Rafila spune că deja e târziu ca certificatul Covid să mai aibă efecte în valul Omicron și nu susține proiectul lui Cîțu. Anunț despre antivirale și medicii de la ATI

Rafila spune că deja e târziu ca certificatul Covid să mai aibă efecte în valul Omicron și nu susține proiectul lui Cîțu. Anunț despre antivirale și medicii de la ATI

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila spune că certificatul Covid în varianta propusă de Florin Cîțu nu ar avea niciun efect la nivel național și că deja e cam târziu pentru operaționalizarea unui alt proiect, având în vedere că vârful valului Omicron e la câteva săptămâni distanță.

”Eu susțin orice proiect care are ca și rezultat un instrument de sănătate public care să încetinească transmiterea. Dl. Florin Cîțu a depus la Parlament un proiect de lege care face referire exclusiv la personalul medical, care nu are niciun efect asupra sănătății publice.

Dacă îl folosești exclusiv la o categorie, personalul medical, e un instrument ce ține de sănătatea pacientului, nu de sănătate publică.

ADVERTISING

Dacă se aprobă acum și intră în vigoare peste 3 săptămâni, probabil că atunci ne vom găsi în vârful valului. Deci dacă nu e posibilă operaționalizarea în perioada imediat următoare, odată cu trecerea timpului și efectul va scădea”, a explicat Rafila, într-o conferință de presă după ședința de guvern.

El a reiterat că între timp au fost luate mai multe măsuri care să ajute în valul Omicron, de la operaționalizarea centrelor de evaluare a pacienților Covid, la asigurarea de medicamente și creșterea numărului de paturi din spitale.

Legat de aceste centre de evaluare, ministrul a spus că a vorbit cu managerii și le-a răspuns la nelămuriri.

ADVERTISING

”Am discutat cu toți managerii, mulți nu înțeleseseră despre ce e vorba, nu trebuie să fie în fiecare centru medic de boli infecțioase, nu avem nevoie de CT peste tot, poate fi suficient un aparat de radiologie, dar trebuie să începem de undeva”, a spus ministrul, explicând și că aceste centre nu sunt niște unități mobile, ci ambulatorii care deja există, dar nu erau folosite cu acest scop până acum.

Ministrul le-a transmis românilor că e important să meargă în aceste centre în stadiul incipient, pentru a evita să ajungă într-o stare critică. Scopul înființării acestor centre e de a mai diminua presiunea pe unitățile de primiri urgețe.

ADVERTISING

Totodată, Rafila a spus că deja au fost făcuți pași pentru achiziția de medicamente antivirale și că ele nu vor fi vândute în farmacii, ci oferite gratuit spitalelor, care vor decide care sunt pacienții care pot beneficia cel mai mult de pe urma lor.

"Ieri, comisia de boli infecţioase, după multiple întâlniri, a definitivat o estimare a necesarului de medicaţie antivirală. Astăzi deja emitem autorizaţiile pentru nevoi speciale pentru cele două medicamente inovative care se află la dispoziţie. De ele vor beneficia pacienţii aflaţi la risc, cu comorbidităţi, care, în cazul infecţiei, vor primi aceste antivirale încă din primele zile de boală. Sigur, ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate.

Medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii, care se adresează pacienţilor care îl pot primi, pentru că medicaţia antivirală este o medicaţie cu un grad de toxicitate destul de important şi pacientul trebuie evaluat înainte, încât să poată să i se administreze acest tip de medicaţie", a explicat ministrul.

În ce privește suplimentarea paturilor, mai ales la Terapie Intensivă, Rafila a spus că problema este personalul, dar că cei aproximativ 200 de medici care au încheiat examenul de specialitate în Anestezie-Terapie Intensivă vor primi certificatul care atestă încheierea examenului pentru a putea fi "cât mai repede angajaţi în sistem".

"Nu cred că a fost cineva surprins că este nevoie de paturi la ATI. Din păcate, paturile le putem multiplica foarte, foarte mult, oamenii care deservesc aceste paturi nu îi putem multiplica, nu avem de unde să îi luăm. (...) Nu numărul de paturi este esenţial, ci numărul de paturi care pot fi deservite de personal calificat. Dacă un medic ATI deserveşte, să spunem, cinci pacienţi ca el să poată să îi îngrijească aşa cum trebuie, nu poţi să-i spui: de mâine îngrijeşti 10 sau 20 de pacienţi. Nu poţi să expandezi responsabilitatea şi capacitatea de muncă a unui medic decât într-o limită care este acceptabilă din punct de vedere profesional”, a mai spus ministrul Sănătății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇