Rectificarea bugetară propusă de Clotilde Armand a fost respinsă pentru a 5-a oară. Motivul: O datorie neachitată către Romprest

Rectificarea bugetară propusă de Clotilde Armand a fost respinsă pentru a 5-a oară.  Motivul: O datorie neachitată către Romprest
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Local al Sectorului 1 a respins pentru a 5-a oară consecutiv proiectul de rectificare bugetară propus de primarul Clotilde Armand. De această dată, mărul discordiei între primar și consilierii din PNL și PSD l-a reprezentat o datorie către Romprest.

A fost scandal, ca de obicei, la ședința Consiliului Local al Sectorului 1. Consilierii liberali au susținut că proiectele lor sunt ținute la sertar, iar social – democrații au spus că primarul nu face lucrurile cum trebuie, în sector.

Clotilde Armand i-a certat pe consilieri. Dar i-a și rugat să voteze rectificarea de buget.

Astfel de schimburi tensionate de replici au loc în aproape toate ședințele de Consiliu Local al Sectorului 1.

De această dată, însă, consilierul social democrat Daniel Chirvase a anunțat că, din informațiile sale, Primăria Sectorului 1 a pierdut un prim termen dintr-un proces de executare silită deschis de Romprest.

ADVERTISING

Și, a susținut Chirvase, în aceste condiții, legea spune că la buget trebuie prevăzuți bani pentru efectuarea plății.

Când a luat cuvântul, Clotilde Armand nu s-a referit deloc la această situație.

„Dragi consilieri, vă rog să lăsați orgoliile și luptă politice și să votați rectificarea bugetară, în interesul cetățenilor. Și dumneavoastră ați văzut că lipsa de bani... lipsa de vot a acestei rectificări crează probleme. Pe care chiar dumneavoastă le menționați.

Trebuie să asigurăm bani pentru plata salariilor personalului medical implicat în campania națională de vaccinare. Este un moment greu pentru România și îi fiecare zi se ating noi recorduri de îmbolnăviri și de internări.

Sunt unii care n-au înțeles, n-au văzut. Sunt unii care votează nu, dar fără să înțeleagă. Situația este critică și la nivelul instituțiilor de învățământ din Sectorul 1. Avem nevoie de retificare pentru asigurarea orelor în siguranță sanitară (...)

ADVERTISING

Voi mentionați probleme pe care, în general, ori le inventați, ori le-ați creat dumneavoastră. Bine. Vă rog mult să votați!”, a spus Armand.

Spotmedia.ro a solicitat pe 14 octombrie de la Primăria Sectorului 1 mai multe informații cu privire la cheltuielile pe care le are cu centrul de vaccinare antiCovid19 de la Romexpo, la câți bani alocă pentru acest obiectiv la rectificarea bugetară și la perioada pentru care îi mai ajung banii pe care îi are pentru a ține deschis centrul de vaccinare.

Până la momentul publicării acestui articol, Primăria Sectorului 1 nu a răspuns solicitării Spotmedia.ro.

Consilierul liberal Dinu Gheorghe a precizat că, alături de colegii săi, a primit de la secretariat o notificare de executare silită pentru suma de peste 78 de milioane de lei încă din data de 8.12.2020 din parte unei societăți care reprezintă Romprest.

ADVERTISING

Gheorghe a întrebat dacă – de vreme ce datoria respectivă către Romprest nu s-a stins încă – Primăria Sectorului 1 plătește penalități. Potrivit consilierului liberal, penalitățile s-ar ridica la 23 de milioane de lei.

Întrebăile consilierului local liberal n-au primit un răspuns clar.

Directorul Direcției de Management Economic din cadrul primăriei de sector, Marius Petre, a spus că, din câte știe, respectiva datorie de peste 78 de milioane provenea dintr-un set de 10 facturi emise de Romprest, din care doar 4 au fost achitate de Primăria Sectorului 1.

Și că includerea sumei datorate către Romprest în proiectul de rectificare de buget ar fi o sursă de dezechilibru.

Ședința s-a suspedat până la sosirea directorului Direcției Juridic. Când a ajuns în sala de Consiliu, acesta a precizat că este de doar 2 săptămâni angajat la primăria de sector. Și a dat mai degrabă răspunsuri teroretice.

Spre exemplu, consilierii au vrut să știe dacă, votând un proiect de rectificare bugetară întocmit de aparatul Primăriei Sectorului 1 și semnat de Clotilde Armand, își asumă vreo responsabilitate pentru neplata datoriei și penalități. Sau dacă toată răspunderea e a celor care au întocmit proiectul de rectificare.

„Juridicul nu poate spune dacă se plătesc penalități sau nu. Plata este treaba economicului. Ceea ce pot să vă spun este că penalitățile curg în baza unui contract încheiat cu Romprest. Că există foarte multe contestații la executare. Dar avem și suspendări ale executării silite.

Pot să vă spun doar așa, teoretic. Curg penalități din contract. Pentru că așa a fost voința părților. Dar amănunțit cum vreți dumneavoastră, trebuie să vorbesc cu colegul de la economic să vedem ce sume are în plată (...).

Sumele despre care vorbiți dumneavoastră, sumele care trebuie inluse într-un buget trebuie să fie certe, lichide și eligibile. Despre alte posibile penalități și alte lucruri... se previzionează. Ca să fim foarte vigilenți să previzionăm acele sume. Dar repet, noi când construim un buget, în principal se contruiește bugetul pe... pe sume certe, lichide și exigibile.

Și este un acord cadru în derulare pe 4 ani de zile, da.. și îmi închipui că acele sume din contract, există o valoare minimă și o valoare maximă. Dumneavoastră aveți habar despre contractele în desfășurare, nu? Și atunci despre acele sume vorbim”, a declarat directorul direcției juridic de la Primăria Sectorului 1.

Atunci când au fost întrebați dacă sumele datorate Romprest pot fi considerate certe și trebuie să figureze în buget, nici directorul Direcției Juridic și nici directorul Direcției Management Economic nu au spus că n-ar fi așa.

În cele din urmă, cu 12 voturi pentru și 15 abțineri, consilierii locali au respins pentru a 5-a oară proiectul de rectificare de buget propus de Clotilde Armand.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇