Măștile textile sunt interzise, dar nu există sancțiuni pentru cei care le vor mai purta. Rafila: Nu ne-am gândit, cred că e o chestiune de bun simț (Video)

Măștile textile sunt interzise, dar nu există sancțiuni pentru cei care le vor mai purta. Rafila: Nu ne-am gândit, cred că e o chestiune de bun simț (Video)

Măștile textile nu vor mai fi permise în România începând de sâmbătă, însă autoritățile nu au nicio cale de a-i sancționa pe cei care încalcă recomandarea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că așteaptă ca românii să înțeleagă simplu că masca din material textil nu îi protejează în fața Omicron, deși doi ani a fost acceptată.

”Măștile textile sunt foarte puțin eficiente, spre ineficiente. Măștile medicinale în acest moment cred că sunt accesibile”, a explicat ministrul, după ședința de guvern, insistând că nu au fost impuse măști scumpe pentru români.

ADVERTISING

”Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Masca pe care o port eu este masca medicală cu 3 straturi, nu e deosebită, e recomandată, dar cine dorește poate să utilizeze și alt fel de măști, cum ar fi FFP2, cu un nivel mai mare de filtrare”, a adăugat Rafila.

Întrebat ce vor păți cei care încă vor purta măști textile, ministrul a dat un răspuns surprinzător: ”Nu știu, nu ne-am gândit, e același lucru ca și cum nu porți mască. Cred că e o chestiune de bun simț. Din nou, punem în discuție niște manopere simple pentru protecția individuală și a comunității. O să vedem dacă e cazul... (de a impune sancțiuni - n.red.)”.

ADVERTISING

În completarea sa a venit și șeful DSU, Raed Arafat. Acesta a spus că nu există cadru legal pentru sancțiuni și a făcut și precizări cu privire la situațiile în care românii pot să nu poarte mască afară.

”Vorbim de activitate sportivă, când ești singur în parc, nu mai ai alți oameni în jurul tău. Dar în rest ieși afară, circuli, porți mască, deoarece contagiozitatea acestei variante este foarte mare”, a explicat Arafat.

În hotărâre este un articol în care se spune că ”autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice” trebuie să testeze săptămânal toți angajații și să impună măștile FFP2, pentru a evita focare de Covid care să pună în pericol funcționarea unei ramurilor vitale pentru societate.

ADVERTISING

Arafat a fost întrebat care sunt aceste domenii critice și cum vor fi obligați angajatorii să implementeze noile norme. Șeful DSU a lămurit că și aici vorbim tot de recomandare și a dat ca exemplu centralele nucleare, hidrocentralele sau chiar și presa.

”Dacă nu vreți să vedeți studiourile goale, este bine să purtați cât mai mult mască, să vă testați periodic”, le-a spus Arafat jurnaliștilor din sală.

El a explicat apoi că ”nu avem legal cum să forțăm treaba asta”, dar că are convingerea că toți liderii de companii vor cântări bine și vor aplica recomandările, pentru că altfel riscă să aibă mulți angajați bolnavi sau în izolare în același timp, ceea ce ar bloca funcționarea companiei.

În acest context, a avut un mesaj și pentru patronii de restaurante și cafenele: ”Recomandarea e ca operatorii economici să respecte cu strictețe, altfel riscă să ajungă activitatea restrictionată și oamenii să ajungă în izolare sau, mai rău, la spital”.

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 5 ianuarie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 5 ianuarie#AlexandruRafila #RaedArafat #ValeriuGheorghita #GabrielaFirea #MadalinaTurza #DanCarbunaru

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 5 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇