Și România adoptă zilele acestea valabilitatea de 9 luni pentru certificatul de vaccinare, dacă nu e făcut și boosterul

Și România adoptă zilele acestea valabilitatea de 9 luni pentru certificatul de vaccinare, dacă nu e făcut și boosterul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri că și România va implementa regula UE în ce privește valabilitatea certificatului Covid, însă momentan doar pentru intrarea în țară.

Astfel, cei care au făcut schema cu doză unică sau două doze în urmă cu mai mult de 9 luni și nu au făcut și boosterul vor primi decizie de carantinare de 5 zile la intrarea în țară.

Ministrul a subliniat că mai există câteva avize care trebuie luate și în cursul acestei săptămâni va fi adoptată noua regulă.

"Apropo de certificatul digital Covid necesar pentru traversarea frontierei de stat a României, în cursul acestei săptămâni, într-un timp foarte scurt va fi adoptat, există câteva avize care trebuie luate.

ADVERTISING

Rămâne ca Guvernul să emită o ordonanţă care să stabilească şi pe teritoriul României, aşa cum este şi în restul Uniunii Europene, condiţiile de traversare a frontierei apropo de certificatul electronic Covid.

În interior, probabil că vom lua o decizie ulterioară, de comun acord, care să fie favorabilă controlului pandemiei şi bineînţeles funcţionării activităţii economice şi sociale", a explicat el.

Ministerul Sănătăţii (MS) preciza, marţi, că, în acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic Covid-19, la intrarea pe teritoriul naţional.

ADVERTISING

După ce România va adopta Decizia 2021/1073, va aplica aceleaşi reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare complete au trecut mai mult de 270 de zile.

În ceea ce priveşte utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel naţional, reprezentanţii MS au arătat că aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇