Ministrul Alexandru Rafila a afirmat, miercuri, că România este obligată să pună în aplicare certificatul de călătorie valabil în Uniunea Europeană, dar a precizat că asta nu înseamnă că aceleaşi criterii vor fi folosite şi în ţară, unde „trebuie să ţinem cont de măsurile epidemiologice, dar şi să păstrăm funcţionale sectoarele economiei”.
Mii de vieți au fost salvate în marile țări din Europa prin introducerea certificatului COVID , arată studii făcute în Franța, Italia și Germania.
Politicienii români nu s-au înțeles până acum în această privință.
Declarațiile lui Alexandru Rafila sunt făcute în ziua în care România a depășit recordul la cazuri noi de Covid, înregistrând o explozie de cazuri: Peste 34.000 de infecţii în 24 de ore şi 94 de morţi, inclusiv un bebeluş de două luni.
Miercuri, Consiliul UE a adoptat o ”recomandare revizuită privind măsurile care afectează libera circulație, pe baza situației individuale a persoanelor și nu a regiunii de origine”.
Ministrul Alexandru Rafila (PSD) spune că vom ține cont de ea, dar cu anumite condiții.
„Noi o să o luăm invers, să vă spun când vom renunţa la cel internaţional: când va exista o astfel de decizie la nivelul UE. Deocamdată avem o recomandare foarte clară a Comisiei Europene. Nu e o recomandare. Este o decizie, ca să ne înţelegem, pe care trebuie să o aplicăm și la circulaţia în spaţiul Uniunii, deci cetăţenii din UE care trebuie să aibă un certificat care să includă vaccinarea cu trei doze, în cazul în care au încheiat schema de vaccinare cu mai mult de 270 de zile anterior.
Vestea bună, dacă vreţi, este că toţi aceşti cetăţeni ai UE care posedă un astfel de certificat probabil că vor fi scutiţi la nivelul Uniunii, aşa este recomandarea, atât de carantină cât şi de testare. Noi o să îl punem în aplicare cât de repede putem, dar data limită este luna februarie şi, pe măsură ce Uniunea va lua decizia apropo de utilizarea acestui certificat, ne vom adapta şi noi acestor decizii ale UE.
Deocamdată, de la începutul lunii februarie trebuie să ne adaptăm şi să utilizăm pentru circulaţia internaţională, nu în interior, un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze, după caz, pentru că există şi vaccinare completă cu un singur vaccin, dacă ne referim la vaccinul Johnson şi atunci o să trebuiască şi noi să ne aliniem în aşa fel încât să existe o abordare unică la nivelul Uniunii, dar asta nu înseamnă că vom folosi aceleaşi criterii şi în interiorul ţării”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă când renunţăm la certificatul de vaccinare, cel cu două doze.
Chestionat dacă va fi implementat în România certificatul cu trei doze, dacă în luna februarie se va ajunge la 70.000 de cazuri de infectare, Alexandru Rafila a răspuns: „Eu sper să nu ajungem la cele 70.000 de cazuri în luna februarie, dar nici nu pot să exclud acest lucru”.
„Noi suntem obligaţi de legislaţia UE să îl adoptăm pe cel pentru circulaţia persoanelor în interiorul Uniunii sau pentru cetăţenii Uniunii. În ceea ce priveşte utilizarea în interior, trebuie să luăm în considerare priorităţile de sănătate publică, dar şi celelalte priorităţi care ţin de funcţionarea economiei.
Eu am avut o întâlnire foarte bună cu reprezentanţi ai unei părţi a industriei. A fost o întâlnire online care a avut loc ieri şi care a stabilit principiile unei colaborări astfel încât măsurile de sănătate publică să ţină cont de toate elementele care fac funcţională o societate, mă refer la aspectele economice şi sociale. Asta nu e o decizie pe care o ia ministrul Sănătăţii. Este o decizie care trebuie luată la nivelul Guvernului, după consultări cu toţi actorii sociali”, a completat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD).
Urmărește conferința de presă a ministrului Sănătății: