ANAT critică condițiile de intrare în România: Sunt discriminatorii și afectează grav libera circulație turistică

ANAT critică condițiile de intrare în România: Sunt discriminatorii și afectează grav libera circulație turistică

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică actualele condiții de intrare în România, afirmând că afectează grav libera circulație turistică a cetățenilor români și străini care doresc să viziteze țara noastră.

Totodată, spune ANAT, ele sunt profund discriminatorii și într-o notă discordantă față de cele impuse de alte state membre ale Uniunii Europene.

”Din punct de vedere economic, actualele condiții impactează grav activitatea operatorilor români de turism și de transport internațional, aducând un nou val de anulări ale rezervărilor, precum și o scădere masivă a cererilor de noi rezervări.

ADVERTISING

Cel mai elocvent exemplu sunt sutele de zboruri regulate anulate ale companiilor aviatice care operează curse din și către România”, afirmă ANAT, într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

Potrivit asociației, ultimele statistici au demonstrat că nicio tulpină de Covid 19 nu mai este endemică unei anumite zone geografice și, chiar dacă în viitor ar apărea astfel de situații, s-ar impune restricționarea călătoriilor numai din acea zonă.

Trebuie avut în vedere, de asemenea, spune ANAT, că un număr de 33 state și teritorii din afara Uniunii Europene au adoptat sistemul certificatelor digitale (așa-numitele “certificate verzi”), și-au interconectat bazele proprii de date cu Uniunea Europeană și își recunosc reciproc valabilitatea acestora.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

ANAT consideră că cel puțin pentru aceasta listă nu se justifică nicidecum impunerea unor condiții suplimentare față de cele valabile în cazul întoarcerii dintr-un stat UE.

În aceste condiții, ANAT face o serie de propuneri pentru elaborarea viitoarelor hotărâri guvernamentale privind măsurile care afectează libera circulație a persoanelor.

Printre ele se numără eliminarea condițiilor diferențiate de accedere în România în funcție de spațiul geo-politic, singurele criterii acceptabile fiind bazate pe criterii epidemiologice. O altă propunere este eliminarea condițiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate rezidente în statele UE.

ADVERTISING

Și USR spune că românii care intră în țară sunt supuși unui abuz

La rândul său, USR susţine că haosul creat de guvernul PSD-PNL prin implementarea dezastruoasă a formularului digital pentru intrarea în România trebuie stopat, iar românii care se întorc acasă nu mai trebuie să sufere din cauza incompetenței actualei guvernări.

De aceea, afirmă USR, formațiunea continuă demersurile de a repara legislația privind așa-numitul PLF, prin depunerea mai multor amendamente cheie la OUG 129/2021.

„Formularele PLF, așa cum au fost gândite și implementate, sunt încă o dovadă a incompetenței guvernării PSD-PNL. Sperăm ca majoritatea parlamentară să-și recunoască greșelile și, în consecință, să ne voteze amendamentele, depuse pentru a repara absurditățile introduse în OUG.

Demersul vine în completarea celui al colegilor din Camera Deputaților, care au depus un proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate până acum și restituirea banilor plătiți”, declară senatorul USR de diaspora, Radu Mihail, într-un comunicat transmis vineri SpotMedia.ro.

OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România se află în dezbaterea Senatului, Comisiile juridică, pentru apărare și pentru sănătate având termen de depunere a raportului data de 8 februarie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇