Cine intră în România trebuie să aibă de azi formularul de localizare. Ce fac cei care nu l-au completat și ce amendă riscă

Cine intră în România trebuie să aibă de azi formularul de localizare. Ce fac cei care nu l-au completat și ce amendă riscă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din primele minute ale zilei de 20 decembrie, toate persoanele care intră în România sunt nevoite să completeze un formular online, dar scapă însă de declarația epidemiologică.

Formularul poate fi completat doar în format electronic și poate fi accesat la adresa plf.gov.ro.

Poliţia de Frontieră a precizat că persoana care nu are completat formularul digital poate face acest lucru în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară, iar în caz contrar va fi primi o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

ADVERTISING

“În momentul în care persoana se prezintă la punctul de trecere, poliţistul îi solicită documentul de călătorie, paşaport sau o carte de identitate. Poliţistul implementează în bazele de date ale Poliţiei de Frontieră datele personale ale cetăţeanului care s-a prezentat la control, iar în acel moment cetăţeanul este verificat dacă a completat sau nu acest certificat de intrare în România.

În cazul în care l-a completat şi nu se impune măsura carantinei, persoana trece punctul de frontieră, iar în cazul în care persoana nu a completat acest formular, are obligaţia de a-l completa în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acest lucru nu va duce la creşterea valorilor de trafic din punctul de trecere, fiind o verificare automată”, au explicat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. 

ADVERTISING

Ce date trebuie completate

Formularul cuprinde câmpuri obligatoriile legate de:

  • identitate,
  • mijlocul de transport cu care intră în țară,
  • istoricul de călătorie din ultimele 14 zile,
  • adresa de destinație
  • și - dacă este cazul – datele minorului pe care îl însoțesc.

”Interfața e simplă. Dar în spate aplicația are conexiuni cu baza de date a Poliției de Frontieră, cu aplicația Coronaform a Ministerului Sănătății și cu baza de date de la Evidența Persoanelor.

De aceea, le sugerăm oamenilor să completeze cât mai corect formularul, pentru că aplicația face validări cu aceste baze de date și va sesiza erorile.

ADVERTISING

Modalitatea de completare e simplă. E suficient să accesăm aplicația plf.gov.ro și să introducem o adresă validă de email. Apoi accesăm linkul primit pe email și urmăm pașii. Introducem toate câmpurile obligatorii și salvăm.

Odată salvat, nu poate fi editat. Pentru orice modificare va trebui să completăm un nou formular”, a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al STS, Cătălin Chircă.

Peste 35.000 de conturi create în câteva ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat duminică seara că, potrivit datelor furnizate de STS, de la lansarea aplicaţiei şi până la 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă şi 14.212 persoane au generat formulare digitale.

„Diferenţa dintre numărul persoanelor care şi-au creat cont în platformă şi al celor care au generat formular este reprezentat de cei care au dorit să vadă cum arată aplicaţia, ce informaţii sunt solicitate sau care sunt paşii necesari pentru completare”, arată comunicatul de presă al GCS.  

Conform sursei citate, cele mai multe persoane au completat formulare pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:  

  • Aeroportul International „Henri Coandă” - 5.221
  • Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj - 1.193
  • Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 955
  • Punctul de Trecere a Frontierei Borş – 742
  • Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 708

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇