Mii de vieți au fost salvate în marile țări din Europa prin introducerea certificatului COVID (Studiu)

Mii de vieți au fost salvate în marile țări din Europa prin introducerea certificatului COVID (Studiu)

Permisul sanitar utilizat în Franța (Pass Sanitaire), varianta franceză a certificatului digital european COVID, a permis evitarea a aproximativ 4.000 de morți asociate COVID-19 în Franţa şi a contribuit la creşterea economiei naționale în al doilea semestru din 2021, indică un studiu publicat marţi de Consiliul de analiză economică, organism care cooperează cu guvernul francez.

Și în Germania şi Italia, utilizarea certificatelor sanitare similare a dus la evitarea a 1.100, respectiv 1.300 de morţi, conform studiului comparativ realizat cu concursul OCDE şi al Institutului Bruegel, transmite AFP.

ADVERTISING

Folosirea certificatelor a permis creşterea PIB în al doilea semestru din 2021 cu 6 miliarde euro în Franţa, 1,4 miliarde euro în Germania şi 2,1 miliarde euro în Italia.

În absenţa permisului sanitar, PIB săptămânal ar fi fost cu 0,6 puncte procentuale inferior celui care s-a înregistrat în Franţa, cu 0,3 puncte procentuale mai mic în Germania şi cu 0,5 puncte procentuale mai mic în Italia.

Certificatul verde a „putut avea un impact asupra activităţii economice în mod direct permiţându-le persoanelor vaccinate să aibă, cu riscuri mai mici, mai multe interacţiuni sociale şi economice şi în mod indirect reducând necesitatea restricţiilor puse în aplicare de către autorităţi”.

Rata vaccinării în Franţa contra COVID-19, ce era de 78,2% la finalul lui 2021, ar fi fost de numai 65,2% în absenţa paşaportului sanitar, cu 13 puncte procentuale mai mică. Indicatorul ar fi fost inferior cu 9,7 puncte procentuale în Italia (80,1% faţă de 70,4%) şi cu 6,2 puncte procentuale în Germania (73,5% faţă de 67,3%).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇