Masca redevine obligatorie pe stradă și cea textilă va fi interzisă. Sunt permise doar cele medicale sau tip FFP2. Vezi noile restricţii pentru cinema, restaurante şi angajatori (Document)

Masca redevine obligatorie pe stradă și cea textilă va fi interzisă. Sunt permise doar cele medicale sau tip FFP2. Vezi noile restricţii pentru cinema, restaurante şi angajatori (Document)

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, miercuri, un nou set de măsuri antiCovid, care, dacă sunt adoptate în ședința de guvern, ar urma să intre în vigoare de sâmbătă, 8 ianuarie, odată cu prelungirea stării de alertă.

Una din principalele măsuri este interzicerea măștilor textile. Astfel, masca redevine obligatorie în spațiul public închis și deschis, dar doar cele medicale sau FFP2, care oferă o filtrare mai bună.

Masca va trebui purtată de toate persoanele peste 5 ani. Sunt exceptați doar cei care sunt singuri în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, dacă au trei metri între ei, preoții în timpul slujbelor, dacă respectă aceeași distanță sau cei care desfășoară activități fizice sau sportive intense sau muncă în condiții solicitante.

ADVERTISING

Totodată, în hotărâre este un articol prin care ”autoritățile și operatorii economici deținători de infrastructuri critice” sunt obligați să testeze săptămânal toți angajații și să impună măștile FFP2, pentru a evita focare de Covid care să pună în pericol funcționarea unei ramuri vitale pentru societate.

Mai sunt și alte modificări al restricțiilor în vigoare, după cum urmează:

  • Pentru restaurante și cafenele, atât în interior, cât și în exterior, programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 - 22:00. Cât incidența e sub pragul de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, localurile pot primi clienți în doar 50% din capacitate. Când pragul este depășit, capacitatea scade la 30%. În continuare, sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Pentru sălile de fitness și piscine interioare sau exterioare, funcționarea e permisă la 50% din capacitate cât incidența localității e sub 1 caz la mia de locuitori, apoi capacitatea scade la 30%. Sunt primiți doar clienții vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ înregistrat în platformă.
  • Pentru competițiile sportive în spații închise sau deschise, cinematografe, spectacole, concerte și festivaluri, târguri și bâlciuri programul de funcționare va fi în intervalul 05:00 - 22:00, acolo unde localitatea are o incidență de cel mult 1 caz la o mie de locuitori, cu participarea spectatorilor până la cel mult 50% din capacitatea spațiului. Acolo unde incidența e mai mare de 1/mia de locuitori, accesul spectatorilor e permis doar pentru 30% din capacitate. În continuare e permis accesul doar celor vaccinați, trecuți prin boală sau cu test negativ și masca este obligatorie. La spectacole, festivaluri și concerte în primul scenariu nu pot participa mai mult de 1.000 de persoane, iar când incidența trece de pragul de 1 la mie numărul maxim e de 500 de persoane.
  • Sălile de jocuri sau de jocuri de noroc pot funcționa în intervalul 05:00 - 22:00, la 50% din capacitate, cât incidența e sub 1 caz la mia de locuitori, și 30% din capacitate peste acest prag.
  • Angajatorii sunt obligați să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde se poate. Cei care nu au această opțiune, trebuie să organizeze programul decalat, cu ture de la 07:30, respectiv 10:00.
ADVERTISING

Sunt scutiți de la aceste măsuri toți copiii sub 12 ani care sunt însoțiți de o persoană adultă care e fie vaccinată, fie trecută prin boală, fie are un test negativ de Covid.

De precizat că în București incidența Covid a ajuns miercuri la 1 caz la mia de locuitori și trendul este unul ascendent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇