzi și să stropească asfaltul cu soluție de clorură de calciu.

Pe măsură ce temperaturile scad, se poate acționa și cu clorură de sodiu (sare) și inhibitor de coroziune (care să împiedice sarea să strice asfaltul - n.red.). Concentrațiile și proporțiile sunt descrise în detaliu, în programul de deszăpezire, și se aleg în funcție de condițiile de temperatură și precipitații.

ADVERTISING

Dacă ninge, intervin utilajele care să curețe stratul de zăpadă mai gros de 5 cm. Și apoi vin alte mașini care stropesc cu clorură de calciu și împrăștie clorură de sodiu.

În funcție de cât de abundent ninge și cât de gros e stratul de zăpadă, se aplică un anumit scenariu de deszăpezire. Spre exemplu, dacă stratul de zăpadă depășește 30 de centimetri, mai întâi se vor deszăpezi străzile pe care sunt trasee de autobuz și troleibuz, apoi zonele de la intrarea în spitale și școli și apoi intersecții intens circulare, trecerile de pietoni etc.

Puteți citi întregul program de deszăpezire în documentul următor:

Pentru toate astea, Romprest are nevoie de: substanțe antiîngheț, de oameni și de utilaje pregătite să intervină.

Viceprimarul Sectorului 1, Oliver Păiuși (USR), a transmis pentru SpotMedia.ro că la acest moment Romprest are substanțe antiîngheț: 1.086 de tone de clorura de calciu, 1.887 de tone de sare (clorura de sodiu) și 2.508 kg de inhibitor de coroziune.

Asta înseamnă că stocurile de substanțe sunt, în acest moment, mai mari decât necesarul prevăzut de Consiliul Local al Sectorului 1 pentru deszăpezirea din anul care urmează și pe care îl regăsiți în lista de mai jos (parte a planului de achiziții de substanțe degivrante aprobat de Consiliul Local prin HCL 193/23.09.2021 - n.red.):

achizitie-degivrant

De asemenea, Primăria Sectorului 1 a comunicat pentru SpotMedia.ro Romprest are la dispoziție un parc de utilaje performante cu care să combată poleiul și să deszăpezească.

Este vorba, potrivit programului de deszăpezire, despre 114 utilaje (basculante, încărcătoare, camioane etc) de la firme cunoscute, cum ar fi Volvo, Mercedes, Scania, Bobcat etc.

utilaje-pentru-deszapezire
Fragment din lista cu utilaje pregătite pentru deszăpezire, așa cum apare ea în HCL 193/23.09.2021

Directorul adjunct al Romprest, Bogdan Adimi, a precizat pentru SpotMedia.ro că utilajele există, dar că societatea nu își asumă cheltuiala de a le alimenta cu carburant și de a angaja șoferi special pentru ele, din cauză că nu și-a încasat încă de la PS1 toți banii pentru deszăpezirea din iarna precedentă.

ADVERTISING

Iar, potrivit lui Adimi, asta înseamnă că s-ar putea ca Romprest să nu poată interveni la timp pentru a combate poleiul și pentru a deszăpezi.

Fără bani și fără consens politic, e greu de spus dacă vom avea deszăpezire

La solicitarea SpotMedia.ro, Primăria Sectorului 1 a transmis că, în anii din urmă, a cheltuit sume destul de mari pentru deszăpezire.

Este vorba despre: 13.022.545 de lei (în 2016), 16.211.384 de lei (în 2017), 18.399.385 de lei (în 2018), 10.905.377 de lei (în 2019) și 12.641.003 lei (în 2020).

În 2021, însă, PS1 a achitat doar 5.411.449 de lei către Romprest pentru combaterea poleiului și deszăpezire. E mai puțin de jumătate din cheltuiala anului precedent și mai puțin de o treime din cât s-a cheltuit în 2018.

Economia din acest an provine din faptul că primăria n-a plătit integral facturile emise de Romprest.

Potrivit directorului adjunct al societății de salubrizare, Bogdan Adimi, primăria mai are de plată, pentru deszăpezirea de la începutul acestui an, nu mai puțin de 8.050.000 de lei.

E o sumă pe care PS1 s-a angajat - printr-un protocol semnat cu Romprest pe data de 12 noiembrie - să o achite integral în termen de 5 zile. Dar până astăzi n-a plătit decât parte din acea sumă, potrivit informațiilor transmise pentru SpotMedia.ro de viceprimarul Oliver Păiuși.

Iar instituția nici nu știe când va achita restul sumei pe care i-o datorează societății de salubrizare.

Iar fără bani, Romprest susține că nu poate deszăpezi la timp.

Problema nu e ușor de rezolvat, din cauză că nu ține, în sine, de lipsa unor fonduri, ci de o serie de probleme administrative și de un consens politic greu de obținut.

De fapt, primăria are bani să plătească deszăpezirea de anul trecut. Dar pentru a putea cheltui acei bani, trebuie să-i împartă printr-o rectificare bugetară.

Clotilde Armand a propus un proiect de rectificare bugetară încă de acum 3 luni. Dar respectivul proiect a fost respins, în fiecare ședință din septembrie, octombrie și noiembrie, de consilierii PNL și de cei de la PSD.

Printre altele, parte dintre consilieri susțin că - potrivit unui raport al Curții de Conturi despre care SpotMedia.ro a relatat deja pe larg - Primăria Sectorului 1 a refuzat nejustificat să înregistreze facturi de peste 86 de milioane de lei emise de Romprest. Neînregistrându-le, nu le-a trecut nici în buget. Iar legislația prevede că bugetul ar trebui să conțină acele datorii, care poartă numele de arierate.

În cele din urmă - după aproape un an în care i-a acuzat pe consilierii liberali că s-au dat de partea PSD - Clotilde Armand le-a cerut să refacă alianța USR - PNL. În replică, președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a anunțat că e dispus la o încercare de a refacere a coaliției, la nivel local.

Dar cel puțin pentru moment, PNL și USR n-au ajuns la niciun rezultat.

La solicitarea SpotMedia.ro, Ciprian Ciucu a precizat că miercurea trecută, pe 24 noiembrie, a participat, alături de președintele USR București, Vlad Voiculescu, la o întâlnire de mediere între filialele de la Sectorul 1 ale PNL și USR.

„Am stat în ședință până la ora 23:00. Tocmai în ideea de a încerca să conciliez. Dar părțile sunt extrem de antagonizate acolo. Nu au încredere una în cealaltă. Și nu am reușit, încă, o conciliere. Nu știu dacă este o cauză pierdută sau nu.

O să am o discuție la nivelul întregului București. Pentru că rolul meu, ca președinte al PNL București, este unul de coordonare. Poate facem și un consiliu pe București, ca să se stabilească dacă vrem să mergem cu PSD sau să rămânem în această alianță (cu USR - n.red.) gândită la nivelul anului 2020”, a precizat Ciprian Ciucu pentru SpotMedia.ro.

La o zi după discuția la care face referire Ciprian Ciucu, proiectul de rectificare bugetară propus de Clotilde Armand a fost respins din nou de Consiliul Local. USR a votat pentru proiect, iar PNL împotrivă, deoarece consideră rectificarea ilegală.

Una peste alta, dacă nici Clotilde Armand nu modifică proiectul și nici USR și PNL nu ajung la consens, e greu de crezut că rectificarea va trece.

Primăria Sectorului 1 vrea să schimbe modul de tarifare

Potrivit lui Oliver Păiuși - în temeiul unei note a ANRSC - Primăria Sectorului 1 vrea să schimbe modul în care Romprest îi se facturează operațiunile de combatere a poleiului și de deszăpezire.

Mai exact, primăria de sector nu mai vrea să achite tarif orar pentru mobilizarea utilajelor și a personalului de intervenție (care potrivit directorului adjunct al Romprest, Bogdan Admini, ajungea până la 10.000 de euro pe zi - n.red.), ci vrea să plătească doar operațiunile prestate în teren, la metru pătrat lucrat.

În acest fel, primăria de sector vrea să economisească bani. Mai ales că, în acest an, a prevăzut pentru salubrizare - care include și deszăpezirea - un buget de doar 125.050.000 de lei, față de: 165.125.000 de lei (în 2016), 166.902.000 de lei (în 2017), 167.600.000 de lei (în 2018), 196.000.000 de lei (în 2019) și 200.732.000 de lei (în 2020).

Părțile discută acum pe marginea prețurilor și a modului de facturare. Dar aceste discuții durează.

Iar dacă mâine s-ar depune polei pe străzile din Sectorul 1, e greu de spus dacă ar avea cine să-l curețe la timp sau ce s-ar întâmpla dacă străzile și trotuarele s-ar transforma în patinoare.

SpotMedia.ro va urmări negocierile dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest și vom reveni cu amănunte.

În plus, în zilele următoare, vă vom spune, pe larg, și cum se pregătesc celelalte primării de sector pentru deszăpezire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇