Amenzi de 4 ori mai mici și reguli noi la completarea PLF în România

Amenzi de 4 ori mai mici și reguli noi la completarea PLF în România

Guvernul a schimbat regulile în ce privește formularul digital de localizare (PLF) care trebuie completat la intrarea în România.

Astfel, dacă până acum cei care intrau în țară aveau la dispoziție 24 de ore înainte de călătorie pentru a-l completa. Acum, perioada a fost extinsă la 72 de ore.

”Dacă până acum aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt și cele 24 de ore ulterioare trecerii în care poate fi prezentat acest formular. Completarea acestui formular este considerat împlinit atunci când datele sunt corecte, pentru că dacă introducem date eronate sau incomplete nu se cheamă că l-am completat”, a explicat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, într-o conferință de presă.

ADVERTISING

Totodată, au fost făcute modificări, astfe încât cei care circula zilnic, cum ar fi angajați sau studenți, să nu trebuiască să-l completeze decât o singură dată.

Baciu a anunțat că au fost diminuate și amenzile. Mai exact, dacă până acum pentru necompletarea formularului amenzile erau între 2.000 și 3.000 de lei, pragul minim a fost scăzut la 500 de lei.

Modificările vin după ce zeci de persoane au contestat amenzile primite, în special piloți, însoțitori de zbor, marinari sau șoferi de TIR. Și mai mulți cetățeni care au intrat în ultima lună și jumătate în țară, de când a fost implementat PLF-ul, au contestat că, deși completaseră formularul, tot au fost amndați de DSP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Având în vedere și toate aceste acțiuni în instanță, guvernul a decis să modifice și regulile de prelucare a datelor personale. Aceste date erau șterse automat după 15 zile, acum, dacă intervin acțiuni în instanță, ele nu vor mai fi șterse până când lucrurile nu se clarifică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇