Pe aeroporturile României și la punctele de frontieră este aglomerație mare și cei care se întorc acasă și nu au actele necesare primesc decizie de carantinare, ceea ce îi înfurie pe mulți.
În fața acestei situații, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că trebuie să înceteze presiunea foarte mare la care sunt supuşi angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei, menţionând că ei îşi fac doar datoria.
El a precizat că înţelege nerăbdarea şi nervozitatea unora dintre cei care au revenit în România, dar că ei nu aveau de făcut altceva decât să se vaccineze sau să se testeze pentru a nu avea probleme la intrarea în ţară.
“Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină.
Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Digi24.
El a precizat că va fi suplimentat numărul angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.
“Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis Alexandru Rafila.
Social-democratul a fost întrebat cum vor controla autorităţile situaţia în condiţiile în care mulţi dintre cei intraţi în ţară au spus că nu vor respecta carantina.
“Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică să protejeze comunitatea în care trăim.
Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E important colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.
”O să avem probleme foarte mari pentru că nu respectăm niște funcționari publici”
Acesta consideră că trebuie să înceteze presiunea exercitată asupra angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei.
“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria.
Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El a menţionat că este nevoie de solidaritate şi responsabilitate în acest moment.
“Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, a mai spus Rafila.
Măsura privind intrarea în carantină se aplică și persoanelor care vin dintr-o țară membră a Uniunii Europene, chiar dacă țara respectivă nu se află în zona roșie. Sunt vizate toate persoanele care nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii.
Vezi aici ce trebuie să faci dacă vii în România de sărbători, ca să nu stai în carantină. Totodată, nu uita că din 20 decembrie ca să intri în România trebuie să completezi și formularul de localizare, altfel riști o amendă consistentă.
Bode amenință cu dosare penale
UPDATE 21:50 - Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că în ultimele 24 de ore, aproximativ 13.000 de români au intrat în ţară şi nu sunt vaccinaţi, nu au test PCR şi au intrat în carantină.
“În ultimele 24 de ore monitorizate au tranzitat frontiera peste 170.000 de oameni. Din aceştia 120.000 pe sensul de intrare. Din cei 120.000 aproximativ 80.000 au intrat prin cele 26 de puncte de trecere a frontierei pe relaţia România – Ungaria. Noi în cele 12 puncte de trecere a frontierei internaţionale avem toate fluxurile funcţionale şi vorbesc de 52 de artere cu tot ceea ce înseamnă arteră funcţională, cu staţii echipate cu tablete, acele tablete le folosesc poliţiştii de frontieră pentru a verifica documentele de călătorie, mergând spre autoturisme, nefiind obligaţi să vină să iasă din autoturism”, a afirmat Bode, la B1Tv.
El a precizat că din cei 120.000 de români intraţi în ţară în ultimele 24 de ore, aproximativ 13.000 nu erau vaccinaţi şi nici nu aveau test PCR.
“Când intră în frontieră, la Nădlac sunt două artere din cele zece dedicate celor care nu au vaccin, care nu au test PCR şi care nu fac dovada că au trecut prin boală. Din cei 120.000 de români care au intrat în ultimele 24 de ore în România, 12.800, aproape 13.000 nu au avut nici test, nici vaccin, nici nu au putut face dovadă că au trecut prin boală. În consecinţă, angajaţii DSP au procedat la întocmirea dosarului de carantinare”, a explicat ministrul de Interne.
Acesta a mai spus că nu înţelege de ce cetăţenii vin acasă fără să aibă un test PCR, în condiţiile în care pentru a reveni în ţările unde lucrează vor face un asemenea test.
“Sufleteşte înţeleg pe orice român care vrea să fie de sărbători acasă. Nu înţeleg însă de ce vine, ştiind că nu este vaccinat şi vine din zonă roşie, nu are nici testul PCR făcut şi vine în frontieră şi se miră că este trimis în carantină. (...) Când se vor întoarce la locul de muncă din Londra şi ei au obligaţia să aibă testul PCR făcut, îşi vor face testul cu siguranţă. Acest lucru nu îl înţeleg, cum poţi să vii cu zecile de mii de persoane care vor intra în România şi care obligatoriu trebuie să intre în izolare, în carantină”, a mai afirmat Bode.
Ministrul de Interne a avertizat că cineva nu respectă decizia de carantinare va avea dosar penal.
“Transmit un semnal cât se poate de clar şi de serios. Orice nerespectare a decizie de carantinare din partea celor care sunt în astfel de situaţii înseamnă infracţiune, înseamnă dosar penal. Nu aş vrea nimeni să îşi strice sărbătorile, nu aş vrea ca niciunul dintre românii care vin de sărbători acasă, dar care sunt în situaţia celor 13.000 de astăzi, să ajungă să sâvârşească o infracţiune. Cer responsabilitate din partea tuturor pentru că instituţiile statului îşi vor face datoria”, a conchis Bode.