Starea de alertă se prelungește. În ce condiții am putea intra la mall, dacă nu avem certificat Covid (Document)

Starea de alertă se prelungește. În ce condiții am putea intra la mall, dacă nu avem certificat Covid (Document)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, joi, prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile (începând cu 7 februarie) și menținerea majorității restricțiilor stabilite anterior.

Potrivit hotărârii CNSU, ce urmează să intre în vigoare după aprobarea în ședință de guvern, sunt menținute restricțiile, însă în magazinele din centrele și parcurile comerciale care vând în principal alimente vor avea acces și cei care nu sunt vaccinați, trecuți prin boală sau nu prezintă un test negativ pentru Covid făcut cu cel mult 72 de ore înainte, în cazul PCR, sau 48 de ore înainte, în cazul testului rapid.

Această relaxare însă depinde de implementarea de către centrele comerciale a unui culoar special, pe care să fie direcționați de la intrare cei care nu au certificat Covid. Totodată, trebuie să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană și să fie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce rezultă pentru asigurarea acestui spațiu.

ADVERTISING

În rest, sunt menținute măsurile anterioare, inclusiv interzicerea măștii textile. Iată principalele restricții:

  • Masca este obligatorie în spațiile publice închise și deschise pentru toate persoanele peste 5 ani, sunt permise doar cele medicale sau FFP2. Sunt exceptați doar cei care sunt singuri în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, dacă au trei metri între ei, preoții în timpul slujbelor, dacă respectă aceeași distanță sau cei care desfășoară activități fizice sau sportive intense sau muncă în condiții solicitante.
  • ”Autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice” sunt obligați să testeze săptămânal toți angajații și să impună măștile FFP2, pentru a evita focare de Covid care să pună în pericol funcționarea unei ramuri vitale pentru societate.
  • Pentru restaurante și cafenele, atât în interior, cât și în exterior, programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 - 22:00. Cât incidența e sub pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, localurile pot primi clienți în doar 50% din capacitate. Când pragul este depășit, capacitatea scade la 30%. În continuare, sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Barurile, cluburile și discotecile rămân închise.
  • Pentru sălile de fitness și piscine interioare sau exterioare, funcționarea e permisă la 50% din capacitate cât incidența localității e sub 1 caz la mia de locuitori, apoi capacitatea scade la 30%. Sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Pentru competițiile sportive în spații închise sau deschise, cinematografe, spectacole, concerte și festivaluri, târguri și bâlciuri programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 - 22:00, acolo unde localitatea are o incidență de cel mult 1 caz la o mie de locuitori, cu participarea spectatorilor până la cel mult 50% din capacitatea spațiului. Acolo unde incidența e mai mare de 1/mia de locuitori, accesul spectatorilor e permis doar pentru 30% din capacitate. În continuare e permis accesul doar celor vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ și masca este obligatorie. La spectacole, festivaluri și concerte în primul scenariu nu pot participa mai mult de 1.000 de persoane, iar când incidența trece de pragul de 1 la mie numărul maxim e de 500 de persoane.
  • Sălile de jocuri sau de jocuri de noroc pot funcționa în intervalul 05:00 - 22:00, la 50% din capacitate, cât incidența e sub 1 caz la mia de locuitori, și 30% din capacitate peste acest prag.
  • Angajatorii sunt obligați să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde se poate. Cei care nu au această opțiune trebuie să organizeze programul decalat, cu ture de la 07:30, respectiv 10:00.
  • La cursuri, workshopuri, conferințe pot participa cel mult 150 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri și a unei suprafețe de cel puțin 4 mp pentru fiecare participant, doar dacă la nivel de județ incidența este mai mică sau egala cu 3 cazuri la mia de locuitori. Toți participanții trebuie să aibă certificat Covid.
  • Activitățile recreative și sportive în aer liber sunt permise pentru cel mult 10 participanți care să aibă certificat Covid.
  • La mitinguri, proteste, demonstrații pot participa cel mult 100 de persoane care să aibă certificat Covid.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În România toate județele sunt roșii, depășind pragul de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori. La nivel național rata de infectare a ajuns joi la 15,58. Cea mai mare incidență este în Cluj (26,23), iar cea mai mică este în Mehedinți (4,45). În București, rata de infectare a crescut joi la 24,48.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța marți că urmează încă două săptămâni cu număr mare de cazuri de Covid, după care situația se va ameliora. Rata de mare de infectare l-a făcut însă pe ministru să declare că este posibil ca după jumătatea lunii martie situația să revină la normalul pre-pandemie, adică să se renunțe inclusiv la starea de alertă și restricțiile aferente.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇