România nu a început de anul trecut vaccinarea anti-Covid a copiilor pentru că nu a alocat bani. Primele doze vin luna asta

România nu a început de anul trecut vaccinarea anti-Covid a copiilor pentru că nu a alocat bani. Primele doze vin luna asta

România nu a început campania de vaccinare a copiilor între 5 și 11 ani, deși dozele pentru copii au primit aprobare de peste o lună și multe țări UE le administrează deja.

Și la noi inițial medicul Valeriu Gheorghiță spunea că vaccinarea copiilor ar putea începe în decembrie anul trecut, însă abia în ianuarie vor ajunge primele doze în România. Motivul pentru care această situație este lipsa banilor.

”În această perioadă se semnează contractul de achiziție cu producătorul vaccinului destinat imunizării copiilor din grupa de vârstă 5 -11 ani, având în vedere că anul trecut nu a existat prevedere bugetară.

ADVERTISING

Prima tranșă de aprox. 100.000 doze va fi livrată în luna ianuarie a.c, urmând ca, în funcție de consum și solicitările părinților să fie dimensionate și livrate celelalte tranșe. Specialiștii Ministerului Sănătății lucrează la definitivarea materialelor de informare necesare părinților”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății pentru G4Media.ro.

În cea mai recentă declarație pe subiect, medicul Valeriu Gheorghiță anunța că au fost făcute pregătiri și campania ar puta începe și la noi în a doua jumătate a lunii ianuarie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„În ceea ce privește campania de vaccinare în pregătire pentru copiii 5-11 ani, a fost deja optimizată platforma de programare și registrul electronic de vaccinare.

Ele vor fi deschise în momentul în care vom anunța debutul efectiv al campaniei de vaccinare. Noi am elaborat instrucțiunea care reglementează modalitatea în care se va derula vaccinarea pentru această grupă de vârstă, locațiile în care se va derula sunt în cabinetele organizate în centrele de vaccinare atât din unități sanitare, cât și din afara unităților sanitare, vorbim doar de centrele de vaccinare care folosesc vaccin de la compania Pfizer”, spunea Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Acesta a precizat că va fi obligatoriu consimțământul părinților sau al reprezentanților legali și că înainte se va efectua triajul medical. Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile.

Totodată, Gheorghiță a susținut că cei mici vor putea fi vaccinați inclusiv la cabinetele medicilor de familie, însă se pare că acest lucru nu mai rămâne în picioare.

Președintele Asociației Medicilor de Familie a explicat de ce la acest moment nu mai sunt luați în calcul medicii de familie pentru vaccinarea copiilor.

“Medicii de familie nu vor intra în campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani pentru că logistica e complicată. Într-un flacon sunt multe doze, trebuie să strângi mulți copii (n.red, ca să nu se arunce dozele). Așadar, există o diferență foarte mare între cei care și-ar dori să își vaccineze copiii și au încredere în medicii de familie, pe de altă parte, medicii de familie nu vor putea să îi vaccineze pentru că nu sunt incluși deocamdată în această campanie de vaccinare”, a declarat Sandra Alexiu, pentru Edupedu.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇