Ce ar însemna aplicarea certificatului verde la stat: N-ar avea cine să conducă metroul și trenurile. Şi Poliția ar rămâne fără oameni, dar Fiscul e vaccinat

Ce ar însemna aplicarea certificatului verde la stat: N-ar avea cine să conducă metroul și trenurile. Şi Poliția ar rămâne fără oameni, dar Fiscul e vaccinat

În cazul în care certificatul verde la locul de muncă va fi într-un final adoptat, am putea avea mari probleme în a circula cu metroul, cu trenul, iar Poliția ar putea să nu mai răspundă la apeluri.

Asta pentru că multe instituții ale statului, ministere, structuri și companii subordonate acestora au rate mici de vaccinare în rândul angajaților, deși au avut prioritate la imunizare.

Potrivit datelor centralizate de Profit.ro, la Metrorex, de exemplu, doar 26,3% dintre salariați sunt vaccinați, iar la CFR Călători 47%.

ADVERTISING

La aeroporturi situația este ceva mai bună. Cel mai bine stă Aeroportul Internațional M.Kogălniceanu Constanța, unde rata de vaccinare este de 92,8%, la Compania Națională Aeroporturi București 69,1%, iar la Aeroportul Internațional Timișoara Traian Vuia 69%.

La Ministerul de Interne, din care fac parte Poliția, Jandarmeria, IGSU, doar 50% dintre angajați sunt vaccinați cu schema completă, iar la Ministerul Apărării 63,5%.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, mai exact cele 15 spitale din rețeaua Ministerului Transporturilor, aici situația este diversă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sunt spitale care s-au apropiat de rata de vaccinare 90%, cum ar fi Spitalul General CF Ploiești, dar și spitale unde mai puțin de jumătate dintre angajați sunt vaccinați. La Spitalul General CF Brașov, de exemplu, rata de vaccinare este de numai 49,4%.

În schimb, ANAF poate colecta liniștită taxele și impozitele, pentru că are o rată de vaccinare de peste 70% și capacități de telemuncă.

Momentan, însă, certificatul verde se află într-un blocaj. Recent, liderul PNL Florin Cîţu a propus în coaliţie variante de compromis pentru ca proiectul să fie adoptat în Parlament.

ADVERTISING

Printre ele se numără instituirea obligativităţii acestuia pentru angajaţii din Sănătate, MAI şi Apărare, dar nu şi pentru mediul privat.

Ulterior, ministrul Sănătății Alexandru Rafila spunea că certificatul Covid în varianta propusă de Florin Cîțu nu ar avea niciun efect la nivel național și că deja e cam târziu pentru operaționalizarea unui alt proiect.

Și tot Rafila a susținut în urmă cu câteva zile că, dacă certificatul verde ar fi aprobat şi ar fi dat un termen de trei sau patru săptâmâni pentru introducerea acestuia, România se va apropia probabil de zona de descreştere a cazurilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇