Rafila crede că 50% dintre români sunt imunizați anti-Covid. Insistă ca oamenii să nu ia antivirale de capul lor și să nu abuzeze de testele de la medicii de familie

Rafila crede că 50% dintre români sunt imunizați anti-Covid. Insistă ca oamenii să nu ia antivirale de capul lor și să nu abuzeze de testele de la medicii de familie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se declară un susținător al menținerii școlilor deschise, dar spune că urmează discuții pentru „decizii echilibrate”.

Întrebat, joi, despre eventuala amânare a deschiderii școlilor, Rafila a răspuns: „sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră”.

ADVERTISING

Ministrul declară că una e să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise „și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile”.

În acest contextul, spune ministrul, vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație în așa fel încât să fie luate „decizii echilibrate”.

Apelul medicilor este să fie făcut un efort comun: „se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli”.

ADVERTISING

”Suntem aproape 10 milioane de persoane imunizate

Ministrul spune că în România nivelul real de imunizare este de 50%.

„În România nivelul real de vaccinare este de 50%, pentru că populația rezidentă e în jur de 16 milioane de locuitori. Să nu uităm că a fost și un număr mare de persoane care au trecut prin infecție, mai ales în valul patru”, spune Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

El precizează că, oficial, 1,8 milioane de persoane au trecut prin boală.

„Probabil că numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care este de obicei utilizată este cu cinci, deci probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecție, plus persoane vaccinate. Unii au fost și vaccinați, și trecute prin boală”, conchide Rafila.

ADVERTISING

Medicii de familie, aduși în lupta contra Covid

El a mai spus că acum au fost aduși în lupta și medicii de familie, care până acum testau puțin pentru că o făceau pe banii lor, spune ministrul Sănătății. Rafila insistă, de asemenea, ca oamenii să nu ia antivirale fără recomandarea medicilor, pentru că este periculos.

Ministrul precizează că testarea la medicul de familie nu este pentru oricine, ci pentru cei care au simptome sau sunt contacți apropiați ai unei persoane infectate: „nu ne testăm pur și simplu, nu se poate. Putem să o facem cu resurse proprii. Accesul la testarea aproape de casă pentru toate persoanele simptomatice este esențial, pentru că înainte se întârzia foarte mult diagnosticul, venea după câteva zile de evoluție a bolii, iar oamenii ajungeau foarte târziu la spital”.

„Insist asupra administrării medicației antivirale: numai după evaluare și recomandarea medicului, pentru că se poate administra pe timp limitat. Pacientul trebuie evaluat și trebuie să ia produsul potrivit, în intervalul de timp potrivit. Nu luăm preventiv medicația antivirală, lucrul acesta este extrem de nociv și periculos pentru sănătatea oamenilor”, declară Rafila.

În ce privește testarea la medicii de familie, ministrul afirmă că ei nu fac acest lucru ca să câștige bani.

Există un tarif fix care va include costul testului, materiale de protecție și manopera și este de 50 de lei.

Rafila speră să se implice cât mai mulți medici, iar astfel poate să crească accesibilitatea la testare: „gândiți-vă că până acum medicii de familie testau puțin pentru că testau pe banii lor, ca să ne înțelegem, și nu era normal să le ceri oamenilor să se ducă să testeze și să aștepte ambulanța 2 - 3 zile să vină să îi testeze”.

Întrebat când începe efectiv testarea la medici, ministrul a răspuns: „probabil că în luna ianuarie facem notele și va fi operațional. Important e să fie cât mai repede”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇